Σαν Σήμερα|12.12.2023 00:00

Βαριά τα Μολυβένια Χρόνια της Ιταλίας: 17 νεκροί από έκρηξη βόμβας σε Τράπεζα του Μιλάνου – Ο «πόλεμος» μόλις άρχιζε

Newsroom

Ιταλία, Μολυβένια Χρόνια τρομοκρατίας και μια βόμβα σκοτώνει 17 ανθρώπους στο Μιλάνο.

Η γερμανίδα σκηνοθέτις Μαργκαρέτε φον Τρότα γύρισε το 1981 την ταινία «Μολυβένια Χρόνια». Η ταινία καταπιανόταν με την περίοδο της τρομοκρατίας που βίωση η Δυτική Γερμανία στις 10ετίες 1970-1980. Και η Ιταλία ήταν από τις χώρες του Δυτικού Κόσμου, που «χτυπήθηκε» εκείνο τον καιρό από τρομοκρατικές επιθέσεις των δύο ακραίων πολιτικών πόλων: Αριστερών κα Δεξιών.

Στη διάρκεια της τρομοκρατικής καταιγίδας στην Ιταλία υπολογίζεται πως έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 100 άνθρωποι: πολιτικοί, αστυνομικοί και πολίτες. Ο τίτλος της ταινίας της φον Τρότα ονομάτισε την εποχή της βίας, του θανάτου και των ταραχών: Μολυβένια Χρόνια.

Σαν σήμερα, 12 Δεκεμβρίου του 1969, η πιο βαριά μέρα από τα Μολυβένια Χρόνια εκτυλίσσεται στην Πιάτσα Φοντάνα στο Μιλάνο. Βόμβα εξερράγη στην έδρα της Αγροτικής Τράπεζας της Ιταλίας (Banca Nazionale dell'Agricoltura), περίπου 200 μέτρα από τον καθεδρικό ναό του Μιλάνου, το Ντουόμο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι και 88 τραυματίστηκαν. Εκείνη την ημέρα, ακόμα τρεις βόμβες εξερράγησαν στη Ρώμη και το Μιλάνο. Η τρομοκρατική ενέργεια εκείνη θεωρείται «η μητέρα όλων των σφαγών», η «πρώτη και πιο ανατρεπτική τρομοκρατική ενέργεια στη μεταπολεμική περίοδο»,

Ήταν Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου, ώρα 16:37, όταν οι πελάτες της Τράπεζας που περίμεναν στην αίθουσα συναλλαγών συγκλονίστηκαν από έναν τρομακτικό θόρυβο. Σε λίγα λεπτά, όλα θύμιζαν πόλεμο: νεκροί, αίμα, κραυγές αγωνίας, θρήνος, τραυματισμένοι, αγωνία και πανικός!
«Ανάμεσα από τους καπνούς, είδα ένα κορμί να σηκώνεται στον αέρα σαν πλαστική κούκλα και να σωριάζεται πλάι μου», είχε δηλώσει τραπεζικός υπάλληλος, που τραυματίστηκε ελαφρά από την έκρηξη.
Η έκρηξη συγκλόνισε ολόκληρη την Ιταλία και- γιατί όχι- και την Ευρώπη· θα ήταν μέχρι τότε η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια στην Ιταλία. Το 1980, τα πρωτεία θα έπαιρνε, η Σφαγή της Μπολόνια, όταν βομβα που εξερράγη στο κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού της Μπολόνια, προκάλεσε τον θάνατο 85 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 200.

Το 1969, εκείνη την Παρασκευή του Δεκεμβρίου, ακόμα μια βόμβα εξερράγη στην πόλη του Καραβάτζιο και του Νίνο Ρότα, σε υπόγεια διάβαση, τραυματίζοντας 13 ανθρώπους και μισή ώρα μετά εξερράγησαν δύο βόμβες στην Ρώμη, που προκάλεσαν τον τραυματισμό τεσσάρων ανθρώπων, ενώ μια πέμπτη βόμβα βρέθηκε σε ασανσέρ, στην Banca Commerciale Italiana στην Piazza della Scala, δίπλα στη φημισμένη Σκάλα του Μιλάνου και καταστράφηκε με ελεγχόμενη έκρηξη.

Η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό, που όμοιό του είχε να βιώσει η Ιταλία από την εποχή που οι Παρτιζάνοι καταδίωκαν τον Μουσολίνι· συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν περίπου 80 άτομα κυρίως αναρχικοί, ανάμεσά τουςκαι ο διαβόητος αναρχικός Τζουζέπε Πινέλι, που τρεις μέρες μετά τη σύλληψή του θα έπεφτε από παράθυρο του Γραφείου όπου διεξαγόταν η ανάκριση του και θα σκοτωνόταν. Ο θάνατος του Πινέλλι, ενέπνευσε τον Ιταλό νομπελίστα συγγραφέα Ντάριο Φο να γράψει το θεατρικό έργο: «Ο τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού».
Το 1979 καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη για την τρομοκρατική επίθεση στην Πιάτσα Φοντάνα τρία μέλη της ακροδεξιάς οργάνωσης Ordine Nuovo· δύο χρόνια αργότερα και οι τρεις αθωώθηκαν!

ειδήσεις τώρασαν σημερατρομοκρατική ενέργειαΙταλίανεκροίβόμβαΜιλάνοτρομοκρατικό χτύπημα