Σαν Σήμερα|04.12.2023 00:00

Φρανκ Ζάππα-Σόκρατες: οι επαναστάτες φεύγουν πάντα νέοι και πάντα από κάποιον ή κάτι σκοτωμένοι

Newsroom

Επαναστάτης ήταν ο ροκ αμερικανός σταρ Φρανκ Ζάπα, επαναστάτης ήταν και ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Σόκρατες· και οι δυο «έφυγαν», μια μέρα σαν σήμερα, 4 Δεκεμβρίου του 1993 στα 53 χρόνια του ο πρώτος και 4 Δεκεμβρίου του 2011, στα 57 του, ο δεύτερος.

Δεν είναι απαραίτητο να είσαι ο ταγός μιας πολιτικής παράταξης, που ευαγγελίζεται την αλλαγή και μάχεται γι’ αυτήν για να αποκτήσεις τον τίτλο του Επαναστάτη, ούτε ο στασιαστής που στρέφεται ενάντια στην εξουσία. Επαναστάτης μπορεί να είναι ο κάθε απελπισμένος που νοιάζεται για ό,τι συμβαίνει γύρω του και πασχίζει να το διορθώσει, με τα δικά του όπλα, όποια κι αν είναι αυτά…

Ζάπα και Σόκρατες τόλμησαν να μιλήσουν αληθινά σε μια εποχή παγκόσμιου ψεύδους. Και ήταν επαναστάτες για τις ιδέες τους, για τον τρόπο ζωής τους για την επιδραστικότητα τους: Άλλωστε Επανάσταση δεν σημαίνει πάντα «όπλα, αίμα, πλήθος και οργή». Η πρόοδος δεν είναι παρά ένα είδος επανάστασης που ασκείται ειρηνικά δίχως αιματοχυσίες. Και αυτή την πρόοδο, Ζάπα και Σόκρατες οδήγησαν από τα μικρά μονοπάτια τους σε μεγάλες κοινωνικές λεωφόρους.

Στα 15 χρόνια του ο Φρανκ Βίνσεντ Ζάπα άκουσε τη μουσική του Εντγκάρ Βαρέζ, ενός αμερικανού συνθέτη με γαλλική καταγωγή, (τον θεωρούν πολλοί ως έναν από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα) και προσπάθησε να επικοινωνήσει μαζί του· όταν δεν το κατάφερε αποφάσισε να τον ξεπεράσει…

Παιδί ακόμη ο Σόκρατες Μπραζιλέιρο Σαμπάιο ντε Σόουζα Βιειρά ντε Ολιβέιρα, που έγινε γνωστός με το 1/6 το ονόματός του, είδε τον Πελέ να παίζει ποδόσφαιρο κι έψαξε να τον συναντήσει· όταν δεν το κατάφερε είπε να τον ξεπεράσει…
Ούτε ο Φρανκ Ζάπα έγινε «Εντγκάρ Βαρέζ», ούτε ο Σόκρατες «Πελέ», όμως και οι δυο σφράγισαν με την τέχνη τους (ναι, και το ποδόσφαιρο είναι τέχνη) και τις ιδέες τους το χώρο που υπηρέτησαν με πάθος: ο ένας τη μουσική κι ο άλλος το ποδόσφαιρο! Και οι δυο σημάδεψαν την πολιτική στις χώρες τους με τις παρεμβάσεις τους.

Ο Σόκρατες είχε σπουδάσει γιατρός, άσκησε το λειτούργημα με επιτυχία, τον είπαν φιλόσοφο, επαναστάτη, ηγέτη, ριζοσπάστη. Ο ίδιος είχε πει κάποτε: «Αν είχα παραμείνει γιατρός, θα είχα γνωρίσει μόνο ένα κομμάτι της κοινωνίας και μόνο τη μία πλευρά της ζωής· θα ήμουν επίσης ένας ποδοσφαιριστής περιορισμένων ικανοτήτων».

Ο Φρανκ Ζάπα, δεν είχε ποτέ στην προσωπική συλλογή του ένα τραγούδι με τίτλο «Revolution», όπως οι Beatles, όμως ήταν ο Επαναστάτης που ενέπνευσε τους Τσεχοσλοβάκους να αποτινάξουν τον κομμουνιστικό ζυγό από τη χώρα τους το 1989.
«Ο Φρανκ Ζάπα ήταν ένας από τους ημίθεους του τσέχικου underground. Ήταν ένας από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν τη ζωή της γενιάς στην οποία ανήκω», είχε πει ο πρώην πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ… Να ζούμε να τους θυμόμαστε!

θάνατοςειδήσεις τώρασαν σημεραεπανάσταση