Travel|07.10.2021 19:08

Παραδοσιακοί ξενώνες, σπιτικές πίτες, καταπράσινο τοπίο: Σαββατοκύριακο στην «Ελβετία της Ελλάδας»…

Newsroom

Λένε πως ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος είναι οι μήνες κατά τους οποίους οι Έλληνες ταξιδεύουν στο εξωτερικό περισσότερο από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που μας έxει αναγκάσει να ζούμε η πανδημία του κορονοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, ίσως νιώθουμε μια μικρή ανασφάλεια να ταξιδέψουμε σε άλλη χώρα.

Χωρίς αυτό να σημαίνει, σαφώς, πως πρέπει να καθίσουμε στα σπίτια μας, μιας και υπάρχουν μέρη στην Ελλάδα που το φθινόπωρο τα βρίσκει κανείς στην καλύτερη εποχή τους.

Ένας από αυτούς τους προορισμούς είναι το μαγευτικό Καρπενήσι ή αλλιώς η «Ελβετία της Ελλάδας», το μέρος εκείνο με τα ειδυλλιακά τοπία, την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης και την καταπληκτική φιλοξενία των ντόπιων. Δεν είναι τυχαίο πως το Καρπενήσι είναι πράγματι ένας από τους πιο all time classic προορισμούς της χώρας μας για κάθε εποχή του χρόνου.

Το πιο σημαντικό plus της περιοχής είναι το γεγονός πως ενδείκνυται για κάθε είδους συντροφιά και για κάθε γούστο. Πρόκειται για ένα άκρως δελεαστικό μέρος για ζευγάρια, ενώ παράλληλα αποτελεί έναν φουλ παρεΐστικο προορισμό. Με δυο λόγια, δεν χρειάζεται να το φιλοσοφήσεις ιδιαίτερα, στο Καρπενήσι θα περάσεις καλά σε κάθε περίπτωση.

Η φύση στα καλύτερά της

Το Καρπενήσι βρίσκεται στην ορεινότερη πλευρά της Στερεάς Ελλάδας η οποία τα έχει όλα, αλλά συνήθως μένει ανεξερεύνητη από τους επισκέπτες. Το τοπίο είναι καταπράσινο, το βουνό γεμάτο μονοπάτια για εξερεύνηση και τα τρεχούμενα νερά κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο παραμυθένιο. Πάρε μαζί σου αθλητικά παπούτσια -αν όχι ορειβατικά- και άνετα, ζεστά ρούχα και πήγαινε στο βουνό για να ανακαλύψεις νέα μέρη και να γνωρίσεις καλύτερα τη φύση. Το πλατανόδασος Κεφαλόβρυσο είναι η πιο εξωτική και ιδιαίτερη μεριά του Καρπενησίου. Πρόκειται για μία καταπράσινη έκταση που είναι ό,τι πρέπει για βόλτα και χαλάρωση.

Μην παραλείψεις να ρωτήσεις τους ντόπιους σχετικά με την επίσκεψή σου εκεί, γιατί θέλει λίγο ψάξιμο, και είναι βέβαιο πως θα ενθουσιαστείς.

Και τι τρώμε;

Στο Καρπενήσι θα περπατήσεις πολύ, αλλά στο τέλος θα αποζημιωθείς εκτός των άλλων και  με καταπληκτικό φαγητό. Ντόπιες σπιτικές πίτες, παραδοσιακά, φημισμένα λουκάνικα, καταπληκτικά ψητά και χορταστικότατοι μεζέδες για να συνοδεύσεις το κρασί ή το τσίπουρό σου, ικανοποιούν και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο. Μην φύγεις αν δεν δοκιμάσεις τα σπιτικά γλυκά του κουταλιού, αν και δεν πρόκειται να το ξεχάσεις αφού θα σε κεράσουν σε όλες τις ταβέρνες μετά το φαγητό σου, μαζί με γιαούρτι.

Πού να μείνεις

Είτε βρεθείς στο Καρπενήσι το φθινόπωρο, είτε στην καρδιά του χειμώνα, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στους παραδοσιακούς ξενώνες: εκεί που η χαλάρωση, η άνεση και το χουχούλιασμα περισσεύουν, αφού μη ξεχνάς πως το εκεί έχει κρύο κάθε εποχή. Με μία περιήγηση στο διαδίκτυο θα βρεις δεκάδες επιλογές, από πιο οικονομικές έως πιο ακριβές. Η απόφαση είναι δική σου. Και να είσαι βέβαιος πως θα βρεις συγκλονιστικά καταλύματα, με κάθε άνεση σε όλες τις τιμές.

Φρόντισε να πεις το μεγάλο «ναι» σε μια φθινοπωρινή - χειμερινή εκδρομή στο Καρπενήσι και θα καταλάβεις το γιατί όποιος το επισκέπτεται, μαγεύεται και δεν απαρνείται ποτέ την ομορφιά του.

Ένα φθινοπωρινό ταξίδι, άλλωστε, το χρειαζόμαστε όλοι μας.

Καρπενήσι