Σαν Σήμερα|11.03.2024 00:00

Η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία – 192 νεκροί και ένας που πέθανε 10 χρόνια μετά

Newsroom

Η πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην Ισπανία το 2004 άφησε πίσω της άμεσα 192 νεκρούς. Ένας άνθρωπος άφησε την τελευταία του πνοή 10 χρόνια μετά!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 11 Μαρτίου του 2004- οι Ισπανοί την θυμούνται ως «Μ11»- όταν μια σειρά συντονισμένων- σχεδόν ταυτόχρονων- βομβαρδισμών στον προαστιακό σιδηρόδρομο της Μαδρίτης προκαλεί τον θάνατο 193 ανθρώπων και των τραυματισμό 2.050!

Εκείνες οι βομβιστικές επιθέσεις θεωρούνται η πιο πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση στην ιστορία της Ισπανίας και η πιο πολύνεκρη στην Ευρώπη από το 1988.

Ήταν Πέμπτη πρωί- ώρα αιχμής- στην ισπανική πρωτεύουσα. Όλα τα τρένα που επλήγησαν τροχοδρομούσαν στην ίδια γραμμή και προς την ίδια κατεύθυνση: από την Alcala de Henares και του σταθμού Atocha προς τη Μαδρίτη. Δεκατρείς αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είχαν τοποθετηθεί στα τρένα. Οι εκρήξεις έγιναν μεταξύ 07:37 και 07:40. Στις 08:00 άρχισαν να καταφθάνουν στα σημεία των βομβαρδισμών διασώστες. Η Αστυνομία έκανε αναφορά για πολλούς νεκρούς και τραυματίες.

Όταν καταλάγιασε ο πανικός και ο τρόμος, καταγράφηκαν 192 νεκροί, το τελευταίο θύμα πέθανε το 2014 και προστέθηκε στη λίστα του θανάτου, αφού ήταν σε κώμα για 10 χρόνια και δεν συνήλθε ποτέ.

Ανάληψη ευθύνης και ένοχοι

Στις 14 Μαρτίου, ο Abu Dujana al-Afghani, υποτιθέμενος εκπρόσωπος της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη, εμφανίστηκε σε βιντεοκασέτα αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις επιθέσεις. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίστευαν αρχικά ότι η ETA (ένοπλη βασκική εθνικιστική και ακροαριστερή αυτονομιστική οργάνωση) ήταν υπεύθυνη. Λιγότερο από έναν μήνα μετά την τραγωδία, η Αστυνομία εντόπισε σε προάστιο της Μαδρίτης ύποπτους για τις βομβιστικές επιθέσεις. Όταν οι αστυνομικοί επιχείρησαν να εισβάλλουν στον χώρο τους, τέσσερις ύποπτοι αυτοκτόνησαν πυροδοτώντας εκρηκτικά, σκοτώνοντας και έναν από τους αστυνομικούς· τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήσαν ήταν του ίδιου τύπου με εκείνα που είχαν σκοτώσει τους 193 ανθρώπους στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου. Πέντε έως οκτώ ύποπτοι που πιστεύεται ότι συμμετείχαν στις επιθέσεις της 11ης Μαρτίου κατάφεραν να διαφύγουν.

Πηγές προσκείμενες στο Λαϊκό Κόμμα (PP) και κάποια μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα «El Mundo» αλλά και ο ραδιοφωνικός σταθμός COPE, υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας που συσχετίζουν την επίθεση με την προσπάθεια απομάκρυνσης του κυβερνώντος κόμματος από την εξουσία (σε τρεις ημέρες η Ισπανοί είχαν εκλογές). Αυτές οι θεωρίες εικάζουν ότι η ETA και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και μαροκινές μυστικές υπηρεσίες συμμετείχαν στις βομβιστικές επιθέσεις. Η κοινή γνώμη, όμως ήταν πεπεισμένη ότι οι βομβαρδισμοί της Μαδρίτης ήταν αποτέλεσμα της ευθυγράμμισης της κυβέρνησης Αθνάρ με τις ΗΠΑ και την εισβολή της στο Ιράκ. Το ποιοι ήταν πίσω από την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση, ακόμα σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστο και αμφιλεγόμενο θέμα στην Ισπανία.

Μαδρίτησαν σημερανεκροίτρομοκρατική ενέργειαβόμβεςΙσπανίαειδήσεις τώρατρένα