Travel|14.04.2022 07:12

Son Doong Cave: Η Google τιμά με ένα Doodle το μεγαλύτερο σπήλαιο στον πλανήτη - Η μαγευτική του ομορφιά και τα παρθένα οικοσυστήματα

Newsroom

Μέσα στις ζούγκλες του Εθνικού Πάρκου Φονγκ Να – Κε Μπανγκ, 500 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας του Βιετνάμ, βρίσκεται το σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ (Son Doong Cave στα αγγλικά), το οποίο είναι μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και τιμάται σήμερα από τη Google με ένα Google Doodle.

Son Doong Cave: Η τυχαία ανακάλυψη του γιγαντιαίου σπηλαίου

Το κολοσσιαίο σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1990 από έναν αγρότη, τον Χο Χαν, αλλά ουσιαστικά εξερευνήθηκε στις 14 Απριλίου 2009 από μια βρετανική ομάδα. Για το κοινό άνοιξε το 2013.

Στα βιετναμέζικα το όνομα του σπηλαίου σημαίνει Ορεινός ποταμός. Οι γεωλόγοι εκτιμούν ότι σχηματίστηκε πριν από 2 έως 5 εκατ. χρόνια – ο Χο Χαν σκόνταψε στην είσοδό του. Το 2008 αποφάσισε να μπει μέσα στην ανεξερεύνητη μέχρι τότε κοιλότητα, και έναν χρόνο μετά συνόδευσε τους Χάουαρντ και Λίμπερτ της British Cave Research Association.

Οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι ήταν οι πρώτοι που κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σπήλαιο στο πλανήτη.

Μέσα στους ενιαίους εσωτερικούς θαλάμους –οι οποίοι είναι τόσο μεγάλοι που μπορεί να χωρέσει μια πολυκατοικία 40 ορόφων–, οι επιστήμονες βρήκαν έναν απίστευτο πλούτο γεωλογικών σχηματισμών στους οποίους περιλαμβάνονται τα μεγαλύτερα ασβεστολιθικά «μαργαριτάρια» (συνενώσεις που έχουν τη μορφή σφαιρών), αλλά και ο ψηλότερος σταλαγμίτης στον κόσμο.

Μάλιστα, στις καταβόθρες στο βάθος του σπηλαίου χάρη στο φως του ήλιου και στη βροχή έχουν δημιουργηθεί δύο παρθένα οικοσυστήματα της ζούγκλας με ιπτάμενες αλεπούδες, τους μοναδικούς πιθήκους που ζουν κάτω από την επιφάνεια της γης και άσπρα ψάρια. Ένα από αυτά τα τροπικά δάση είναι τόσο μεγάλο που έχει ακόμα και το δικό του καιρικό σύστημα!

Το 2019 τρεις Βρετανοί δύτες απέδειξαν ότι το Σπήλαιο Χανγκ Σον Ντονγκ κρατάει και άλλα μυστικά κρυμμένα, αφού βρήκαν σήραγγα που το συνδέει με άλλο σπήλαιο, αυξάνοντας τον όγκο του 1,35 δισ. κυβικών ποδιών κατά ακόμα 5,6 εκατ. κυβικά πόδια.

doodle googleΒιετνάμgoogleGoogle doodleειδήσεις τώρασπήλαιο