Travel|10.03.2022 07:30

Άνοιξη (και Πάσχα!) στο νησί του απέραντου Γαλάζιου – Ο λόγος που η Αμοργός αυτήν την εποχή έχει την τιμητική της

Newsroom

Από τη στιγμή που μπαίνει ο Μάρτης, ακόμα και αν ο καιρός δεν βοηθά, αμέσως η ψυχολογία αλλάζει και η άνοιξη δειλά κάνει την εμφάνισή της, στο μυαλό και τις επιλογές μας.

Πλέον, μία εξόρμηση δεν περιλαμβάνει μόνο χειμερινές επιλογές, καθώς έρχεται ο καιρός που τα νησιά του Αιγαίου μπαίνουν στην πιο τουριστική περίοδό τους. Λένε πως αν δεν γνωρίσεις ένα νησί την άνοιξη δεν μπορείς να αντιληφθείς τις ομορφιές του σε όλο τους το εύρος και -μοιραία- δεν μπορείς και να το αγαπήσεις αληθινά.

Και έχουν απόλυτο δίκιο…

Οι παραπάνω γραμμές περιγράφουν στο απόλυτο τη «μάγισσα» Αμοργό, στην οποία ακόμα και 100 καλοκαίρια δεν μπορούν να συγκριθούν με το δέος που νιώθεις την πρώτη φορά που θα την περπατήσεις τις πρώτες ημέρες της άνοιξης. Το Πάσχα στην Αμοργό μπορεί να θεωρηθεί ονειρώδες και δεν είναι τυχαίο, πως ακόμα και τις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, τα τηλέφωνα των ξενοδόχων έχουν πάρει φωτιά και τα δρομολόγια σιγά-σιγά γεμίζουν.

Αν ενδιαφέρεσαι να επισκεφτείς την Αμοργό μέσα στις επόμενες εβδομάδες (για να καταλήξεις να της κλείσεις ραντεβού και για το καλοκαίρι), παρακάτω θα δεις όλα όσα πρέπει να κάνεις πατώντας το πόδι στου στο υπέροχο κυκλαδονήσι.

Περιπλάνηση στην πιο όμορφη Χώρα των Κυκλάδων

Λένε πως η Χώρα της Αμοργού είναι η πιο όμορφη του συμπλέγματος, με εκείνη της Φολεγάνδρου να την προσεγγίζει σε ιδιαιτερότητα και γραφικότητα. Η Χώρα της Αμοργού είναι χτισμένη αμφιθεατρικά, ώστε να μην είναι ορατή στους πειρατές από τη θάλασσα και διαθέτει αμέτρητα δρομάκια, λευκή ομοιομορφία σε σπιτάκια και μαγαζιά και δαιδαλώδη σοκάκια για να χαθείς περπατώντας.

Η Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας

Τα 300 σκαλάκια που πρέπει να ανέβεις για να φτάσεις στη φημισμένη εκκλησία της Χοζοβιώτισσας, θα σου φανούν παιχνιδάκι όταν απολαύσεις τη θέα που αυτή προσφέρει στο «απέραντο γαλάζιο», χαρακτηρισμός που μόνο τυχαία δεν δόθηκε στην Αμοργό. Η βυζαντινή Μονή της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοναστήρια της χώρας, έχει ύψος 40 μέτρων και αποτελεί σημείο που δεν πρέπει να χάσεις όταν βρεθείς στο νησί.

Εκτός της μοναδικής της ατμόσφαιρας και τοποθεσίας, βλέπεις, αποτελεί και το πιο πολυφωτογραφημένο σημείο της Αμοργού.

Πεζοπορία στα χωριά

Το καλοκαίρι δεν θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις τα υπέροχα χωριά της Αιγιάλης με τα πόδια. Ένα οδοιπορικό στα υπέροχα Θολάρια, στον Ποταμό και την Λαγκάδα θα σε κάνει να λατρέψεις τον τόπο, αλλά και να γνωρίσεις από άκρη σε άκρη τα πιο δυνατά σημεία του, χωρίς να περικυκλώνεσαι από ορδές τουριστών.

Πάσχα στην Αμοργό

Το Πάσχα στην Αμοργό είναι πολύ πιθανό να εξελιχθεί στο πιο όμορφο της ζωής σου. Η περιφορά του Επιταφίου γίνεται ανάμεσα σε μικρές φωτιές που ανάβουν οι ντόπιοι σε πήλινα αγγεία σε όλα τα δρομάκια.

Τα περίφημα «λαζαράκια», τα μικρά γλυκά «ανθρωπόμορφα» ψωμάκια το πρωί του Σαββάτου και η λιτανεία των εικόνων στη Χοζοβιώτισσα την Κυριακή, κάνουν το νησί ένα υπέροχο παραδοσιακό χωριό και μία μεγάλη παρέα.

Πώς να το απαρνηθείς;

Αμοργόςειδήσεις τώραΠάσχα 2022Πάσχα