Travel|24.01.2022 06:51

Στο Giethoorn όλες οι μετακινήσεις γίνονται με βάρκα! Το πανέμορφο χωριό της Ολλανδίας χωρίς δρόμους που θυμίζει Βενετία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Giethoorm Unsplash
Giethoorm Unsplash
Giethoorm Unsplash
Giethoorm Unsplash
Giethoorm Unsplash

Έχεις σκεφτεί ποτέ πως θα μπορούσε να υπάρχει κάπου στην Ευρώπη ένα καταπράσινο, απίστευτης ομορφιάς και σαν βγαλμένο από άλλη εποχή χωριό που… δεν έχει καθόλου δρόμους και αυτοκίνητα και αποτελεί μία πιο φυσική «αντιγραφή» της κοσμοπολίτικης Βενετίας;

Αν η απάντηση είναι «όχι», τότε δεν έχεις γνωρίσει ακόμα το ολλανδικό χωριό Giethoorn ή αλλιώς τη «Βενετία της Ολλανδίας». Το Giethoorn απέχει μόλις δύο ώρες από το κέντρο του Άμστερνταμ με το τρένο και βρίσκεται στην ολλανδική επαρχία Overijssel, ένα μέρος που φημίζεται για την πλούσια φύση του και τα πανέμορφα τοπία.

Αν ψάχνεις, λοιπόν, ένα χωριό ευρωπαϊκό που να διαφέρει από όλα όσα έχεις συνηθίσει να βλέπεις στα ταξίδια σου και επιθυμείς να ζήσεις για λίγο σε ένα μέρος που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, ξέρεις για πού πρέπει να κλείσεις εισιτήρια.

Φύγαμε για Giethoorn;

Το Giethoorn είναι καταπράσινο και διασχίζεται από μικρά ποτάμια, ενώ οι βάρκες επί της ουσίας είναι το μοναδικό μεταφορικό μέσο με το οποίο μπορείς να κινηθείς στο χωριό, αν εξαιρέσεις τις ξύλινες γεφυρούλες.

Οι ντόπιοι δε γνωρίζουν τι θα πει ατμοσφαιρική ρύπανση, καυσαέριο, κόρνες και μποτιλιάρισμα, αφού είναι «καταδικασμένοι» να ζουν συντροφιά με τους ήχους της φύσης. Ζηλεύεις; Κι εμείς.

Μετακινήσεις (μόνο) με βάρκες

Αντί για δρόμους, το Giethoorn έχει κανάλια, τα οποία αγγίζουν έως και τα 8 χιλιόμετρα σε μήκος. Το βάθος τους, όμως, δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Οι μετακινήσεις των κατοίκων γίνεται με αποκλειστικά με βάρκες και το κάθε σπίτι διαθέτει τη δική του στην… αυλή.

Τα ονειρεμένα σπιτάκια

Μέσα σε ένα τέτοιο σκηνικό, τα σπίτια δε θα μπορούσαν να είναι αλλιώς από παραδοσιακά, μικρά, με κεραμοσκεπές και τέλεια αρχιτεκτονική. Η ομοιομορφία είναι μοναδική και κάθε σπιτάκι έχει τον δικό του κήπο και φυσικά το δικό του μεταφορικό μέσο παρκαρισμένο στην αυλή: μια βάρκα και δύο κουπιά.

Ο χειμώνας στο Giethoοrn

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να κυλάει ο χειμώνας σε ένα τέτοιο μέρος, η απάντηση είναι απλή. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα νερά της λίμνης γίνονται πάγος και η βάρκα αντικαθίσταται από χιονοπέδιλα! Εξάλλου, το βάθος της λίμνης είναι τόσο μικρό που δεν μπορούν να προκύψουν ατυχήματα.

Όποτε και αν επιλέξεις να πας στο Giethoorn, θα ξετρελαθείς. Η επίσκεψη εκεί είναι εμπειρία ζωής που λίγοι έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, καθώς αν και πρόκειται για ένα από τα πιο ιδιαίτερα χωριά του κόσμου, ποτέ δεν πλημμυρίζει από τουρίστες.

Το Άμστερνταμ, εξάλλου, είτε το καλοκαίρι, είτε τον χειμώνα είναι μοναδικό. Οπότε η ευκαιρία σου να βρεθείς σε ένα χωριό που θυμίζει κάτι από Παράδεισο ή από παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι μόλις μια απόφαση μακριά.

Βενετίαειδήσεις τώραΟλλανδία