Travel|09.05.2022 07:35

Ο σέρπα από το Νεπάλ που ανέβηκε το Έβερεστ… 26 φορές: Έσπασε το δικό του ρεκόρ

Newsroom

Ένας σέρπα από το Νεπάλ ανέβηκε στο Έβερεστ για 26η φορά, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειώσει πέρυσι, δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος την Κυριακή.

Ο Κάμι Ρίτα, 52 ετών, ανέβηκε το Σάββατο στο βουνό των 8.848,86 μέτρων κατά μήκος της παραδοσιακής διαδρομής της νοτιοανατολικής κορυφογραμμής οδηγώντας άλλους 10 ορειβάτες.

«Ο Κάμι Ρίτα έσπασε το δικό του ρεκόρ και δημιούργησε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ αναρρίχησης», δήλωσε ο Ταρανάθ Αντχικάρι, γενικός διευθυντής του Τμήματος Τουρισμού στην πρωτεύουσα Κατμαντού.

Η σύζυγος του Κάμι Ρίτα, η οποία έδωσε το όνομά της ως Jangmu, δήλωσε ευτυχής για το επίτευγμα του συζύγου της.

Η ορειβατική διαδρομή που χρησιμοποίησε ο Κάμι Ρίτα καταγράφηκε από τον Νεοζηλανδό σερ Έντμουντ Χίλαρι και τον σέρπα από το Νεπάλ Τένζινγκ Νοργκάι το 1953 και παραμένει η πιο δημοφιλής.

Φέτος το Νεπάλ έχει εκδώσει 316 άδειες αναρρίχησης στο Έβερεστ κατά την περίοδο αιχμής, η οποία διαρκεί έως τον Μάιο, σε σύγκριση με 408 πέρυσι, την υψηλότερη που έχει δοθεί ποτέ.

Το έθνος των Ιμαλαΐων, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους ορειβάτες για ξένο συνάλλαγμα, αντιμετώπισε επικρίσεις επειδή επέτρεψε τον υπερπληθυσμό και αρκετούς θανάτους ορειβατών στα βουνά το 2019.

Στο Έβερεστ έχουν καταγραφεί 10.657 αναρριχήσεις από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά το 1953 από την πλευρά του Νεπάλ και του Θιβέτ - πολλοί έχουν ανέβει πολλές φορές και 311 άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ιμαλαΐων.

ΝεπάλορειβάτηςΈβερεστειδήσεις τώρα