Σαν Σήμερα|15.12.2023 00:00

Ποιος ήταν ο Τσίκο Μέντες που ήθελε, λεει, να προστατεύσει τον Αμαζόνιο; Σκοτώστε τον!

Newsroom

Ο Δεκέμβρης ανήκει στον Τσίκο Μέντες και σε όλους τους «Τσίκο Μέντες» αυτής της Γης που δίνουν τη ζωή τους για να την σώσουν.
Μια μέρα σαν σήμερα, 15 Δεκεμβρίου, ο Τσίκο θα γιόρταζε τα 79α γενέθλιά του, αν δεν έπεφτε νεκρός από τις σφαίρες πληρωμένων δολοφόνων στα 44 χρόνια του.

Οι φονιάδες του Αμαζονίου δεν κόβουν μόνο τα ενοχλητικά δέντρα, αλλά εξοντώνουν και τους ενοχλητικούς ανθρώπους, όπως ήταν για αυτούς ο Τσίκο Μέντες. Οι γονείς του, σκλάβοι, είχαν αφήσει την έρημο του Σεάρα και είχαν εγκατασταθεί πλάι στις φυτείες του καουτσούκ στη Βραζιλία.

Ο Τσίκο έμαθε να διαβάζει στα 24 του. Εκεί, στον πολύπαθο Αμαζόνιο οργάνωσε συνδικάτα και συγκέντρωσε τους- μοναχικούς σκλάβους μεροκαματιάρηδες εκτοπισμένους- ινδιάνους και τους έστρεψε εναντίον των αδηφάγων γαιοκτημόνων και των πληρωμένων μισθοφόρων τους. Έγινε στόχος. Οι σφαίρες τον βρήκαν ένα μεσημέρι την ώρα που έκανε ντους.

Ο Francisco Alves Mendes Filho, που έγινε γνωστός ως Chico Mendes· είχε γεννηθεί στις 15 Δεκεμβρίου του 1944 στο Ξαπουρί της Βραζιλίας και δολοφονήθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 1988.

Ο Τσίκο Μέντες αγωνίστηκε για να διατηρήσει το τροπικό δάσος του Αμαζονίου και υποστήριξε τα ανθρώπινα δικαιώματα των βραζιλιάνων αγροτών και των αυτόχθονων πληθυσμών. Το Ινστιτούτο Chico Mendes για τη Διατήρηση της Βιοποικιλότητας (Instituto Chico Mendes de Conservacao da Biodiversidade ή ICMBio), ένας δημόσιος φορέας, υπό τη δικαιοδοσία του υπουργείου Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, πήρε το όνομά του δολοφονημένου ακτιβιστή· γιατί έτσι γίνεται πάντα: το Σύστημα σε σκοτώνει και μετά, αφού είναι σίγουρο πως δεν θα του δημιουργήσεις άλλα προβλήματα, σε τιμά…

Ο Τσίκο ήταν συλλέκτης καουτσούκ και εκεί κάπου στα μέσα της 10ετίας του ’80 άνθισε στις ζούγκλες των εκμεταλλευτών του Αμαζονίου ως ριζοσπαστικός συνδικαλιστής - ακτιβιστής και υποψήφιος για πολλές τοπικές πολιτικές θέσεις, όπως βουλευτής και δημοτικός σύμβουλος.

«Στην αρχή νόμιζα ότι αγωνιζόμουν για να σώσω δέντρα από καουτσούκ, μετά νόμιζα ότι πάλευα για να σώσω το τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Τώρα συνειδητοποιώ ότι παλεύω για την ανθρωπότητα», είχε πει ο Τσίκο, που οι απειλές για τη ζωή του ήταν σχεδόν καθημερινότητα…

Το βράδυ της Πέμπτης, 22 Δεκεμβρίου του 1988, ο Μέντες δολοφονήθηκε στο σπίτι του στο Ξαπουρί· ήταν ο 90ος ακτιβιστής που έχανε τη ζωή του βίαια εκείνη τη χρονιά στη Βραζιλία! Οι φονιάδες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση κι έμειναν για χρόνια πίσω από τα κάγκελα.
Κι η στερνή ανάσα του Τσίκο σήκωσε άνεμο και σείστηκε το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου. Κι ο Μέντες έγινε τραγούδι, ταινία, παραμύθι για να κοιμούνται δίχως φόβο τα μικρά παιδιά και θρύλος στις διηγήσεις των μεγάλων.

ακτιβιστήςΑμαζόνιοςσαν σημεραειδήσεις τώρα