Travel|20.12.2021 07:30

1,5 ώρα απ’ την Αθήνα, απόλυτα γιορτινή ατμόσφαιρα! Η πόλη-μινιατούρα που φέτος σου υπόσχεται τις πιο γιορτινές μονοήμερες εκδρομές

Newsroom

Βρισκόμαστε λίγες μόλις ημέρες πριν από την πιο ωραία εποχή του χρόνου, τα Χριστούγεννα, και όλα γύρω έχουν αρχίσει να μοιάζουν πιο όμορφα και πολύ γιορτινά, παρά τη δύσκολη κατάσταση που όλοι βιώνουμε λόγω πανδημίας.

Η πόλη στολίστηκε, η διάθεσή μας ανέβηκε αισθητά και στο μυαλό μας μπήκαν ήδη οι διακοπές που έρχονται. Αν ανήκεις στους πολλούς που δεν ενδέχεται να πάρουν άδεια τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά, είναι λογικό να μην ενθουσιάζεσαι όσο οι… τυχεροί. Λύσεις, όμως, υπάρχουν ακόμα και για εμάς που δεν έχουμε την πολυτέλεια της γιορτινής άδειας.

Μπορεί, λοιπόν, να μην έχεις τη δυνατότητα να κανονίσεις διακοπές σε μαγευτικούς χειμερινούς προορισμούς, όμως αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορείς να καταφύγεις σε ωραίες, μονοήμερες εξορμήσεις κοντά στην πόλη μέσα το Σαββατοκύριακο. Κυρίως τις γιορτινές ημέρες!

Τι θα έλεγες για ένα ταξίδι – αστραπή στην όμορφη Λιβαδειά;

Μπορεί η συγκεκριμένη πόλη να είναι στο μυαλό μας άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ωραία ψητά της και με τα διάσημα σουβλάκια της, όμως η αλήθεια είναι πως πρόκειται για κάτι πολύ πιο μεγάλο από αυτό.

Η Λιβαδειά βρίσκεται «κρυμμένη» ανάμεσα σε δύο βουνά, τον Παρνασσό και τον Ελικώνα και απέχει από την Αθήνα περίπου μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο. Πρόκειται για μία πολύ ζωντανή πόλη, η οποία αν και πολύ κοντά στην Αθήνα έχει καταφέρει να διατηρήσει ένα τεράστιο κομμάτι της παράδοσής της. Γύρω από τη Λιβαδειά, μάλιστα, υπάρχουν υπέροχα αξιοθέατα που αξίζει και με το παραπάνω να ανακαλύψεις.

Οι καταρράκτες και οι πηγές

Οι πηγές της Κρύας είναι ένα από τα πιο ωραία σημεία της πόλης. Τα νερά του ποταμού Έρκυνα -ο οποίος διατρέχει όλη την Λιβαδειά- δημιουργούν ένα φυσικό αξιοθέατο με τα πέτρινα γεφυράκια να δίνουν αυτό το κάτι παραπάνω στην ήδη παραδοσιακή εικόνα της πόλης.

Το μέρος χαρακτηρίζεται από πλούσια βλάστηση, με τα πανύψηλα πλατάνια τα οποία αποτελούν σήμα κατατεθέν της περιοχής, να δημιουργούν μία φυσική όαση.

Για να δεις όλη την περιοχή από άκρη σε άκρη δε θα χρειαστείς πολύ χρόνο, αφού πρόκειται για μία πόλη - μινιατούρα που περικλείει μέσα της όλα όσα αγαπάμε στην ελληνική επαρχία. Αφήνοντας το αυτοκίνητο και περπατώντας στο κέντρο της Λιβαδειάς θα παρατηρήσεις μικρές, παραδοσιακές και γραφικές γειτονιές, νεοκλασικά σπίτια και ωραίες αυλές. Στην Κεντρική Πλατεία θα απολαύσεις τον καφέ ή το τσίπουρό σου σε κάποιο σύγχρονο cafe ή σε κάποιο από τα παραδοσιακά καφενεδάκια.

Το Βυζαντινό Κάστρο

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζεις και επιβάλλεται να μάθεις είναι πως στη Λιβαδειά βρίσκεται ένα από τα τέσσερα καταλανικά κάστρα που διασώζονται στην Ελλάδα έως σήμερα. Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα σημεία της πόλης – και όχι άδικα.

Τι τρώμε;

Δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε στην ερώτηση αυτή. Η απάντηση, βλέπετε, είναι γνωστή τοις πάσι.

Τα σουβλάκια είναι όντως γευστικό όνειρο, όπως και τα υπόλοιπα κρεατικά που θα δοκιμάσεις στα πολλά παραδοσιακά ταβερνάκια. Μην χάσεις, όμως, ευκαιρία να δοκιμάσεις και τα μαγειρευτά της ημέρας, που μοιάζουν να βγήκαν μόλις από τον φούρνο της μαμάς.

Συμπερασματικά, η μονοήμερη εκδρομή στη Λιβαδειά θα σε ξεκουράσει και θα σε κάνει να αλλάξεις παραστάσεις ακόμα και αν βρεθείς εκεί μόνο για λίγες ώρες. Το ταξίδι είναι μικρό και καθόλου κουραστικό, ενώ αν έχεις περισσότερο χρόνο και θελήσεις να διανυκτερεύσεις εκεί, την επόμενη ημέρα είναι μια καλή ευκαιρία να πεις το «ναι» και στους Δελφούς, τον Παρνασσό ή την Αράχωβα που βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση!

ταξίδια Ελλάδαχριστουγεννιάτικοι προορισμοίΛιβαδειάΧριστούγεννα