Travel|04.11.2020 12:58

Σαλέ και πετρόχτιστα σπίτια από 40€: Πάρε τα απαραίτητα και απομονώσου στη Σέτα αυτό το Σαββατοκύριακο

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Οι φόβοι για γενικό lockdown είναι εντονότατοι, δεν θα ήταν όμως ψέμα να πούμε πως οι περισσότεροι από εμάς αποφεύγαμε τον πολύ κόσμο πριν καν… υποπτευθούμε ένα δεύτερο «κατέβασμα του διακόπτη».

Είναι ξεκάθαρο πλέον πως κάθε μετακίνησή μας -από τις πιο απλές, καθημερινές- μας δημιουργεί άγχος, σε σημείο που δεν περνάει καν απ’ το μυαλό μας να εγκαταλείψουμε για λίγο τη σιγουριά του σπιτιού μας.

Μέγα λάθος. Γιατί οι αποδράσεις του Σαββατοκύριακου (και όχι μόνο!) μπορούν να αποδειχτούν και πολύ ασφαλείς και αναζωογονητικότατες σε μια περίοδο που τα πάντα είναι τόσο δύσκολα μέσα στο μυαλό μας.

Ποια είναι τα δεδομένα λοιπόν; Θέλουμε να περάσουμε ένα όμορφο διήμερο στη φύση, να αισθανθούμε λίγο… χειμώνα, χωρίς να έρθουμε σε επαφή με κόσμο και χωρίς να ξοδέψουμε πολλά χρήματα. Γίνεται; Γίνεται!

Φεύγουμε για Σέτα Ερέτριας.

Σέτα, το ομορφότερο χωριό του Δήμου Ερέτριας

Η Σέτα είναι το πιο ορεινό χωριό της Εύβοιας και το πρώτο που ντύνεται στα λευκά τον χειμώνα. Χωρίζεται σε δύο οικισμούς, την Άνω και την Κάτω Σέτα. Απέχει 128 χιλιόμετρα από την Αθήνα και μόλις 52 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα, με τη διαδρομή να είναι υπέροχη. Σε υψόμετρο 800 μέτρων, το χωριό είναι χτισμένο στη νότια πλαγιά του όρους Ξηροβουνίου της Κεντρικής Εύβοιας και είναι γεμάτο έλατα, καστανιές, πλατάνια και φυσικές πηγές με κρυστάλλινα νερά.

Ο αέρας εκεί είναι τόσο διαφορετικός, με τη διαφορά να γίνεται αισθητή πριν καν κατέβεις από το αυτοκίνητο.

Κρύο, τζάκι και σκηνικό ταινίας

Τα σπίτια του χωριού είναι παραδοσιακά πετρόχτιστα, ενώ υπάρχουν και ορισμένα ξύλινα σαλέ που θυμίζουν horror αμερικανική ταινία στα μέσα του χειμώνα. Ξέρετε, από εκείνες που παρουσιάζουν μια παρέα φίλων να ταξιδεύει στη μέση του πουθενά για Σαββατοκύριακο και τελικά να γυρίζει πίσω ο ένας (και αν!).

Στην περίπτωσή μας αυτό είναι πάρα πολύ καλό καθώς αναφέρθηκε για να τονίσουμε πως υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ των σπιτιών και έτσι η ηρεμία και η απομόνωση που επιθυμούμε είναι εξασφαλισμένες.

Και εδώ έρχονται τα ακόμα πιο ευχάριστα νέα!

Με μια μικρή έρευνα στο Airbnb, διαπιστώσαμε πως ολόκληρα πετρόχτιστα σπίτια και ξύλινα σαλέ με τζάκι χωρητικότητας 5+ ατόμων νοικιάζονται από 40€/βραδιά. Ό,τι πρέπει για ζευγάρια, οικογένειες και φίλους.

Αυτό που θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι πως λόγω της τρέχουσας κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού, οι υπέροχες ταβέρνες του χωριού δεν θα είναι σε θέση να σας εξυπηρετήσουν. Γι’ αυτό φροντίστε να έχετε ψωνίσει όλα τα απαραίτητα εφόδια (εμφιαλωμένο νερό, υλικά για μαγείρεμα, χυμούς και σνακς) από τη Χαλκίδα. Υπό αυτήν την προϋπόθεση δεν θα σας λείψει απολύτως τίποτα στη Σέτα.

Δραστηριότητες

Η περιοχή με το τόσο πράσινο είναι ό,τι πρέπει για περπάτημα, τρέξιμο ή ποδήλατο. Ακόμα, αξίζει να οδηγήσετε μέχρι τα κοντινά χωριά χωριά Παναγιά, Μακρυχώρι, Μετόχι και Μίστρος.

Στα must-visit της περιοχής είναι τα ιστορικά εκκλησάκια. Το ιστορικό εκκλησάκι της Παναγιάς της Αμπουδιώτισσας μεταξύ Άνω και Κάτω Σέτας χτίστηκε τον 19ο αιώνα και σύμφωνα με την παράδοση αποτέλεσε στέκι των ηρώων αγωνιστών της Επανάστασης του ’21. Στα δυτικά, βρίσκεται η εκκλησία της Αγίας Τριάδας περιτριγυρισμένη από επιβλητικά πλατάνια.

Φεύγοντας…

Φρόντισε να έχεις βγάλει πολλές φωτογραφίες. Και αν είσαι λάτρης των μανιταριών, να πάρεις μερικά μαζί σου. Μπορεί στη Σέτα αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο να μην έχεις πολλά να κάνεις, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς αυτό είναι το ζητούμενο. Να απολαύσουμε τη φύση και να περάσουμε ένα «γεμάτο» Σαββατοκύριακο σε ένα ζεστό σπίτι με όλες τις ανέσεις, μακριά από όλους και από όλα.

Το μόνο σίγουρο, είναι πως θα επιστρέφεις ξανά και ξανά.

Σέτα ΕρέτριαςΕύβοιαΣέτα