Σαν Σήμερα|23.03.2024 00:00

Ποιος Τραμπ και ποιος Μπους, αυτός ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ: σκότωσε ό,τι ζώο υπήρχε στην Αφρική και γύρισε για μια κηδεία

Newsroom

Το όνομά του Θεόδωρος Ρούσβελτ· οι φίλοι του τον φώναζαν «Τέντι» και ήταν ο 26ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Κι αν σας εξοργίζουν οι συμπεριφορές του Ντόναλντ Τραμπ ή παλαίοτερα του Τζορτζ Μπους του μικρού, μάλλον δεν γνωρίζετε τον Τέντι, που έφυγε για σαφάρι στην Αφρική, σκότωσε ό,τι ζώο υπήρχε και γύρισε ένα χρόνο μετά στην Ευρώπη, για μια κηδεία!

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του κάλπαζε, ο Τέντι, δεν έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος στις εκλογές του 1908· έχρισε διάδοχό του τον Γουίλιαμ Ταφτ κι αμέσως μετά την εκλογή του στενού φίλου και συνεργάτη του, ο Ρούσβελτ φόρτωσε τουφέκια και φυσίγγια κι έφυγε για την Αφρική με σκοπό να κυνηγήσει μεγάλα θηράματα και να συλλέξει δείγματα για το Ίδρυμα Smithsonian!

Μια μέρα σαν σήμερα, 23 Μαρτίου του 1909, ο Τέντι Ρούσβελτ επιβιβάστηκε σε ένα πλοίο με τον γιό του Κέρμιτ (όχι τον βάτραχο του Μάπετ Σόου…), έχοντας μαζί του 250 αχθοφόρους και οδηγούς και ο καπετάνιος του καραβιού έβαλε πλώρη για την Βρετανική Ανατολική Αφρική. Ο Ρούσβελτ διέσχισε το Βελγικό Κονγκό και έφθασε μέχρι τις όχθες του Νείλου και κατέληξε στο Χαρτούμ. Στο διάβα του, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ δεν άφησε ζωντανό για ζωντανό… Η αποστολή συγκέντρωσε 1.100 δείγματα ζώων, συμπεριλαμβανομένων 500 μεγάλων θηραμάτων. «Η πιο αξιοσημείωτη συλλογή μεγάλων ζώων που έχει βγει ποτέ από την Αφρική» αναφώνησε περιχαρής ο Ρούσβελτ και έβγαλε φωτογραφίες.

Και δυστυχώς για τα έρημα τα ζώα η λέξη «συλλογή» ήταν ο ευφημισμός για την κυριολεξία της λέξης δολοφονία! Ο Τέντι και ο Κέρμιτ σκότωσαν 512 άγρια θηρία, μεταξύ των οποίων 17 λιοντάρια, 11 ελέφαντες και 20 ρινόκερους. Ό,τι ζώο απέμεινε πίσω τους χάρηκε βλέποντας την κουστωδία του Προέδρου να αποχωρεί από τη ζούγκλα.
Ο Ρούσβελτ έπειτα από κυνήγι που κράτησε έναν χρόνο (!) επέστρεψε στη Μεγάλη Βρετανία για να παραστεί στην κηδεία του βασιλιά Εδουάρδου του Ζ’ (όχι δεν τον είχε σκοτώσει ο Τέντι…) και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη Νορβηγία για να παραλάβει το Νόμπελ Ειρήνης για την συμμετοχή του στον τερματισμό του Ρωσο-Ιαπωνικού Πολέμου. Και-σίγουρα- η ζούγκλα των ανθρώπων ουδεμία σχέση έχει με εκείνη των άμοιρων ζώων.

σαν σημερακυνήγιειδήσεις τώραΠρόεδρος των ΗΠΑΑφρική