Και έτσι έδωσαν τα χέρια Γερμανοί και Εβραίοι 20 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα – Ήταν το χρήμα, ανόητε…
NewsroomΕίχαν περάσει μόλις 20 χρόνια από τότε που ο Κόσμος ολόκληρος έμεινε βουβός μαθαίνοντας για την έκταση του Ολοκαυτώματος! Οι Εβραίοι της Ευρώπης ήταν τα βασικά θύματα του Ολοκαυτώματος, μέσω αυτού που οι Ναζί ονόμαζαν «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος».
Ο αριθμός των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού συνήθως προσδιορίζεται στα έξι εκατομμύρια, αν και οι διάφορες εκτιμήσεις από ιστορικούς για το εύρος των θυμάτων κυμαίνονται από πέντε εκατομμύρια ως και πάνω από έξι εκατομμύρια! Οι Γερμανοί γνώριζαν! Και οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν. Και οι Εβραίοι καίγονταν και εξοντώνονταν σαν ανωφελή έντομα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Και ο χρόνος προχωράει και κλείνει πληγές. Και επειδή το χρήμα είναι η απάντηση όποια κι’ αν είναι η ερώτηση, μια μέρα σαν σήμερα, 12 Μαΐου του 1965, «το Ισραήλ και η Δυτική Γερμανία ξεκινούν μια γόνιμη και αμοιβαία επωφελή διπλωματική και οικονομική σχέση»! Ήταν το χρήμα, ανόητε…που θα έλεγε ο Μπιλ Κλίντον.Ο Άντολφ Άιχμαν, ένας από τους διαπρύσιους εμπνευστές του Ολοκαυτώματος είχε εκτελεστεί στο Ισραήλ, τα πάθη είχαν αρχίσει να φθίνουν, αποζημιώσεις είχαν κατατεθεί σε Τράπεζες και ήταν καιρός να δώσουν τα χέρια και επίσημα οι δυο χώρες.
«Εκατοντάδες δημοσιογράφοι ήμασταν μπροστά από το γραφείο των Χριστιανοδημοκρατών [του κυβερνώντος κόμματος] όπου λαμβάνονταν οι αποφάσεις», θυμόταν χρόνια μετά η Ίνγκε Ντόιτσκρον, δημοσιογράφος που έκανε ρεπορτάζ στη Βόννη για την ισραηλινή εφημερίδα Maariv.
«Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν μέρες. Ξανά και ξανά, οι πόρτες άνοιγαν κι' έκλειναν και ένας εκπρόσωπος εμφανιζόταν για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους ότι οι ειδήσεις αναβάλλονται για άλλη μέρα. Ο καγκελάριος Έρχαρντ δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει». Το Ισραήλ πίεζε εδώ και καιρό τη Δυτική Γερμανία να μετατρέψει τις άτυπες επαφές, που αναπτύχθηκαν από τη δεκαετία του 1950, σε πλήρεις διπλωματικές σχέσεις, αλλά η γερμανική κυβέρνηση δίσταζε. Δεν ήθελαν να προχωρήσουν εξαιτίας των Αράβων, οι οποίοι είχαν απειλήσει να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Γερμανία. Οι αραβικές χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με τη Βόνη από την επομένη της συμφωνίας του 1965.
Στα απομνημονεύματά της, η δημοσιογράφος Ίνγκε Ντόιτσκρον χαρακτήρισε την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Γερμανίας και Ισραήλ «ντροπιαστική». Και οι λαοί λησμονούν και το χρήμα κινείται… Άλλωστε, όταν πρόκειται για λεφτά, όλοι έχουν την ίδια θρησκεία!
Επίσης σαν σήμερα...
1821: Αρχίζει στο Βαλτέτσι η πρώτη μεγάλη μάχη της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον των Οθωμανών.
1854: Οι Αγγλογάλλοι προχωρούν σε αποκλεισμό του Πειραιά και αργότερα σε κατοχή της Αθήνας και του Πειραιά έως τις 15 Φεβρουαρίου 1857, λόγω της επιμονής του βασιλιά Όθωνα να αναλάβει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.
1992: Πεθαίνει ο σπουδαίος ποιητής και στιχουργός Νίκος Γκάτσος.
2002: Ο πρώην προέδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ επισκέπτεται την Κούβα· ήταν πρώτος πρόεδρος- έστω και πρώην- των ΗΠΑ που επισκέφθηκε το νησί μετά την επανάσταση του 1959.
- Μπορεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν; Τα βασικά σημεία τριβής και το μεγάλο «αγκάθι»
- Μεγάλη γιορτή για τα 100 χρόνια του ΠΑΟΚ: Η λαοθάλασσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και το εντυπωσιακό drone show
- «Κάντε τον θάνατο προαιρετικό»: Επιστημονική έρευνα 40 εκατ. δολαρίων τα βάζει με το αναπόφευκτο
- «Δεν υπάρχουν πάρτι σαν αυτά του 1999 π.Χ.»: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν απόδειξη μπύρας ηλικίας 4.000 ετών