Travel|13.05.2021 09:10

Tιρκουάζ χρώματα, νερά Καραϊβικής: Η μικρή παραλία του 2ου ποδιού που αποδεικνύει ότι «Σαν την Χαλκιδική δεν έχει!»

Newsroom

Ξέρετε, υπάρχει εκείνο το παλιό ανέκδοτο που είναι 200% βγαλμένο από την ζωή στην συμπρωτεύουσα.

Πάει κάπως έτσι:

Ένας πιτσιρικάς περπατάει στην παραλιακή με τον πατέρα του, έχοντας τον Θερμαϊκό στο δεξί τους χέρι. Στο βάθος φαίνεται ο Λευκός Πύργος. Ξαφνικά, ο μικρός θυμάται μια δύσκολη λέξη που πήρε το αυτί του.

-«Μπαμπά, τι είναι τοπικιστής;», ρωτάει.

-«Τοπικιστής αγόρι μου είναι αυτός που νομίζει πως η πόλη του είναι πιο όμορφη από την Θεσσαλονίκη μας».

Οι Θεσσαλονικείς λατρεύουν την πόλη τους σε βαθμό γλυκιάς παράνοιας και όποιος έχει περάσει έστω κι έξω από την συμπρωτεύουσα μπορεί να το επιβεβαιώσει αυτό.

Ωστόσο, υπάρχει μονάχα ένα ακόμη μέρος για το οποίοι οι Θεσσαλονικείς πίνουν (θαλασσινό) νερό στο όνομά του: την Χαλκιδική, για την οποία ακούμε συχνά-πυκνά πως σαν αυτήν δεν έχει.

Και, όταν βλέπουμε παραλίες σαν το Καρύδι είναι δύσκολο να διαφωνήσουμε…

Το κρυμμένο διαμάντι του 2ου ποδιού

Υπάρχει ένα κοινό μυστικό - ένα μυστικό που το γνωρίζει όλη η Βόρεια Ελλάδα, αλλά και όσοι έχουν την ευτυχία να «ανεβαίνουν» συστηματικά επάνω: τη εξαιρέσει του τρίτου ποδιού- το οποίο, λόγω του Αγίου Όρους, παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες. Το «μυστικό» είναι ... ο άτυπος αγώνας για το ποιο «πόδι» της Χαλκιδικής είναι το καλύτερο και η απάντηση «παίζεται» μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου.

Αντικειμενικά μιλώντας, με στιγμιαία καταβύθιση στην υποκειμενικότητα, το πρώτο είναι απείρως πιο οργανωμένο, με καλύτερους δρόμους και πολύ πιο εύκολα προσβάσιμο από την Θεσσαλονίκη, ενώ έχει όλα τα μεγάλα κλαμπ (βλέπε Καλλιθέα, για παράδειγμα) και τα «διάσημα» beach bar.

Στον αντίποδα, στο δεύτερο είναι μεν πιο δύσκολο να πας, αλλά είναι πολύ πιο χαλαρό, έχει καλύτερες παραλίες, πολλά και μεγάλα κάμπινγκ για εναλλακτικές, τρόπον τινά, διακοπές, και είναι σαφέστατα πιο ήρεμο και με περισσότερη φύση.

Εμάς, φυσικά, μας νοιάζει αυτό το «έχει καλύτερες παραλίες». Μπορεί να υπάρχουν πολλές φημισμένες που κλέβουν, εν μέρει, τη δόξα από το αντικείμενο της συζήτησής μας (ας πούμε το Πλατανίτσι, οι Καβουρότρυπες, το Καλαμίτσι, η Ακτή Καλογριάς κ.α.), όμως το Καρύδι είναι πραγματικά ένας επίγειος παράδεισος από αυτούς που σπάνια συναντά κανείς.

Ελαφρώς κρυμμένος, ναι, αλλά πραγματικά ένα εκπληκτικό μέρος για να κάνεις τις καλοκαιρινές σου βουτιές.

Ή για να είμαστε ακριβέστεροι, μιας και μιλάμε για ρηχά και ζεστά νερά, η ιδανική παραλία για το διάστημα Μαΐου - Σεπτεμβρίου.

Μια μικρογραφία της Καραϊβικής, αλλά… καλύτερη!

Πηγαίνοντας προς Βουρβουρού, λοιπόν, και ακολουθώντας με θρησκευτική ευλάβεια τα όσα λέει το GPS μας για να μην καταλήξουμε στον Μαρμαρά χωρίς να το πάρουμε χαμπάρι, σε κάποια φάση κάνουμε αριστερά (ή δεξιά, ανάλογα από ποια πλευρά ερχόμαστε) και αφού παρκάρουμε το αυτοκίνητό μας στην σκιά των δέντρων περπατάμε μερικά- εντάξει, αρκετά…- μέτρα και φτάνουμε στο Καρύδι.

Από εκείνο το σημείο και μετά, από την στιγμή, δηλαδή, που το «παρθένο» βλέμμα μας θα συναντήσει αυτό το οπτικό θαύμα, η καρδιά μας παραδίδεται αμαχητί στην πρωτοφανή ομορφιά.

Και δικαίως: τα τιρκουάζ, κρυστάλλινα και πεντακάθαρα νερά παραπέμπουν ευθέως σε Καραϊβική, μόνο που το Καρύδι, πάντα αντικειμενικά μιλώντας, ίσως και να είναι καλύτερο.

Η ψιλή άμμος και τα λευκά βράχια προσδίδουν ένα παραμυθητικό στοιχείο στην όλη εικόνα και την κάνουν ακαταμάχητη, ενώ το γεγονός πως τα νερά είναι ρηχά και σπανίως θα συναντήσει κανείς κύματα εκεί, καθιστούν την παραλία ιδανικό προορισμό, όπως προείπαμε, για ένα διάστημα πέντε γεμάτων μηνών.

Φυσικά, μιας και τα τελευταία χρόνια το Καρύδι έχει γίνει ελαφρώς… viral (μιλάμε πάντα για την περίοδο της «κανονικότητας»), το να πάει κανείς εκεί τον Αύγουστο ή τα περισσότερα Σαββατοκύριακα απαιτεί γενναίες ποσότητες υπομονής, μιας και γίνεται εκεί ο, καλός εννοούμενος, κακός χαμός.

Όσο για το ζήτημα που ανέκυψε προ διμήνου, όταν και η άμπωτη «εξαφάνισε» 30 ολόκληρα μέτρα της παραλίας, σ΄ ένα φυσικό φαινόμενο που είχε να συμβεί, σύμφωνα με τα όσα λένε οι ντόπιοι, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980;

Τα πάντα θα βρίσκονται στη… θέση τους για το καλοκαίρι και το μαγευτικό Καρύδι θα επιβεβαιώσει για νιοστή φορά αυτό που όλοι μας ακούμε ξανά και ξανά και ξανά: ότι, δηλαδή, σαν την Χαλκιδική δεν έχει.

Κι αν δεν πιστεύετε εμάς, ρωτήστε αν θέλετε και τον πιτσιρικά που βολτάρει στην παραλιακή της Θεσσαλονίκης παρέα με τον πατέρα του…

Καρύδι ΧαλκιδικήςΧαλκιδική