Travel|14.04.2022 07:30

Στο απέραντο γαλάζιο της Αμοργού

Θάνος Παπαδημητρίου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Απέραντο γαλάζιο
Θέα από το ξενοδοχείο Aegialis στην Αιγιάλη
Στοπ καρέ θέα από το μοναστήρι Χοζοβιώτισσα
Στοπ καρέ θέα από το μοναστήρι Χοζοβιώτισσα
Στοπ καρέ θέα από το μοναστήρι Χοζοβιώτισσα
Εικόνα της Παναγίας Χοζοβιώτισσας
Ανεμόμυλος στη Χώρα Αμοργού
Παραδοσιακά ξεροτήγανα
Η αμμουδερή παραλία της Αιγιάλης από ψηλά
Κατάπολα
Παραδοσιακό πρωινό με θέα
Οι γάτες στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Βαλσαμίτη

Την πρώτη φορά πήγα άνοιξη και ακόμη θυμάμαι τα ανθισμένα μονοπάτια και τα βότανα της Αμοργού. Τη δεύτερη φορά πήγα καλοκαίρι και πρόσθεσα σε αυτά και τη θάλασσα του απέραντου γαλάζιου. Άρα, τα βρήκα όλα!

Ταυτότητα 

Το νοτιοανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, ανάμεσα στη Νάξο και την Αστυπάλαια.  

Τι θα δείτε και τι θα κάνετε

Χάρη στις πρωτοβουλίες των μεγάλων ξενοδοχειακών συγκροτημάτων και των ντόπιων παραγωγών που συμμετέχουν στις περισσότερες τουριστικές εκθέσεις, η Αμοργός έγινε το εναλλακτικό διάσημο κυκλαδίτικο νησί  μας. Με προϋπηρεσία και στον κινηματογράφο αφού σκηνές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο του γάλλου σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν γυρίστηκαν στην Αμοργό, το 25o σε μέγεθος ελληνικό νησί παίρνει σίγουρα βαθμό 20 για τα κρυστάλλινα θαλασσινά νερά του.  Και την «άγρια» ομορφιά του.  Διαλέξτε ποιο λιμάνι θα σας υποδεχτεί, αφού το πλοίο της γραμμής δένει και στα δύο. Κατάπολα και Αιγιάλη.

Στα Κατάπολα που είναι και πιο κοντά στη Χώρα λειτουργούν οι λειτουργικές υπηρεσίες του νησιού, η γραφική Χώρα διαθέτει το σήμα κατατεθέν των Κυκλάδων με τα άσπρα σπιτάκια και η Αιγιάλη τη μεγαλύτερη και πιο δραστήρια αμμώδη παραλία του νησιού. Προσωπικά παραδόθηκα στη βοτσαλωτή παραλία του Αγίου Παύλου, που από ψηλά μοιάζει με μία λωρίδα άμμου ριγμένη στο απέραντο γαλάζιο. Και από τον Άγιο Παύλο στην παραλία Αγία Άννα, βραχώδη μεν, αλλά διάσημη αφού εδώ γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας Απέραντο Γαλάζιο. 

Πάνω από την παραλία της Αγίας Άννας βρίσκεται το καρποσταλικής ομορφιάς και θαυματουργό μοναστήρι Παναγία Χοζοβιώτισσα. Επισκεφτείτε το 08:00 με 13:00 ή 17:00 με 19:00 και ρωτήστε τον ιερωμένο για το μυστηριώδες τρόπο που χτίστηκε.  Αν πετύχετε τον πατέρα Σπυρίδωνα, δώστε τους χαιρετισμούς μου και αφήστε τον να σας διηγηθεί ιστορίες όπως μόνο εκείνος ξέρει.

Η νυχτερινή διασκέδαση στο νησί χτυπά, είτε στα μπαράκια της Χώρας, είτε ακόμη πιο εναλλακτικά στο χωριό Θολάρια και πιο ήσυχα στην Αιγιάλη.   Συνδυάστε την επίσκεψή σας στην Αμοργό με το διασημότερο πανηγύρι του νησιού, της Αγίας Παρασκευής στις 25 και 26 Ιουλίου με την ευχή φέτος να  πραγματοποιηθεί.

Τέλος, για να μην αδικούμε και τη νότια πλευρά του νησιού, εκεί συναντάμε την Καλοταρίτισσα, παραλία με κλασσική ψιλή χρυσαφένια άμμο, χαρακτηριστική των κυκλαδίτικων νησιών. Στο δρόμο για την Καλοταρίτισσα θα κάνετε στάση να φωτογραφίσετε το ναυάγιο της Αμοργού (δεν έχει μόνο η Ζάκυνθος) και από εδώ θα πάρετε το καραβάκι για το ακατοίκητο νησάκι Γραμβούσα για μία ξεχωριστή εμπειρία ηθελημένης απομόνωσης.

Γευσιγνωσία

Δοκιμάστε τις φαβοτοκροκέτες, το κλασικό ορεκτικό της Αμοργού και φυσικά το πατατάτο, το διασημότερο αμοργιανό φαγητό που φτιάχνεται με πατάτες και κατσικάκι. Προσωπικά λάτρεψα τα μεθυσμένα αμοργιανά (αλμυρά ή γλυκά πιτάκια) από τα χέρια της κας Ειρήνης Γιαννακοπούλου. Για γλυκοθεραπεία θα βρείτε τα διάσημα ξεροτήγανα που συνοδεύουν όλες τις χαρούμενες στιγμές των Αμοργιανών. ντόπιο γλυκό σταφύλι, λουκουμάδες και φρέσκο παστέλι. Νο1 ηδύποτο η ψημένη, η αμοργιανή ρακή με τη μυστική της συνταγή.

Κοινό μυστικό

Το νησί φημίζεται για τα περιπατητικά του μονοπάτια και τη μεγάλη ποικιλία των βοτάνων του. Για τους πρωτάρηδες σε πεζοπορία ακολουθήστε το μονοπάτι από το γραφικό χωριό Θολάρια προς τη Λαγκάδα. Και για τους μυημένους το μονοπάτι που συνδέει την Αιγιάλη με τη χώρα και το Μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας.

Μη φύγετε

Αν δεν επισκεφτείτε έστω και για ένα καφέ ή ποτό το ξενοδοχείο-αξιοθέατο της Αμοργού το Aegialis hotel & spa με θέα που εγγυημένα θα θυμάστε για πάντα.  Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε το άκρως παραδοσιακό ελληνικό πρωινό του ξενοδοχείου.

Τι πληρώνω

Ξενοδοχεία 3 αστέρων από 60 ευρώ. Ενοικιαζόμενα δωμάτια από 40 ευρώ και πολυτελή διαμονή στο μοναδικό 5 αστέρων ξενοδοχείο του νησιού  Aegialis Hotel & Spa από 180 ευρώ. Διάσημο και το κάμπινγκ της Αιγιάλης.

Στοπ καρέ

Τα 300 σκαλιά για να ανέβεις στη μονή της Παναγίας Χοσοβιώτισσας σε ανταμείβουν πλήρως μόλις αντικρίσεις ίσως την ωραιότερη θαλασσινή θέα της ζωής σου.

Εν κατακλείδι

Διακοπές με απέραντα γαλάζια αιγαιοπελαγίτικη ατμόσφαιρα. Θα αντισταθείτε;

Βρείτε με 

Instagram: thanospapadimitriou24

Facebook thanospapadimitriou

Youtube TravelGuide24

Πάσχα 2022ταξίδιΑμοργόςΠασχάληςειδήσεις τώρα