Travel|29.10.2020 16:21

Θυμίζει θέρετρο των Άλπεων: Το ελληνικό χωριό που είναι ένα απ’ τα 10 ομορφότερα της Ευρώπης

Newsroom

Μοιάζει κλισέ όμως είναι πέρα για πέρα αληθές. Ακόμα και αν έχεις κάνει αμέτρητα ταξίδια στη ζωή σου, ακόμα και αν πιστεύεις ότι ξέρεις την Ελλάδα σαν την παλάμη σου, πάντα θα υπάρχει ένας κρυμμένος παράδεισος που θα απορείς πώς γίνεται να μην τον είχες ανακαλύψει τόσο καιρό. Αυτό νιώθουν όσοι γνωρίζουν για πρώτη φορά το Νυμφαίο.

Πώς φτάνω στο Νυμφαίο

Πρόκειται για ένα χωριό-ζωγραφιά το οποίο απέχει 541χλμ. από την Αθήνα. Στο Νυμφαίο μπορείς να φτάσεις είτε μέσω Λάρισας, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας είτε μέσω Τρικάλων, Γρεβενών και Κοζάνης.

Μέχρι το 1980 περίπου το Νυμφαίο έμοιαζε να είναι ένα μεγάλο, χαμένο στοίχημα για τη χώρα. Ένας κρυμμένος, ανεκμετάλλευτος παράδεισος που θα χανόταν στην ερημιά και την εγκατάλειψη. Όμως ευτυχώς αυτό το αληθινό κόσμημα δεν χάθηκε. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες σπουδαίων ανθρώπων της περιοχής οι οποίοι επέστρεψαν στον τόπο τους αποφασισμένοι να τον «αναστήσουν», το χωριό άρχισε να παίρνει ξανά ζωή και να γίνεται ο πιο must χειμερινός προορισμός της χώρας.

Πού να μείνω

Το Νυμφαίο έχει λιγότερους από 50 κατοίκους όμως σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας που σφύζουν από ζωή το καλοκαίρι και μετά ερημώνουν, εκείνο ζωντανεύει τον χειμώνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να βρεις κατάλυμα στις γιορτές των Χριστουγέννων πρέπει να έχεις φροντίσει να κάνεις τα κουμάντα σου μήνες πριν γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη της… προσφοράς.

Το Νυμφαίο είναι κλασική περίπτωση έρωτα με την πρώτη ματιά. Αφού αφήσεις το αμάξι σου λίγο έξω απ’ το χωριό και το πλησιάσεις με τα πόδια θα καταλάβεις τον λόγο για τον οποίο όλοι θέλουν να το επισκεφτούν. Τα μεγαλόπρεπα αρχοντικά με τα υπέροχα χειροποίητα έπιπλα θα κλέψουν την καρδιά σου με το «καλημέρα».

Πετρόκτιστα σπίτια, λιθόστρωτα μονοπάτια και ένα επιβλητικό δάσος οξιάς συνθέτουν το παζλ της ζωγραφιάς που θα συναντήσεις. Οι τιμές των καταλυμάτων δεν είναι απαγορευτικές για μια μέση οικογένεια και το σίγουρο είναι ότι μόλις μπεις, ανάψεις το τζάκι και αρχίσεις να χουχουλιάζεις θαυμάζοντας τη θέα απ’ το παράθυρο θα καταλάβεις ότι τα αξίζουν τα λεφτά τους και με το παραπάνω.

Πού να πάω, τι να δω

Όσο και αν ο πειρασμός του να μείνεις κλεισμένος μέσα πλάι στο τζάκι θα είναι πολύ ισχυρός, σύντομα θα καταλάβεις ότι το Νυμφαίο πρέπει να το περπατήσεις και να το γνωρίσεις. Μιλάμε για τον ιδανικό προορισμό για πεζοπορία στα μονοπάτια του δάσους της οξιάς αλλά και για άλλες δραστηριότητες όπως ποδηλασία βουνού και ιππασία. Οι ντόπιοι αφού σας φιλέψουν και σας καλωσορίσουν στο χωριό τους θα σας προτείνουν σίγουρα να επισκεφτείτε τις Λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα, δυο από τους πιο σημαντικούς υδροβιότοπους της Β. Ελλάδας που ανήκουν στο δίκτυο Natura 2000.

Επιβάλλεται επίσης μια επίσκεψη στο μη κερδοσκοπικό περιβαλλοντικό κέντρο «Αρκτούρος» για να γνωρίσετε όλες τις αρκούδες που φιλοξενούνται σε μία ειδικά περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων. Πρόκειται για προστατευόμενες αρκούδες, οι οποίες χάρη στον Αρκτούρο γλίτωσαν από την αιχμαλωσία των ζωολογικών κήπων και επέστρεψαν στην αγκαλιά της φύσης. Μια αξέχαστη εμπειρία την οποία αξίζει να ζήσετε.

Και τα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Νυμφαίο δεν τελειώνουν εδώ. Στο χωριό λειτουργεί και το μουσείο αργυροχρυσοχοΐας, λαογραφίας και ιστορίας, το οποίο μαγνητίζει τα βλέμματα των επισκεπτών. Το μουσείο φιλοξενεί σπάνιες συλλογές εργαλείων αργυροχρυσοχοΐας, περίτεχνα κοσμήματα και προσωπογραφίες επιφανών εθνικών ευεργετών και αγωνιστών.

Τι θα φάω στο Νυμφαίο

Η καλύτερη με διαφορά ώρα της ημέρας. Η ώρα του φαγητού. Πιστέψτε μας τα πιάτα και οι μεζέδες που θα δοκιμάσετε θα σας δώσουν έναν ακόμη καλό λόγο για να παρατείνετε τη διαμονή σας για άλλη μια εβδομάδα. Στα ταβερνάκια της περιοχής ζητήστε οπωσδήποτε τη «Νέβεσκα», ένα πιάτο με στρώσεις από πατάτες, λεπτοκομμένο χοιρινό και λιωμένο τυρί.

Μιλάμε για αληθινό ποίημα που θα λατρέψει ο ουρανίσκος σας. Αν θέλετε να δοκιμάσετε ψάρι, τότε για να κάνετε τη διαφορά ζητήστε να σας φέρουν γριβάδι. Πρόκειται για το αγαπημένο ψάρι των ντόπιων το οποίο ψαρεύεται στις κοντινές λίμνες, είναι φρεσκότατο και νοστιμότατο. Αν δοκιμάσετε γριβάδι στιφάδο στο φούρνο θα καταλάβετε τι χάνατε τόσα χρόνια που δεν το γνωρίζατε.

Στο Νυμφαίο η πιο δύσκολη ώρα είναι η ώρα του γυρισμού. Είναι ένας υπέροχος προορισμός που για να τον απολαύσεις και να τον χορτάσεις πρέπει να έχεις στη διάθεσή σου ένα γεμάτο τετραήμερο. Οργανωθείτε, ετοιμαστείτε και βάλτε το στο πρόγραμμα για τις γιορτές.

Δεν θα το μετανιώσετε…

ΝυμφαίοΦλώρινα