Σαν Σήμερα|20.01.2024 00:00

Πώς για μια τουφεκιά, ο γενίτσαρος της Λαμπινής Ρεθύμνου έσφαξε όλο το χωριό

Newsroom

Η Λαμπινή Ρεθύμνου είναι ένα μικρό ηλιόλουστο ορεινό και γραφικό χωριό της Κρήτης με μια ματωμένη και θλιβερή ιστορία. 

Παλιά, πολύ παλιά, η οργή και το μίσος μπορούσαν να αφανίσουν οικογένειες ολόκληρες· κάποιες φορές ακόμα και ολόκληρα χωριά. Όχι πως έχει αλλάξει κάτι δραματικά σήμερα, αλλά… χωριά δεν αφανίζονται για μια τουφεκιά.

Ήταν το 1829, όταν ο διαβόητος γενίτσαρος Αλμπάνης του χωριού Λαμπινή, αντάλλαξε πυροβολισμούς με έναν συγχωριανό του. Ο Αλμπάνης διέφυγε δίχως να τραυματιστεί, αλλά πληγώθηκε τόσο πολύ ο εγωισμός του που ορκίστηκε εκδίκηση.
Ο Αλμπάνης- λέγεται- ήταν σκληρός, απόγονος ενετών φεουδαρχών, κάτοχος μεγάλης έκτασης γης στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ρεθύμνου. Ο Αλμπάνης κατοικούσε στο Ρέθυμνο κι ανέβαινε στη Λαμπινή για να εισπράττει τους φόρους που του αναλογούσαν και να δίνει διαταγές στους μπιστικούς του. Κάποια από εκείνες τις μέρες, ένας ντόπιος, ο Φουρογιάννης, πυροβόλησε τον Αλμπάνη, αγανακτισμένος από τη συμπεριφορά του. Και ο Αλμπάνης γύρισε για να εκδικηθεί. Ανήμερα του Αγίου Ευθυμίου, μια μέρα σαν σήμερα, δηλαδή, 20 Ιανουαρίου του 1829, έγινε το μεγάλο κακό.

Ο Αλμπάνης, από τούρκικο ασκέρι συνοδευόμενος, κύκλωσε το ναό της Παναγίας της Λαμπινής, όπου εκκλησιάζονταν οι κάτοικοι, από τους οποίους κάποιοι ήταν οπλισμένοι. Ο Αλμπάνης και οι Τούρκοι έριξαν αναμένα πανιά μέσα στην εκκλησία και κάλεσαν τους εκκλησιαζόμενους να παραδοθούν. Οι οπλισμένοι κάτοικοι πυροβόλησαν και σκότωσαν δυο ή τρεις ανθρώπους του Αλμπάνη και τότε έγινε μακελειό. Οι Τούρκοι πέταξαν αναμμένα πανιά και δαυλιά στην εκκλησία προκαλώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα. Οι εκκλησιαζόμενοι άνοιξαν τις πόρτες και παραδόθηκαν. Και οι Τούρκοι με γυμνά σπαθιά εισέβαλλαν στον ιερό χώρο της εκκλησίας και κατέσφαξαν σχεδόν όλους τους άνδρες του χωριού. Πάνω από 15 άνθρωποι άφησαν την τελευταία πνοή τους μέσα στο Ιερό. Τα γυναικόπαιδα αλυσοδέθηκαν και οδηγήθηκαν στο σκλαβοπάζαρο του Ρεθύμνου. Ο παπάς του χωριού, ο παπα Παναγιώτης, ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου.

Την ιστορία έχει διηγηθεί στον βρετανό περιηγητή Ρόμπερτ Πάσλεϊ με κάθε λεπτομέρεια η Μηλιά Μουζουράκη, που διασώθηκε με το μικρό κοριτσάκι της. Πάνω από 30 γυναίκες και παιδιά πουλήθηκαν ως σκλάβοι.
Το χωριό Λαμπινή ανήκει στον δήμο Λάμπης, και βρίσκεται περίπου 25 χιλιόμετρα νότια της πόλης του Ρεθύμνου σε υψόμετρο 400 μέτρων. Κάθε χρόνο τέτοια μέρα τελείται επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό της Παναγίας στη Λαμπινή στη μνήμη των μαρτύρων του τόπου.

σφαγήΤούρκοισαν σημεραειδήσεις τώραΡέθυμνο