Σαν Σήμερα|15.01.2024 00:00

Υπόθεση Μαύρη Ντάλια: Ο φόνος της νεαρής ηθοποιού που στοιχειώνει ακόμα το Λος Άντζελες

Newsroom

Η διαβόητη Υπόθεση Μαύρη Ντάλια, ο φόνος, δηλαδή, της νεαρής ηθοποιού που στοιχειώνει ακόμα το Λος Άντζελες. Ήταν ένα πρωινό μιας μέρας σαν σήμερα, 15 Ιανουαρίου του 1947, όταν μια ανέμελη μητέρα που είχε βγάλει το παιδί της βόλτα σε μια γειτονιά του Λος Άντζελες έπεσε πάνω σε ένα φρικιαστικό θέαμα: ένα τεμαχισμένο σώμα μιας νεαρής γυμνής γυναίκας πλάι στο πεζοδρόμιο!

Το κορμί της άτυχης γυναίκας βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα από τον δρόμο και είχε τέτοια στάση, που η αποσβολωμένη μητέρα πίστεψε στην αρχή ότι ήταν μανεκέν που κάποιος θα φωτογράφιζε… Παρά τον ακρωτηριασμό του σώματος και τις βαθιές αμυχές δεν υπήρχε στον χώρο ούτε μια σταγόνα αίματος, κάτι που έδειχνε ότι η νεαρή γυναίκα είχε δολοφονηθεί αλλού. Οι ιατροδικαστές διαπίστωσαν ότι η γυναίκα ήταν νεκρή για περίπου δέκα ώρες πριν από την ανακάλυψη της.

Η έρευνα που ακολούθησε από το αστυνομικό τμήμα του Λος Άντζελες γρήγορα βρέθηκε σε αδιέξοδο και κλήθηκε το FBI να βοηθήσει. Μόλις 56 λεπτά μετά την εμπλοκή του FBI, αναγνωρίστηκε η σορός από τα δακτυλικά της αποτυπώματα. Η νεαρή γυναίκα ήταν μια 22χρονη πολλά υποσχόμενη ηθοποιός του Χόλιγουντ, η Ελίζαμπεθ Σορτ, που αργότερα θα έπαιρνε από τον Τύπο το προσωνύμιο Μαύρη Ντάλια για τη φημολογούμενη τάση της να ντύνεται με λαμπερά μαύρα ρούχα και για την αγάπη της ταινία της εποχής «Μπλε Ντάλια».

Η νεαρή Σορτ δεν ήταν άγνωστη στα ποινικά μητρώα του FBI: είχε συλληφθεί από την αστυνομία της Σάντα Μπάρμπαρα για κατανάλωση αλκοόλ, αν και ανήλικη.
Οι αστυνομικοί διεξήγαγαν έρευνα αναζητώντας πιθανούς υπόπτους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι υποψίες στράφηκαν κατ' αρχάς σε ανθρώπους που γνώριζαν από ανατομία, αξιοποιόντας το στοιχείο ότι, το σώμα ήταν με ακρίβεια κομμένο· οι αστυνομικοί ανέκριναν μια ομάδα φοιτητών στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, αλλά δεν κατάφεραν να βρουν υπόπτους.

Μέσα στα επόμενα χρόνια προτάθηκαν δεκάδες άνθρωποί ως «δολοφόνοι». Ένας ντετέκτιβ που ασχολήθηκε με την υπόθεση μέχρι τη συνταξιοδότησή του, δήλωσε: «Είναι εκπληκτικό πόσοι άνθρωποι έδωσαν ονόματα συγγενών τους, δείχνοντάς τους ως δολοφόνους»!Όσο κι αν προσπάθησαν οι ντετέκτιβ του FBI ο δολοφόνος δεν βρέθηκε ποτέ. Κι όσο περνούν τα χρόνια, ο θρύλος μεγαλώνει. Κι ακόμα, κοντά 80 χρόνια μετά, το Λος Άντζελες στοιχειώνει από έναν ανεξιχνίαστο φόνο…

ειδήσεις τώρασαν σημεραFBIδολοφονίαΛος ΆντζελεςΗΠΑ