Travel|15.07.2021 09:21

Γαϊδουρονήσι: Το εξωτικό νησί της Κρήτης σε καλεί να μάθεις τα μυστικά του

Newsroom

Αν οι φετινές σου διακοπές περιλαμβάνουν την Κρήτη, ξέρουμε τι πρέπει να κάνεις για να γίνει η εμπειρία σου ακόμα πιο συναρπαστική.

Μπορεί να μην το γνωρίζεις, όμως η λεβεντογέννα περιτριγυρίζεται από 81 ακατοίκητα νησιά, εκ των οποίων το διασημότερο ονομάζεται Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή.

Πρόκειται για ένα παραδεισένιο μέρος, με δαντελωτές παραλίες, που θυμίζει εξωτικό νησί. Βρίσκεται στη μέση του Λιβυκού Πελάγους και προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000 ως «περιοχή έντονου φυσικού κάλλους».

Ένα ακόμα στοιχείο που συμβάλλει στην εξωτική του ομορφιά, αφορά στο μεγαλύτερο φυσικά σχηματιζόμενο δάσος λιβανέζικου κέδρου στην Ευρώπη. Με δύο λόγια, το μπλε και το πράσινο εναλλάσσονται διαρκώς και δημιουργούν ένα τοπίο αδιανόητης ομορφιάς.

Και από παραλίες;

Οι παραλίες του νησιού είναι πλήρως ανοργάνωτες και διαθέτουν ροζ, λευκή και ξανθή άμμο. Τα νερά είναι διαυγή και τιρκουάζ, ενώ θα παρατηρήσεις πολλά θραύσματα από κοχύλια σε διάσπαρτα σημεία.

Η πιο διάσημη παραλία στο Γαϊδουρονήσι είναι η Μπελεγρίνα ή αλλιώς Ξανθή Άμμος, που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νησιού. Όταν την αντικρύσεις θα καταλάβεις πως πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες παραλίες που έχεις συναντήσει, ενώ μια καντίνα στην άκρη της αμμουδιάς θα σου παρέχει τα απαραίτητα.

Πολύ κοντά στην Μπελεγρίνα, από την ανατολική πλευρά, θα βρεις την παραλία Καταπρόσωπο. Το όνομα της οφείλεται στο γεγονός πως κολυμπώντας στα νερά της θα έχεις θέα το γειτονικό νησάκι Μικρονήσι, που στέκει στα 700 μέτρα μακριά από την Ακτή. Η παραλία είναι βοτσαλωτή, με κρύα και άκρως αναζωογονητικά νερά.

Η πιο αγαπημένη μας παραλία, όμως, είναι με διαφορά ο Χατζηβόλακας. Μια βραχώδης ακτή με άγρια ομορφιά, λευκή άμμο και ψηλούς κέδρους να την περικυκλώνει.

Πώς θα φτάσεις στο Γαϊδουρονήσι

Κάθε μέρα από το λιμάνι της Ιεράπετρας, δύο δρομολόγια προσεγγίζουν το Γαϊδουρονήσι, εφόσον ο καιρός και οι άνεμοι το επιτρέπουν.

Το ταξίδι είναι από μόνο του εμπειρία, η οποία διαρκεί κάτι λιγότερο από μία ώρα, ενώ η επιστροφή γίνεται αντίστοιχα με δύο δρομολόγια το απόγευμα.

Πρέπει να γνωρίζεις πως στο νησάκι απαγορεύεται το κάμπινγκ, καθώς και η είσοδος στο κεδροδάσος. Μάλιστα κάποια σημεία είναι οριοθετημένα με σχοινί.

Όταν φτάσεις στο Γαϊδουρονήσι θα αντιληφθείς πως τέτοιας σπάνιας ομορφιάς μέρη, σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό, αποτελούν κληρονομία που πρέπει να γνωρίζουμε και να ευχαριστιόμαστε.

Το πλούσιο φυσικό περιβάλλον συναντά την εξωτική ομορφιά και μαζί συνθέτουν το νησί που θα ερωτευτείς.

Φεύγοντας, θα σκέφτεσαι πως εκεί που δεν επεμβαίνει ανθρώπινο χέρι, τα μέρη είναι καταδικασμένα να θυμίζουν επίγειους Παραδείσους, ενώ το ραντεβού σου για την επόμενη φορά θα το έχεις κλείσει ήδη.

Γαϊδουρονήσι