Travel|04.06.2020 18:38

Θεσσαλονίκη: Πρωτόγνωρες ταξιδιωτικές εμπειρίες και αφετηρία για εκδρομές

Ντέπη Χιωτοπούλου

«Μία πόλη – πολλοί οι προορισμοί» είναι το σύνθημα που προωθεί ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, μία πόλη που δίνει στους επισκέπτες της πολλές ευκαιρίες για  πρωτόγνωρες ταξιδιωτικές εμπειρίες!

Τι αντιπροσωπεύει για σένα η λέξη απόδραση; Ενα μεσημέρι σ’ ένα γραφικό λιμανάκι; Ατέλειωτες ώρες σε μία εντυπωσιακή παραλία; Ενα βράδυ με τους φίλους σε ατμοσφαιρικά μπαράκια;

Ναι, η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη με ιστορικό παρελθόν που θα σε γεμίσει με γνώσεις και εικόνες της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Μην ξεχνάτε ότι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται τουλάχιστον 15 σημεία πολιτισμού που ανήκουν στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Από τη Θεσσαλονίκη… αρχίζουν όλα!

«Η Θεσσαλονίκη, ως γνωστόν, έχει πολλά τουριστικά πρόσωπα» είπε πρόσφατα σε διαδικτυακό σεμινάριο η πρόεδρος του ΟΤΘ Βούλα Πατουλίδου, που οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο αγαπημένος τουριστικός προορισμός μπορεί να σε κρατήσει μέσα στην πόλη! Ακόμα και να την έχεις επισκεφθεί στο παρελθόν, η παραλία της είναι πόλος έλξης και εμπειριών. Ακόμα, και οι ίδιοι οι Θεσσαλονικείς το ομολογούν. «Καμία ανατολή, κανένα ηλιοβασίλεμα δεν είναι ίδιο στον Θερμαϊκό».

Αλλά και η θέα από τα Κάστρα μπορεί να σου κόψει την ανάσα. Σπίτια χρωματιστά και πέτρινα σοκάκια συνθέτουν ένα σκηνικό που παραπέμπει σε άλλη εποχή.  Η Παλιά Πόλη της Θεσσαλονίκης φημίζεται για την ομορφιά και την υπέροχη αρχιτεκτονική της. Η περιήγηση στην Ακρόπολη, στα Τείχη, στο Επταπύργιο, στους πολυάριθμος βυζαντινούς ναούς θα σε εκπλήξει ευχάριστα και βεβαίως μην παραλείψεις να απολαύσεις τοπικές γεύσεις αλλά και δημιουργική κουζίνα στα γραφικά ταβερνάκια της περιοχής, να δροσιστείς με ένα ποτό ή με το καφεδάκι σου.

Γαστρονομική πρωτεύουσα

Κατά την παραμονή σου στη Θεσσαλονίκη, θα ανακαλύψεις και θα γευτείς την πλούσια γαστριμαργική κληρονομιά της πόλης, τις υπέροχες γεύσεις και τα προϊόντα με παράδοση που υπόσχονται να ικανοποιήσουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους. Η Θεσσαλονίκη φημίζεται για τη γαστρονομία της και, όχι άδικα, την έχουν ονομάσει «Γαστρονομική Πρωτεύουσα της Ελλάδας».

Από το πιο απλοϊκό ταβερνάκι μέχρι το πιο πολυτελές εστιατόριο' εννοείται πως δεν θα φύγεις αν δεν δοκιμάσεις κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπουγάτσα με κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι και φυσικά τα λαχταριστά τρίγωνα Πανοράματος, τους μεζέδες, τα σουτζουκάκια Θεσσαλονίκης, το μυδοπίλαφο με τα ντόπια μύδια και τα αρωματικά, και ένα σωρό άλλα λαχταριστά πιάτα.

Στα δε Λαδάδικα, θα μπλεχτείς ανάμεσα σε λιθόστρωτα σοκάκια, θα θαυμάσεις τα πολύχρωμα κτήρια, θα διασκεδάσεις στα καφέ και τα μπαρ, θα απολαύσεις ποικίλλες γεύσεις στα μεζεδοπωλεία, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, εκεί όπου καθημερινά συγκεντρώνονται πλήθος κατοίκων της πόλης αλλά και τουριστών. Για την ιστορία, τα Λαδάδικα που βρίσκονται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, μέχρι το 1917 τα κατέκλυζαν έμποροι λαδιού, και μπορεί η  εικόνα που παρουσιάζουν  σήμερα να μην έχει καμία σχέση με εκείνη του παρελθόντος, ωστόσο η ατμόσφαιρα αναδύει παρελθόν.

Κοντινές αποδράσεις

Οι αποδράσεις σε κοντινές αποστάσεις είναι ένα άλλο ατού της πόλης. Αποδράσεις που αλλάζουν το σκηνικό και από μία σύγχρονη μεγαλούπολη μπορεί να βρεθείς σε λίγα λεπτά σε παραλίες, λίμνες, καταρράκτες και ιαματικά λουτρά.

Οι κοντινές παραλίες της Περαίας, της Αγίας Τριάδας, του Αγγελοχωρίου και της Επανομής, σου δίνουν την ευκαιρία να κολυμπήσεις σε παραλίες βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» αλλά και να γευτείς ουζομεζέδες σε ψαροταβέρνες πάνω στο κύμα.

Η πρόκληση της Χαλκιδικής με τις ποικιλόμορφες παραλίες ήταν, είναι και θα είναι για πάντα, η διέξοδος της Θεσσαλονίκης για εκδρομές αυθημερόν, σύντομες αποδράσεις και ανέμελες διακοπές. Μια εκδρομή στον ορεινό της όγκο, στον Χολομώντα, σε μεταφέρει σ’ ένα τοπίο που ποτέ δεν φανταζόσουν πως μπορεί να είναι τόσο κοντά σε μια πόλη.

Για τον ανδρικό πληθυσμό η Αγιορείτικη μοναστική πολιτεία στο Αγιο Ορος είναι ένας τόπος ιδιαίτερος αφιερωμένος αποκλειστικά στην προσευχή και αποτελεί εδώ και αιώνες πνευματικό φάρο για την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Στα Στάγειρα όπου βρίσκεται το Αλσος του Αριστοτέλη θα έρθεις σε επαφή με τους φυσικούς νόμους που αναφέρονται στα συγγράμματα και το έργο του μεγάλου Ελληνα φιλόσοφου.

Ιδανική γεωγραφική θέση

Η ιδανική γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης μπορεί να γίνει βάση για πολλές μορφές εκδρομών. Πολιτιστικοί θησαυροί παγκόσμιας εμβέλειας, θρησκευτικά προσκυνήματα, εξερευνήσεις στη φύση και ποικίλες δραστηριότητες, δίνουν στους επισκέπτες πολλές επιλογές. Μέχρι τις 15 Ιουνίου, οι επισκέψεις στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι δωρεάν.

Το Εθνικό Πάρκο των λιμνών Κορώνειας, Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών είναι  μία πρόταση που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Σε απόσταση 40 χλμ. βορειοανατολικά του όρους Βερτίσκος βρίσκεται η Οσσα, ένας από τους παλαιότερους και γραφικότερους οικισμούς της Κεντρικής Μακεδονίας με φυσικό, αρχαιολογικό, λαογραφικό, θρησκευτικό, και αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Επίσης, οι εκβολές των ποταμών Γαλλικού, Αξιού και Λουδία δίνουν πολλές ευκαιρίες για εξορμήσεις στη φύση και παρατήρηση σπάνιων πουλιών που μπορείς να συνδυάσεις με θρησκευτικό τουρισμό και ιστορική αναζήτηση της πορείας της Μακεδονίας στον χρόνο.

Στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου ξαφνιάζει το θέαμα των ροζ φλαμίνγκο ενώ στο Δέλτα του Γαλλικού εντυπωσιάζει το καταφύγιο των επιβλητικών νεροβούβαλων. Στην Χαλάστρα βρίσκεται το Κέντρο πληροφόρησης για το Δέλτα Αξιού όπου θα σε ενημερώσει για την περιοχή και θα σε προμηθεύσει ενημερωτικό υλικό και οικοτουριστικούς χάρτες με προτεινόμενες διαδρομές.

Την αρχή του νήματος της Μακεδονίας ο επισκέπτης αρχίζει να το ξετυλίγει στη Βεργίνα, στην Ημαθία, στην πρώτη πόλη των Μακεδόνων, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς και ξεκίνησε τη μεγάλη εκστρατεία του σφραγίζοντας τη μοίρα του αρχαίου κόσμου.

Πολλές ιστορίες, μία καρδιά

Η Θεσσαλονίκη είναι μία πόλη που έχει να σου «διηγηθεί» πολλές ιστορίες. Ιστορίες σύγχρονες αλλά και παλιές με ρίζες που χάνονται στα βάθη των αιώνων. Κράτα τα μάτια σου και τα αυτιά σου ανοιχτά για να τις δεις και να τις ακούσεις…. αλλά κυρίως, κράτα την ψυχή σου ανοιχτή για να νοιώσεις την αξία των ανθρώπων της πόλης. Αυτοί είναι που την κάνουν αλησμόνητη!

Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο εδώ

Θεσσαλονίκηταξίδια ΕλλάδαΟργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης