Travel|12.12.2020 10:20

Η Άσσος άντεξε: Το ωραιότερο παραθαλάσσιο χωριό της Ελλάδας είναι ακόμα εδώ

Ολγα Παρθενέα-Γεωργάτσου

Σε όλες τις λίστες των μεγάλων ταξιδιωτικών περιοδικών βρίσκεται πάντα στη δεκάδα με τα ωραιότερα χωριά της Ευρώπης. Στην Ελλάδα παίζει χωρίς αντίπαλο. Η ομορφιά και η φινέτσα της δεν αφήνουν το παραμικρό περιθώριο αμφισβήτησης. Η Άσσος, το καμάρι της Κεφαλονιάς, είναι πράγματι ένα από τα ωραιότερα χωριά της χώρας.

Ο Ιανός την τσάκισε. Οι εικόνες που έφταναν απ’ την Κεφαλονιά μας έκαναν να μην πιστεύουμε στα μάτια μας. Η Άσσος, αυτό το πραγματικό στολίδι του Ιονίου, είχε πνιγεί στη λάσπη και είχε θαφτεί στις πέτρες. Έβλεπες τα φωτογραφικά ντοκουμέντα και δεν μπορούσες να πιστέψεις ότι αυτό που αντίκριζες ήταν στ’ αλήθεια η Άσσος.

Όσοι την είχαν επισκεφτεί έστω και μια φορά, όμως, και είχαν γνωρίσει τους κατοίκους της περιοχής, έπαιρναν όρκο ότι το χωριό θα ξαναγεννιόταν απ’ τις στάχτες του. Αυτό που θαύμασαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης δεν μπορούσε να χαθεί. Η ομορφιά θα έβρισκε τον τρόπο να νικήσει και το χωριό που θαύμασαν όλοι θα έβαζε ξανά τα καλά του.

Αν ανήκετε στη μειοψηφία που δεν έχει επισκεφτεί ακόμα την Άσσο, τότε ήρθε η ώρα να μάθετε τι χάνετε τόσα χρόνια. Μιλάμε για ένα παραθαλάσσιο χωριό που το καλοκαίρι είναι βγαλμένο από τα παραμύθια. Κάποιοι πιο…ψαγμένοι βέβαια επιλέγουν να το επισκεφτούν χειμώνα ή φθινόπωρο για να απολαύσουν την άλλη όψη της Άσσου. Τη γαλήνια, την πιο ήρεμη σε σχέση με τον πανικό του καλοκαιριού. Το σίγουρο είναι ότι όποτε και αν επιλέξεις να επισκεφτείς την Άσσο, δεν θα το μετανιώσεις.

Πώς να πάω

Με δυο τρόπους. Μπορείς να πας Κυλλήνη και από εκεί να πάρεις το καράβι που θα σε μεταφέρει στον Πόρο (περίπου 1,5 ώρα). Η Άσσος απέχει από το λιμάνι του Πόρου 59 χιλιόμετρα. Η δεύτερη επιλογή σου είναι να πας στην Πάτρα και να πάρεις το καράβι με προορισμό τη Σάμη (περίπου 3,5 ώρες). Μόλις φτάσεις συνεχίζεις με αμάξι και σε μισή ώρα θα βρίσκεσαι στην Άσσο.

Πού να μείνω

Θα βρεις επιλογές για όλα τα γούστα και όλα τα βαλάντια. Βίλες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία, Airbnb. Αν έχεις όρεξη να ψάξεις μπορείς να βρεις την καλύτερη επιλογή στην πιο οικονομική τιμή. Γιατί τώρα -μεταξύ μας- σε τέτοιους τουριστικούς παραδείσους δεν είναι και τόσο σύνηθες να βρίσκεις δωμάτιο σχεδόν μέσα στη θάλασσα με 40 ευρώ τη βραδιά.

Τι να δω, τι να κάνω

Μια επίσκεψη στο Ενετικό κάστρο της Άσσου είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε. Η ανάβαση θα σας δυσκολέψει ελαφρώς (περπάτημα περίπου 30 λεπτά), αλλά μόλις φτάσετε θα ξεχάσετε την κούραση και την ταλαιπωρία σας. Η θέα είναι με μια λέξη συ-γκλο-νι-στι-κή.

Το κάστρο χτίστηκε τον 16ο αιώνα στη δυτική ακτή του νησιού για να προστατεύσει το χωριό από τους πειρατές.

Tip: Η καλύτερη ώρα για να επισκεφτείτε το κάστρο, είναι λίγο πριν τη δύση του ηλίου. Το παιχνίδισμα των χρωμάτων που θα δείτε τη συγκεκριμένη ώρα δεν πρόκειται να το ξεχάσετε ποτέ.

Επιβάλλεται ασφαλώς να γυρίσετε όλο το χωριό με τα πόδια. Αυτό που θα δείτε δεν το έχετε ξαναδεί ποτέ και πουθενά. Σε κάθε στενό θα ξεπροβάλλει εμπρός σας μια νέα εικόνα, σαν πίνακας ζωγραφικής. Η Άσσος μοιάζει με ένα παζλ όπου το κάθε του κομμάτι σου δίνει την αίσθηση ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με το άλλο. Και όμως το ένα συμπληρώνει το άλλο τόσο αρμονικά, που στο τέλος της ημέρας νιώθεις τυχερός που έζησες αυτή την εμπειρία ζωής.

Ακριβώς μπροστά από τα σπίτια τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα καφέ θα βρεις την παραλία της Άσσου. Τα καταγάλανα νερά της είναι σχεδόν πάντα ήρεμα. Πρόκειται για μια οικογενειακή, βοτσαλωτή παραλία με ρηχά νερά, χωρίς ξαπλώστρες που οι πιο τολμηροί βουτάνε και τον χειμώνα.

Πού να φάω

Στην Άσσο αυτό θα είναι το τελευταίο πράγμα που θα σε απασχολήσει. Βλέπεις οι επιλογές σου σε καφετέριες, εστιατόρια και ταβερνάκια είναι δεκάδες. Θα βρεις φρέσκο ψάρι, σκορδαλιά, ψητά της ώρας, όμως δεν γίνεται να είσαι στην Κεφαλονιά και να μην δοκιμάσεις την παραδοσιακή κρεατόπιτα του νησιού. Πίστεψέ μας, μόλις τη δοκιμάσεις θα ξεχάσεις όλα τα άλλα. Οι πολύ ψαγμένοι επίσης επιλέγουν το πιάτο που κάνει θραύση στην περιοχή: Ραβιόλια γεμιστά με κουνέλι στιφάδο. Γενικώς στην Άσσο θα φάτε καλά καθώς οι μερίδες είναι χορταστικές, δεν θα πληρώσετε μια περιουσία και σίγουρα θα το ευχαριστηθείτε. Γιατί όταν έχεις τη θάλασσα κυριολεκτικά στα πόδια σου, όλα γίνονται πιο απλά και όμορφα.

Η Άσσος με τον Ιανό πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια την οποία θέλει να αφήσει πίσω της. Οι κάτοικοι της έδωσαν και δίνουν τη δική τους μάχη για να ξαναγίνει η Άσσος το στολίδι που όλοι θαυμάσαμε. Σε αυτή τους την προσπάθεια αξίζουν την στήριξη όλων μας.

Γιατί η Άσσος ήταν, είναι και θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό χωριό…

ΙανόςΚεφαλονιάΑσσος