Travel|26.06.2021 14:21

Ισημερινός: Inti-Raymi, «Η γιορτή του Ήλιου»

Newsroom

Ο Θεός Ράμι, όπως τον λάτρεψαν οι Ίνκας, γιορτάζει κάθε χρόνο τέλη Ιουνίου και σηματοδοτεί στο Βόρειο Ημισφαίριο το θερινό ηλιοστάσιο και στο Νότιο Ημισφαίριο το χειμερινό, καθώς και το νέο έτος για τους λαούς στις Άνδεις.

Ο Βαγγέλης Πρωτόπαπας βρέθηκε στον Ισημερινό τις μέρες της γιορτής και κατέγραψε πως τιμούν οι ντόπιοι τον δικό τους Απόλλωνα. Ένα τεράστιο υπαίθριο γλέντι με καθολική συμμετοχή, πλημμυρισμένο από χρώματα και μουσική, το οποίο θυμίζει και καρναβαλική φιέστα.

Σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, ο ουράνιος αστέρας που φωτίζει τον πλανήτη μας, ο Ήλιος, θεοποιήθηκε. Το Ίντι Ράιμι, που σημαίνει "Γιορτή του ήλιου", είναι θρησκευτική γιορτή των Ίνκας προς τιμήν του θεού Ίντι, που ταυτίζεται με τον ήλιο.

Στο πέρασμά μας από το Εκουαδόρ (Ισημερινός) βιώσαμε τα δρώμενα αυτής της λαϊκής γιορτής των γηγενών Ινδιάνων που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο το θερινό ηλιοστάσιο στα τέλη Ιουνίου και φέτος οι ντόπιοι του γιορτάζουν στις 24 του μήνα. Στο Οταβάλο σε μια πόλη με ένα από τα πιο διάσημα και αυθεντικά παζάρια στη νότια Αμερική όλη η πόλη εκείνες τις μέρες λόγω της γιορτής σφύζει από ζωή και «ηλιακές» δονήσεις.  

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

ΊνκαςΙσημερινός