Σαν Σήμερα|22.03.2024 00:00

Πεθαίνει ο γιος του Πετρόμπεη, Ιωάννης Μαυρομιχάλης 8 ημέρες έπειτα από τον τραυματισμό του

Newsroom

Μια μέρα σαν σήμερα, 22 Μαρτίου του 1825, αφήνει την τελευταία του πνοή, ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης, γιος του Πετρόμπεη. Ο Ιωάννης είχε τραυματιστεί 8 μέρες πριν και η ανεπαρκής ιατρική περίθαλψη, τον οδήγησε στον θάνατο με αγωνιώδη και επώδυνο τρόπο. 

Ο γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, Ιωάννης είχε μυηθεί από τους πρώτους στην Κωνσταντινούπολη στα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας από τον Αναγνωσταρά. Ο Ιωάννης ήταν όμηρος των Τούρκων στην Πόλη και μόλις ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση κατόρθωσε να διαφύγει, να «κατέβει» στην εξεγερμένη Πελοπόννησο και να πάρει τα όπλα εναντίον των Οθωμανών.  

Διαβάζουμε στην εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά, που κυκλοφορούσε στο Μεσολόγγι, σχετικά με τον θάνατο του Μαυρομιχάλη: «Σιμά των ειρημένων Ηλία, και Κυριακούλη, η οικογένεια του Μαυρομιχάλη επρόσφερε νεωστί και τρίτην άλλην πολύτιμον θυσίαν εις τον ιερόν της ελευθερίας βωμόν, τον νέωτατον Ιωάννην Μαυρομιχάλην· η θυσία αύτη όχι μόνον διέλυσεν ως ιστόν αράχνης πάσαν αδίκως πρότερον αποδοθείσαν κατηγορίαν εις τον γηραιόν πατέρα, Πέτρον Μαυρομιχάλην, αλλ' ηύξησαν έτι μάλλον την δόξαν και την υπόληψίν του· χωρίς να μικροψυχήση, ουδέ να δοθή όλως εις λύπην δια τον άωρον θάνατον του αγαπητού του υιού, ο γνήσιος ούτος Σπαρτιάτης εμπνευσμένος από βαθύτατον αίσθημα του πατριωτισμού επροσκάλεσεν ευθύς όλους τους συμπατριώτας του εις τα όπλα, και απεφάσισε μόνος του να τρέξη εις το πεδίον της μάχης δια να εκδικηθή το πολύτιμον αίμα αυτού του υιού του...».

Ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης ήταν ο τέταρτος γιος του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και είχε γεννηθεί στο Οίτυλο της Μάνης το 1804. Ήταν δεν ήταν 17 χρονών, ο Ιωάννης όταν μπήκε καβαλάρης πλάι στον πατέρα του Πετρόμπεη, στην απελευθερωμένη Καλαμάτα. Λίγους μήνες μετά, ο Ιωάννης πολέμησε δίπλα στον φίλο του Αναγνωσταρά, τον αδελφό του Ηλία και τον θείο του Κυριακούλη στη Μάχη στο Βαλτέτσι· παρών και στα Δερβενάκια και στην Άλωση της Τριπολιτσάς.

Όταν ο Ιμπραήμ πασάς αποβιβάστηκε με στόχο να σβήσει τις επαναστατικές εστίες, ο Ιωάννης Μαυρομιχάλης, κλείστηκε στο φρούριο του Νεόκαστρου του Ναβαρίνου αποκρούοντας τις επιθέσεις των Αιγυπτίων. Ο Μαυρομιχάλης τραυματίστηκε από βόλι στις 14 Μαρτίου (άλλοι ιστορικοί κάνουν λόγο για 14 Απριλίου) και πέθανε από γάγγραινα λίγες μέρες μετά, στην Κυπαρισσία. Και ο πατέρας του, ο Πετρόμπεης κάλεσε τους αγωνιστές να εκδικηθούν: «…αδερφοί Έλληνες! Φίλτατοί μου Σπαρτιάται! Το γενναίον παράδειγμα του νεανίσκου τούτου μιμούμενοι δράμετε να εκδικηθήτε το αίμα του»!

ελληνική επανάστασηθάνατος1821Πετρόμπεης Μαυρομιχάληςειδήσεις τώραΕπανάσταση 1821σαν σημερα