Travel|21.04.2021 08:37

2 ώρες από την Αθήνα, βουτιές από τον Απρίλη: Το γραφικό ψαροχώρι με τα πιο ζεστά νερά της Ελλάδας μας περιμένει

Newsroom

Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει ταύτιση με εκείνο το παλιό σήμα αρχής των Α.Μ.Α.Ν., την εποχή που η παρέα του Αντώνη Κανάκη και του Σωτήρη Καλυβάτση μεσουρανούσε στον ΑΝΤ1: σε μια αποστροφή του… καμένου τραγουδιού που έπαιζε μαζί με τους τίτλους, αναφερόταν πως «Έρχεται μια μέρα που μας πιάνει τρέλα…».

Ομοίως, κι εμείς με το που ζεσταίνει λίγο ο καιρός και το να στρέψεις το βλέμμα στον ουρανό χωρίς να φοράς αντιηλιακή κρέμα συνεπάγεται κοκκίνισμα μετώπου που θα φέρνει λίγο στη φανέλα του Ολυμπιακού, μας πιάνει μια καλώς εννοούμενη «τρέλα».

Θέλουμε να τρέξουμε σε μια παραλία, να κάνουμε τις πρώτες βουτιές της σεζόν και μετά να λιαστούμε σε σημείο που οι αστακοί θα μας δέχονταν εύκολα στην οικογένειά τους.

Ξέρουμε: θα πείτε πως είναι ακόμα νωρίς, αν δεν είναι κάποιος χειμερινός κολυμβητής, για να σκεφτόμαστε τα μπάνια, αλλά κάνετε λάθος.

Γιατί το λέμε αυτό;

Γιατί μάλλον δεν έχετε ακούσει για τα Ήλια…

Δύο ώρες και κάτι… ψιλά από την Αθήνα

Έχετε δίκιο, προτρέχουμε: καλή η επιθυμία μας για μπάνια εν μέσω Άνοιξης, όμως το γεγονός πως η πανδημία είναι ακόμα εδώ και «σφυροκοπά» τον πλανήτη, υψώνει απαγορευτικό.

Ωστόσο, αν και οι μετακινήσεις απαγορεύονται, ουδείς μπορεί να βάλει stop στα νοητά ταξίδια, ιδίως σε μέρη που βρίσκονται αρκετά κοντά στην Αθήνα και ενδέχεται το επόμενο διάστημα να μπορούμε να πάμε και με το σώμα μας εκτός από το μυαλό.

Τι καλύτερο από τα Ήλια Αιδηψού, λοιπόν; Βρίσκονται σε απόσταση σχεδόν 100 χιλιομέτρων από την Εύβοια. Είναι ένα γραφικό ψαροχώρι που δημιουργήθηκε πριν από περίπου 75 χρόνια και πήρε το όνομά του, σύμφωνα με τα όσα λέγονται, από τον ναό του Ηλίου Απόλλωνα (μαντείο Σελινουντίου Απόλλωνα) που ήταν κτισμένος στο όρος Τελέθριον.

Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 220 πια, ενώ πέραν της υπέροχης θάλασσας και της πηγής της (στα οποία θα αναφερθούμε λίαν συντόμως), η περιοχή είναι γνωστή και για τη γυναικεία Μονή Αγίου Γεωργίου Ήλιων, που είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από το χωρίο, σε ύψος 450 μέτρων επί του Βαλαντίου Όρους.

Άμα τη επιστροφή στην κανονικότητα η Μονή αποτελεί must, καθώς η θέα προς τον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο είναι απλά μαγευτική και οι εικόνες θα χαραχτούν στο μυαλό σας για πάντα.

Ηρεμία, υπέροχα ψάρια και 60 βαθμοί!

Φυσικά, στα Ήλια πηγαίνει πρωτίστως κανείς γιατί εκεί τα υπέροχα πρασινογάλανα νερά είναι πιο ζεστά από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, γεγονός που οφείλεται στην πηγή του χωριού που αναβλύζει φρέσκο, πόσιμο και ιαματικό νερό, το οποίο καταλήγει στη θάλασσα.  

Έτσι, ο επισκέπτης έχει την ευχέρεια να κάνει μπάνιο σχεδόν για 6 ολόκληρους μήνες τον χρόνο χωρίς να κινδυνεύει να μιμηθεί τον Τζακ Νίκολσον στην τελευταία σκηνή της «Λάμψης» του Κιούμπρικ, μιας και το διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου ενδείκνυται για βουτιές.

Βέβαια, όποιος επισκεφτεί την πηγή πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός αν δε θέλει να τσουρουφλιστεί: η θερμοκρασία της ξεπερνά τους 60 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που σημαίνει πως κάθε λάθος στα πέριξ της… πληρώνεται.

Από την άλλη, ο συνδυασμός νερών του Ευβοϊκού και των καυτών της πηγής δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για ένα χαλαρωτικό, ήρεμο μπάνιο, που μας δίνει την αίσθηση πως δε βρισκόμαστε σε θάλασσα, αλλά σε υδρομασάζ.

Στα Ήλια, επίσης, θα φάει κανείς ορισμένα από τα πιο φρέσκα και γευστικά ψάρια, την στιγμή που η ησυχία και τα γραφικά τοπία έρχονται για να συμπληρώσουν ιδεατά την μνημειώδη ταξιδιωτική εικόνα, ενώ εξαιρετικά ικανοποιημένοι θα μείνουν και οι λάτρεις της κατάδυσης που θα επισκεφτούν το χωριό.

Επομένως, ναι- μη μας παρεξηγείτε που προτρέχουμε. Όπως και τους Α.Μ.Α.Ν., μας έπιασε μια τρέλα.

Αλήθεια όμως, βλέποντας τα Ήλια μας αδικεί κανείς; 

ΉλιαΕύβοιαΑιδηψός