Travel|11.02.2019 15:38

Αποδράσεις για τον Άγιο Βαλεντίνο

Ντέπη Χιωτοπούλου

Από την Ναύπακτο με το κουκλίστικο λιμανάκι της μέχρι τα πηλιορείτικα χωριά Μηλιές και Βυζίτσα, και από το Τσεπέλοβο με το επιβλητικό του τοπίο μέχρι τα ιαματικά λουτρά Αγκίστρου και την Καστοριά με τη γαλήνια λίμνη της, αποδράστε με το ταίρι σας και γιορτάστε την ημέρα των Ερωτευμένων.

Η Ναύπακτος, στη Δυτική Ελλάδα, κτισμένη αμφιθεατρικά σε πευκόφυτη πλαγιά, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νομού Αιτωλοακαρνανίας, θα σας κερδίσει με το παραδοσιακό της ύφος, παρά το γεγονός ότι αποτελεί μια σύγχρονη πόλη.

Απολαύστε τις βόλτες σας στο Στενοπάζαρο -την παλιά αγορά της πόλης-, όπου παλαιότερα ήταν τα παραδοσιακά ταβερνεία. Πιείτε τον καφέ σας ή το ποτό σας στο λιμάνι της Ναυπάκτου, με τους δύο γραφικούς πύργους στην είσοδό του. Στον ανατολικό πυργίσκο βλέπετε τον παλιό ναυτικό φάρο και το Φετιχιέ Τζαμί (1499) ενώ στο δυτικό βραχίονα, δίπλα στα σιδερένια κανόνια, βρίσκεται ο ανδριάντας του θρυλικού πυρπολητή Γιώργου Ανεμογιάννη (1796-1821) καθώς και το άγαλμα του διάσημου Ισπανού συγγραφέα του «Δον Κιχώτη», Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.

Νεοκλασικά κτίρια, πλατειούλες με παραδοσιακά καφενεία και εστιατόρια, ο Πύργος Μπότσαρη, στενά με μπουκαμβίλιες και σπίτια με λουλουδιασμένες αυλές είναι, μεταξύ άλλων, το σκηνικό σε γειτονιές της Ναυπάκτου.

Όσο για το βενετσιάνικο Κάστρο, ανεβαίνοντας στην κορυφή του -στην «τριπλή τιάρα του Lepanto», όπως την ονόμαζαν οι Ενετοί-, θα απολαύσετε την πανοραμική θέα στην πόλη, το λιμάνι και τον Κορινθιακό κόλπο με την εντυπωσιακή γέφυρα του Ρίου – Αντιρρίου.

Και για τη διαμονή σας θα βρείτε πολυτελή ξενοδοχεία και αρχοντικά boutique hotels που σας υπόσχονται ευχάριστη και άνετη παραμονή στην πόλη.

  • Η Ναύπακτος απέχει 10 χλμ. από το πορθμείο Ρίου – Αντιρρίου και 42 χλμ. από το Μεσολόγγι – πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Από Αθήνα απέχει 218 χλμ.,  μέσω Κορίνθου και είτε της Γέφυρας είτε του πορθμείου Ρίου-Αντιρρίου. Αλλη επιλογή είναι μέσω Λιβαδειάς και Ιτέας μετά από διαδρομή 270 χιλιομέτρων. Από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε 453 χλμ.

Μηλιές - Βυζίτσα

ΣΤΟ ΠΗΛΙΟ, προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου, επιλέγουμε τις Μηλιές και τη Βυζίτσα, δυο πανέμορφα – από τα 24 συνολικά- πηλιορείτικα χωριά, με γραφικές πλατείες, λιθόστρωτα καλντερίμια, αρχοντικά, παλιές εκκλησιές, φιλόξενους ξενώνες για διαμονή, ταβερνούλες που σερβίρουν τοπικές λιχουδιές.

Στις Μηλιές, οι οποίες σύμφωνα με μια εκδοχή πήραν το όνομα τους από τα ομώνυμα καρποφόρα δέντρα, αξίζει να επισκεφτείτε τη βιβλιοθήκη του χωριού, «Ψυχής Ακος», με σπάνια βιβλία της Σχολής, ιστορικά κειμήλια, αντικείμενα των διδασκάλων του Γένους –τον Ανθιμο Γαζή, τον Γρηγόριο Κωνσταντά και τον Δανιήλ Φιλιππίδη- κ.ά.

Στην πλατεία, ανάψτε ένα κερί στην εκκλησία των Παμμεγίστων Ταξιαρχών (1741) με το ξυλόγλυπτο τέμπλο αλλά και τη μοναδική τεχνική ακουστική που διαθέτει ο ναός. Είναι και το τοπικό μουσείο με την ιστορία του χωριού και την παραδοσιακή ζωή των κατοίκων αλλά και ο σιδηροδρομικός σταθμός Μηλεών, εκεί όπου τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου -ο θρυλικός «Μουντζούρης» (σ.σ. δρομολόγια μεταξύ Ανω Λεχώνια – Μηλιές και αντίστροφα, πραγματοποιούνται άνοιξη – φθινόπωρο).

Στα 2 χλμ. από Μηλιές, φτάνετε στη Βυζίτσα, με τα χαρακτηριστικά της αρχοντικά, τα οποία τα περισσότερα λειτουργούν ως ξενώνες.

Απολαύστε τοπικές λιχουδιές και τσιπουράκι στις ταβέρνες και στα καφέ, και στα δυο χωριά του Πηλίου!

  • Οι Μηλιές απέχουν 28 χλμ. από Βόλο και η Βυζίτσα 30 χλμ. Η Αθήνα απέχει 320 χλμ. από Βόλο και η Θεσσαλονίκη 202 χλμ.  

Τσεπέλοβο

ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ ΟΓΚΟ των Ιωαννίνων, το Τσεπέλοβο, αποτελεί αρχοντικό κεφαλοχώρι στο Κεντρικό Ζαγόρι, και είναι το μεγαλύτερο και πολυπληθέστερο από τα 46 συνολικά Ζαγοροχώρια.

Χτισμένο σε υψόμετρο 1.080 μ., στις νότιες πλαγιές της Τύμφης ξεχωρίζει με την αρχιτεκτονική του, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τις βρύσες και τα πέτρινα γεφύρια του, την όμορφη πλατεία του με τα δυο πλατάνια, περιτριγυρισμένη από καφενεία, ταβέρνες και μαγαζάκια με είδη λαϊκής τέχνης, παραδοσιακά προϊόντα κ.ά.

Εκεί θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1753 με εντυπωσιακό καμπαναριό και αγιογραφίες ξακουστών αγιογράφων από το Καπέσοβο, ενώ πιο πάνω είναι το Τσούφλειο φαρμακείο που στις μέρες μας λειτουργεί ως Πινακοθήκη με έργα του Τσεπελοβίτη ζωγράφου Πέτρου Παπαβασιλείου.

Στην είσοδο του Τσεπέλοβου θα δείτε το δασάκι Σελιό (σ.σ. εκεί κατασκηνώνουν το καλοκαίρι δρομείς που συμμετέχουν στον αγώνα ορεινού τρεξίματος Zagori Mountain Running), ενώ στο χωριό λειτουργεί και καλλιτεχνικός σταθμός Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Για τη διαμονή σας έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 15 ξενώνες – ξενοδοχεία, με δωμάτια με ή χωρίς τζάκι, που λειτουργούν στο χωριό και προσφέρουν ευχάριστη διαμονή και θαλπωρή!

Κοντά στο Τσεπέλοβο βρίσκεται η Μονή Ρογκοβού (Αη Γιάννη Προδρόμου) η οποία χτίστηκε στα 1028 – 1034 από την Πουλχερία, αδελφή του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ρωμανού του Αργυρού Γ’.

  • Το Τσεπέλοβο απέχει 50 χλμ. από τα Ιωάννινα, από Αθήνα φτάνετε στα Ιωάννινα οδικώς μέσω Πατρών και της Ιονίας Οδού (416 χλμ.) ή αεροπορικώς στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ από Θεσσαλονίκη θα διανύσετε περίπου 260 χλμ. μέχρι τα Ιωάννινα.

Λουτρά Αγκίστρου

ΤΟ ΑΓΚΙΣΤΡΟ, στο νομό Σερρών, βρίσκεται κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα και τον Προμαχώνα, και φημίζεται για τις ιαματικές του πηγές. Τα λουτρά Αγκίστρου αποτελούνται από 8 πισίνες χαμάμ, εκ των οποίων ένα βυζαντινό χαμάμ που χρονολογείται στο 950 μ.Χ. και χαρακτηρίζεται ως πολιτισμικό μνημείο. Λειτουργούν όλο το 24ώρο, και μέσα στους υδρατμούς θα απολαύσετε την απόλυτη χαλάρωση και ευεξία.

Οι πηγές του Αγκίστρου έχουν θερμοκρασία περίπου 39 – 41 βαθμούς Κελσίου και είναι ιδανικές και για διάφορες παθήσεις (ρευματοπάθειες, αρθροπάθειες κ.τ.λ.). Στον χώρο των λουτρών, εκτός από τα χαμάμ, υπάρχει η δυνατότητα για μασάζ αλλά και για περιποίηση σώματος και προσώπου. Κόστος χαμάμ 6 ευρώ/άτομο η μισή ώρα (τηλ. 23230 41420).

Οσον αφορά την αρχική ονομασία του χωριού, μέχρι το 1928 λεγόταν Τσιγγέλι ενώ στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Αγκιστρο. Το Ρολόι – Πύργος, ύψους 18 μ., το οποίο έχει αναπαλαιωθεί, αρχικά χρησίμευε ως πύργος σε περίπτωση ανάγκης αλλά και ως τόπος φυλακής κατά τους βυζαντινούς χρόνους και επί οθωμανικής κυριαρχίας.

Ακριβώς πλάι στα λουτρά λειτουργεί ξενοδοχείο ενώ στο χωριό θα βρείτε κι άλλες επιλογές, δωμάτια με τζάκι και υδρομασάζ, ξύλινα και πέτρινα σπιτάκια, για ευχάριστη διαμονή. 

  • Το Άγκιστρο απέχει 50 χλμ. από Σέρρες, 626 χλμ. από Αθήνα και 126 χλμ. από Θεσσαλονίκη, ακολουθώντας την Εγνατία οδό για Σέρρες και στη συνέχεια για Προμαχώνα, Βουλγαρία.

Καστοριά

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, στη Δυτική Μακεδονία, με την πανέμορφη λίμνη της και τις υπέροχες διαδρομές της, αποτελεί, ιδανικό προορισμό, για τους ερωτευμένους, και όχι μόνο.  Παραδοσιακές γειτονιές με λιθόστρωτα καλντερίμια και αρχοντικά, βυζαντινές εκκλησίες – η Παναγία η Κουμπελίδικη ή Σκουταριώτισσα είναι το έμβλημα της Καστοριάς-, μουσεία και σπήλαια θα κινήσουν το ενδιαφέρον σας. Από τη μια το γραφικό Ντολτσό, που νιώθετε ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, και από την άλλη η σύγχρονη πόλη με τα εμπορικά της καταστήματα και τις μοντέρνες καφετέριες.

Απολαύστε την παραλίμνια διαδρομή, βγάλτε τις αναμνηστικές σας φωτογραφίες με φόντο τα ήρεμα νερά της Ορεστίδας, τους κύκνους και τις πάπιες αλλά και τα χαρακτηριστικά ‘καράβια’ – τις βάρκες των ψαράδων-, επιλέξτε ταβερνούλα και γευτείτε τοπικά εδέσματα συνοδεία κρασιού ή τσίπουρου.

Από τον Προφήτη Ηλία (Τσαρδάκι) έχετε πανοραμική θέα στη βόρεια πλευρά της λίμνης ενώ αξίζει να πάτε και στον προϊστορικό λιμναίο οικισμό Δισπηλιού στο ομώνυμο χωριό, σε απόσταση 6 χλμ. από Καστοριά (τηλ. 24670 21910).

  • Η Καστοριά απέχει 512 χλμ. από την Αθήνα, ταξίδι περίπου πεντέμισι ωρών, ή αεροπορικώς μέσω του κρατικού αεροδρομίου «Αριστοτέλης» (τηλ. 24670 21700), στο Αργος Ορεστικό (12 χλμ.). Από Θεσσαλονίκη, θα διανύσετε περίπου 200 χιλιόμετρα.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram 

ΠήλιοΛουτρά ΑγκίστρουΝαύπακτοςΆγιος Βαλεντίνοςταξίδια ΕλλάδαΚαστοριά