Travel|13.08.2021 07:38

Νίσυρος: Στην Παναγιά Σπηλιανή, για το Δεκαπενταύγουστο

Newsroom

Στο Μανδράκι, στη Νίσυρο, πάνω στο βράχο «οξό», δεσπόζει η Ιερά Μονή της Παναγίας Σπηλιανής. Κατά την παράδοση, το 1400 μ.Χ., ένας γεωργός βρήκε μια μικρή εικόνα της Παναγίας, την οποία και μετέφερε στο Ναό της Παναγίας της Ποταμίτισσας. Λίγες ημέρες μετά, η εικόνα εξαφανίστηκε για να βρεθεί στη συνέχεια μέσα σε μια σπηλιά, στην κορυφή του βράχου. Έτσι οι κάτοικοι αποφάσισαν να χτίσουν στη σπηλιά μια εκκλησία ώστε να τοποθετήσουν εκεί την εικόνα. Ο Στέφανος Χρόνης  κατέγραψε μοναδικές εικόνες του νησιού, αλλά και της Σπηλιανής που γιορτάζει αυτές τις μέρες.

Η Νίσυρος αποτελεί σταθμό ξεκούρασης, αναστοχασμού και επανεκκίνησης για εμένα. Ήταν από τότε, τη χρονιά που υπηρέτησα στο γυμνάσιο της Νισύρου. Οι πεζοπορίες και οι εξερευνήσεις γύρω, πάνω και μέσα στο ηφαίστειο του νησιού, με το μεγαλύτερο κρατήρα «Στέφανο» ήταν η καλύτερη, δυνατότερη και η πλέον απρόσμενη θετική εμπειρία και πηγή έμπνευσης μέχρι σήμερα. Μέσα στην ίδια χρονιά έζησα εκεί και το στοιχείο της πολιτιστικής παράδοσης.

Carnetdevoyage.gr/ Στέφανος Χρόνης

Η Νίσυρος είναι ένα νησί με έντονη πνευματικότητα και θρησκευτικότητα. Οι εκκλησίες των χωριών όπως ο ναός Εισοδίων Θεοτόκου στο χωριό Νικιά και η  Γενέσιου Θεοτόκου στο χωριό Εμπορειό αλλά και τα ταπεινά ξωκλήσια του νησιού παρουσιάζουν έντονο πολιτισμικό και πνευματικό  ενδιαφέρον.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιές: Προ ημερησίας συζήτηση αρχηγών στη Βουλή στις 25 Αυγούστου

Γώγος: «Νόσος των νέων» ο κορονοϊός - Διπλασιάστηκαν οι εισαγωγές μέσα σε 20 μέρες

Φωτιά Αττική: Οι δραματικές στιγμές 3 εθελοντών μέσα στις φλόγες - «Σχεδόν μας εγκλώβισε»

Φωτιές - Helitack: Τα άγνωστα πληρώματα της Πυροσβεστικής, βίντεο από τη δράση τους

ΔεκαπενταύγουστοςΝίσυρος