Travel|26.10.2021 14:25

Κρήτη: Η ιστορική Μονή Αρκαδίου

Newsroom

Από τα γνωστότερα μοναστήρια όχι μόνο  στην Κρήτη, αλλά και ολόκληρη τη χώρα, χάρη στο ολοκαύτωμα του 1866. Η τοποθεσία του και η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του το κάνουν ακόμα πιο ξεχωριστό.

Η ίδρυση του ανάγεται στις αρχές του 16ου αι., αν και η σημερινή μορφή του συγκροτήματος είναι αποτέλεσμα της ανακαίνισης και της μετατροπής του σε κοινόβιο, το 1572, αλλά και των επεμβάσεων που δέχτηκε την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Ο Σπύρος Τσακίρης αποθανάτισε τις πιο ξεχωριστές γωνιές της ιστορικής μονής που συνέδεσε το όνομα της με τους απελευθερωτικούς αγώνες των Ελλήνων.

Οι τουρίστες, αλλοδαποί και Έλληνες, είχαν τιγκάρει τις ξαπλώστρες. Η ζέστη κυριαρχούσα και η κρήνη Rimondi αδύναμη να με δροσίσει. Η κρήνη Rimondi ή Μεγάλη Βρύση κατά τον Ι. Δημακόπουλο ή Βρυσάκια κατά τους περισσότερους κατοίκους του Ρεθύμνου, βρίσκεται στη συμβολή της οδού Κ. Παλαιολόγου με την πλατεία Τίτου Πετυχάκη, στον Πλάτανο.

Ένα από τα σπουδαιότερα κοινωφελή έργα της βενετικής περιόδου, έστεκε εκεί επιστρέφοντας μέσα από τα σωθικά της όλη την κάψα της ημέρας. Ποιας μέρας δηλαδή, η ώρα ήταν δεν ήταν έντεκα. Ήπια καφέ στην χόβολη και τράβηξα από το σακίδιο τον οδηγό. Κι ο κλήρος έπεσε στον ...κλήρο!!! Ξεκίνησα από το Ρέθυμνο, χωρίς ιδιαίτερο προορισμό. Θα μπω σε ένα λεωφορείο είπα και όπου...

Διάλεξα το τρίτο στον πίνακα του σταθμού λεωφορείων. Διάλεξα εκείνο που έγραφε: Μοναστήρι.

Διαβάστε περισσότερα στο carnetdevoyage.gr

Κρήτη