Travel|25.05.2020 07:23

Η Σίφνος και ο «Τσελεμεντές»: Ρεβιθάδα, μαστέλο και η Παναγιά της Χρυσοπηγής

Ντέπη Χιωτοπούλου

Ανάμεσα στη Σέριφο, την Κίμωλο και την Πάρο, και σε απόσταση 75,6 ναυτικών μιλίων από τον Πειραιά, φιγουράρει η Σίφνος, γενέτειρα του Νικόλαου Τσελεμεντέ, με την πλούσια παράδοση στη γαστρονομία, εκεί που εξακολουθεί να αναπτύσσεται η τέχνη της αγγειοπλαστικής.

Οι Καμάρες είναι το λιμάνι του νησιού, που είναι και ο μεγαλύτερος παραλιακός οικισμός, με αξιόλογη τουριστική υποδομή. Εκεί, λειτουργεί και γραφείο τουριστικών πληροφοριών, που παρέχουν όλα όσα θέλετε να μάθετε, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη Σίφνο.

Η Απολλωνία είναι  η πρωτεύουσα της Σίφνου και απέχει 5 χλμ. από τις Καμάρες, στον αρχοντικό Αρτεμώνα βρίσκεται η αφετηρία των λεωφορείων του νησιού, το Κάστρο είναι η παλιά πρωτεύουσα της Σίφνου και ο πιο σημαντικός από τους οικισμούς του νησιού από αρχαιολογικής άποψης.

Ελκυστικές παραλίες, ψαροχώρια, μοναστήρια και αρχαιολογικοί χώροι, εκκλησάκια, εργαστήρια αγγειοπλαστικής, ταβερνάκια για τοπικές γεύσεις όπως την περίφημη ρεβιθάδα σε πήλινο τσικάλι (σκεπασταριά), τους ρεβιθοκεφτέδες, το μυρωδάτο μαστέλο (κατσίκι ή αρνί ψημένο σε κληματόβεργες), την καπαροσαλάτα κτλ. συμπληρώνουν το θελκτικό σκηνικό του κυκλαδίτικου νησιού.

Η επόμενη μέρα με ασφάλεια

«Γίνονται προετοιμασίες στο νησί, και θέλουμε να έρθει η επόμενη μέρα, πάντα με ασφάλεια» αναφέρει στο ethnos.gr η δήμαρχος Σίφνου Μαρία Ναδάλη, προσθέτοντας ότι η σεζόν θα εξελιχθεί με κινητικότητα προς τα ‘πίσω’, «να επιμηκυνθεί και τον Σεπτέμβριο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Το νησί διαθέτει περιφερειακό κέντρο, στο ισόγειο του οποίου έχει δημιουργηθεί χώρος για τυχόν περιστατικά, ωστόσο η όποια διακομιδή ασθενούς θα γίνεται σε συνεργασία με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. 

Ξεκίνησε η ζήτηση

Σ’ ότι αφορά τη διαμονή, η Σίφνος έχει δυναμικότητα περί τις 5.000 κλίνες, και όπως ενημερώνει το ethnos.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Δωματίων & Διαμερισμάτων Σίφνου Μόσχα Διαρεμέ, ενώ ήταν όλα ‘παγωμένα’, «το τελευταίο 24ωρο υπάρχει κινητικότητα για ζήτηση καταλυμάτων, από Γαλλία, Ιταλία αλλά και Ελλάδα».

Υπό κανονικές συνθήκες, οι τουρίστες στη Σίφνο, ήταν 60% αλλοδαποί και 40% Ελληνες, ενώ σχετικά με τις τιμές «ξεκινούν από 50 ευρώ το δίκλινο έως 90 – 100 ευρώ για τα δωμάτια και διαμερίσματα» ενημερώνει η κα. Διαρεμέ, ενώ καταλύματα με εξοπλισμένη κουζίνα, κατοικίες, βίλες κτλ. φτάνουν και τα 150 ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια, στα καταλύματα θα υπάρχουν προσφορές και εκπτώσεις επί τις αρχικές τιμές.

Η πολιούχος της Σίφνου

Αναμφίβολα, το πιο φωτογραφημένο σημείο του νησιού, είναι το μοναστήρι της Παναγιάς της Χρυσοπηγής (1523), στο ομώνυμο ακρωτήριο. Είναι πολιούχος και προστάτιδα της Σίφνου και εορτάζει την παραμονή της Αναλήψεως, 40 μέρες μετά το Πάσχα. Υπό κανονικές συνθήκες, γίνεται περιφορά της εικόνας στους οικισμούς και ολονυχτία, προσελκύοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες προσκυνητές. Ωστόσο, φέτος, λόγω της ιδιόμορφης κατάστασης, δεν θα πραγματοποιηθεί το πανηγύρι, θα τελεστεί μονάχα μια λιτή λειτουργία ενώ ο «πανηγυράς» θα παραμείνει ο ίδιος μέχρι του χρόνου.

Αντίστοιχα, δεν θα αναβιώσει και η Επικοινωνία Δικτύου Αρχαίων Πύργων και Ακροπόλεων της Σίφνου, που, κάθε χρόνο, αναβιώνει παραμονή του Αγίου Πνεύματος.

Ωστόσο, σ’ ότι αφορά το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ενημερώνει το ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Γιάννης Αντάρτης «εμείς, θέλουμε να γίνει, και εφόσον δοθεί το ‘πράσινο φως’ για πραγματοποίηση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ, θα το ‘τρέξουμε’».

Πιθανότερες ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του 14ου Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» είναι μεταξύ 10-12 Σεπτεμβρίου, «μπορεί όμως, να το πάμε και πιο αργά, εάν υπάρξει επιμήκυνση της σεζόν» καταλήγει ο κ. Αντάρτης.

ταξίδια ΕλλάδαΣίφνος