Σαν Σήμερα|16.03.2024 00:00

Απαγωγή ρεκόρ για Αμερικανό δημοσιογράφο: απελευθερώθηκε μετά 7 χρόνια!

Newsroom

Μια απαγωγή που κράτησε περισσότερο όλων: Αμερικανός δημοσιογράφος απελευθερώθηκε 7 χρόνια μετά!

Ήταν μια μέρα σαν σήμερα, 16 Μαρτίου του 1985, όταν ο Τέρι Άντερσον, ο Αμερικανός δημοσιογράφος-ανταποκριτής του Associated Press στον Λίβανο, μόλις είχε τελειώσει έναν αγώνα τένις, είχε νικήσει και κατευθυνόταν περιχαρής στο δρόμο προς το αυτοκίνητό του.

Τότε, τρεις άντρες του επιτέθηκαν και τον ανάγκασαν να βγει από το αυτοκίνητό υπό την απειλή όπλων, τον έσπρωξαν σε ένα άλλο αυτοκίνητο που περίμενε με τη μηχανή αναμμένη, τον σκέπασαν με μια βαριά κουβέρτα και τον υποχρέωσαν να σκύψει με το κεφάλι κάτω πίσω από το μπροστινό κάθισμα· τον μετέφεραν σε μυστική τοποθεσία. Ο Τέρι Άντερσον θα επέστρεφε στους δικούς του σχεδόν επτά χρόνια μετά!

Οι απαγωγείς του Τέρι Άντερσον ήταν μέλη ομάδας Σιιτών Μουσουλμάνων της Χεζμπολάχ που υποστηριζόταν από το Ιράν και είχαν απαγάγει τον δημοσιογράφο ως αντίποινα για τη χρήση αμερικανικών όπλων και τη βοήθειά του Ισραήλ στα χτυπήματα του 1982–1983 εναντίον Μουσουλμάνων και Δρούζων στον Λίβανο.
Όταν έφθασαν στον προορισμό τους, οι απαγωγείς τράβηξαν έξω από το αυτοκίνητο τον Άντερσον, του έβαλαν κουκούλα στο κεφάλι και του έδεσαν τους καρπούς και τους αστραγάλους με ταινία. Από τότε και για επτά χρόνια περιφέραν τον Αμερικανό από κρησφύγετο σε κρησφύγετο.

Ο Άντερσον κρατήθηκε όμηρος περισσότερο από όλους τους περίπου 100 αλλοδαπούς που απήχθησαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου του Λιβάνου· έντεκα από εκείνους είχαν πεθάνει ή θεωρήθηκε ότι δολοφονήθηκαν. Ο Άντερσον πέρασε ολόκληρη την περίοδο της αιχμαλωσίας του με δεμένα τα μάτια και αφέθηκε ελεύθερος όταν έληξε ο 16χρονος εμφύλιος πόλεμος. Στις 4 Δεκεμβρίου 1991, οι απαγωγείς του Άντερσον τον απελευθέρωσαν μετά 2.455 ημέρες!

Έκτοτε, ο Άντερσον, εργάστηκε ως δημοσιογράφος, διηύθυνε μικρές επιχειρήσεις, έδωσε διαλέξεις σε Πανεπιστήμια και Σχολές μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Ο Άντερσον το 2004 έθεσε- ανεπιτυχώς- υποψηφιότητα και για τη Γερουσία της πολιτείας του Οχάιο. Σήμερα, ο Άντερσον είναι επίτιμος πρόεδρος στην Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων.
«Όλοι μας είχαμε πολλά προβλήματα όταν γυρίσαμε σπίτι. Κάποιος πήγε σε ψυχιατρείο και δεν βγήκε ποτέ», δήλωσε ο Άντερσον. «Όλοι μας πληγωθήκαμε με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους»…

ΗΠΑαπαγωγήΛίβανοςδημοσιογράφοςσαν σημεραειδήσεις τώρα