Travel|17.02.2019 14:44

Απόκριες: Ας αρχίσουν οι χοροί…

Ντέπη Χιωτοπούλου

Ανοίγει, σήμερα, το Τριώδιο, περίοδος δέκα εβδομάδων, έως και το Μεγάλο Σάββατο, περιλαμβάνοντας τις Απόκριες. Σε Πάτρα και Ρέθυμνο οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ στην Ξάνθη, η έναρξη γίνεται σε τρεις μέρες.

ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ, την πρωτεύουσα του Καρναβαλιού, οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, μετρούν, ήδη, έναν μήνα, με την τελετή έναρξης να έχει πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19/1, και πάντα σε συνάρτηση με τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου. Οι εκδηλώσεις του Πατρινού Καρναβαλιού σε περιοχές και σημεία της πόλης δεν σταματούν και περιλαμβάνουν μουσική, χορό, ακροβάτες, δράσεις για μικρούς και μεγάλους και συλλογικά παιχνίδια.

Στο Καρναβαλικό Εργαστήρι του Δήμου Πατρέων, τα καρναβαλικά άρματα ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής της Αποκριάς, αλλά και για κάποιες άλλες βραδιές της τελευταίας εβδομάδας διεξαγωγής του Πατρινού Καρναβαλιού.  

Η Τσικνοπέμπτη με τα τσικνίσματα στις γειτονιές και την αναβίωση εθίμων, η Νυχτερινή Ποδαράτη – η προθέρμανση για τους καρναβαλιστές πριν τη Μεγάλη Παρέλαση-, τα Μπουρμπούλια, το Καρναβάλι των Μικρών, το 54ο Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού, κρατούν αμείωτο το κέφι και το γλέντι των Πατρινών.

Σήμερα, θα λάβουν χώρα οι εκδηλώσεις Περιφερειακή Καρναβαλούπολη στο Γηροκομείο, στις 10.30 π.μ., «Πάμε στο Ράντζο μου Στου Κλάους (Φάση Πλατείας)» στο χώρο του Achaia Clauss και Πολυφωνική «Τι κόσμος μπαμπά» στην Αγορά Αργύρη, ενώ την Τετάρτη 20/2 θα έχει περιοδεύων θίασο (θεάματα Κρυμμένου Θησαυρού) στο Royal Theater, την Παρασκευή 22/2 λαϊκό θεατρικό δρώμενο στον πεζόδρομο Αγ. Νικολάου στις 20.00 και το Σάββατο 23/3 Κεντρική Καρναβαλούπολη στα Υψηλά Αλώνια, στις 10.30 π.μ., λαϊκό θεατρικό δρώμενο στην πλατεία Αγ. Σοφίας στις 19.00 και θέατρο δρόμου στον πεζόδρομο Ρήγα Φεραίου & Αγ. Νικολάου στις 19.00.

  • Στην Πάτρα φτάνετε από Αθήνα οδικώς ακολουθώντας την Ολυμπία Οδό, διανύοντας συνολικά 216 χλμ. Από Θεσσαλονίκη ακολουθείτε την Εγνατία Οδό για Ιωάννινα, στη συνέχεια την Ιονία Οδό, περνάτε και τη γέφυρα Αντιρρίου – Ρίου, διανύοντας συνολικά περίπου 460 χλμ.

Ρέθυμνο

«Ο χορός στον χώρο και στον χρόνο» είναι το σύνθημα του φετινού Ρεθεμνιώτικου καρναβαλιού, που έχει καθιερωθεί επάξια ως το «Καρναβάλι της Κρήτης». Εναν αιώνα μετράει το Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι, ήδη από το 1914, το οποίο το αγκαλιάζουν και το υποστηρίζουν οι κάτοικοι όλων των ηλικιών. Το Ρέθυμνο, μέσα από το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, προβάλλει την ιδιαίτερη ταυτότητα του ανθρώπινου δυναμικού του και παράλληλα αναδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του και την πλούσια παράδοσή του.

Στη φετινή διοργάνωση, ο χορός πρωταγωνιστεί: «ως έκφραση των μύχιων συναισθημάτων μας, ως αντανάκλαση των ανομολόγητων προσδοκιών μας, ως πεδίο αλληλεπίδρασης, ως ευκαιρία σμίξης της ύλης με το πνεύμα, ως αφορμή επικοινωνίας και δοτικότητας» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο μήνυμά του, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης.

Η επίσημη Καρναβαλική Περίοδος στο Ρέθυμνο ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου με μια εντυπωσιακή τελετή έναρξης. Σήμερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει το 22ο Παιδικό Κυνήγι Θησαυρού, το 4ο Εφηβικό Κυνήγι Θησαυρού, την Παρασκευή 22/2 είναι το Πάρτι Ομάδων 30ου Κυνηγιού Θησαυρού, ενώ το Σάββατο 23/2 και την Κυριακή 24/2 το 30ο Κυνήγι Θησαυρού.

  •  Στο Ρέθυμνο φτάνετε αεροπορικώς είτε μέσω Ηρακλείου είτε μέσω Χανίων. Πτήσεις εκτελούνται καθημερινά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη (σ.σ. από Θεσσαλονίκη για Χανιά πτήσεις Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Κυριακή). Ακτοπλοϊκώς από Πειραιά για Ηράκλειο και Χανιά. Από Ηράκλειο, το Ρέθυμνο απέχει 80 χλμ. ενώ από τα Χανιά περίπου 70 χλμ.

Ξάνθη

«Ερως ανίκατε μάχαν» είναι το φετινό θέμα του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού, όπου οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές – Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχουν ήδη μία ιστορία 54 χρόνων. Στη σημερινή τους μορφή, το πρόγραμμα των εορτών περιλαμβάνει ποικίλες εκδηλώσεις που προβάλλουν τόσο την ιστορία, τη λαογραφία και τον πολιτισμό της περιοχής αλλά προσφέρουν και πολλές επιλογές για ψυχαγωγία, ξεφάντωμα και γλέντι. Κορυφαία στιγμή του καρναβαλιού είναι η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς, όπου την ακολουθεί το μεγάλο πάρτι των συλλόγων, το έθιμο «Κάψιμο του Τζάρου». Ο Τζάρος είναι ομοίωμα του Βασιλιά Καρνάβαλου, που καίγεται σε μια μεγάλη φωτιά δίπλα στον ποταμό Κόσυνθο, στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.

Η επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών – Ξανθιώτικο Καρναβάλι θα γίνει την Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, στην κεντρική σκηνή, στην Πλατεία Δημοκρατίας της Ξάνθης. Με ένα υπερθέαμα από ήχους, χορό και εντυπωσιακούς φωτισμούς θα ανοίξει η αυλαία, όπου ο Νίκος Τουλιάτος με την ομάδα Ηχοποιοί, θα συνοδέψουν τον Δήμαρχο της πόλης, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξη του θεσμού. Στις 18.30 στην κεντρική σκηνή θα ανέβει ο μεγάλος λαϊκός ερμηνευτής Βασίλης Καρράς. Την Πέμπτη 21/2 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, στις 10 το πρωί, θα έχει ιστορικούς περιπάτους γνωριμία με τη νεότερη ιστορία της πόλης (σ.σ. το πρόγραμμα θα υλοποιείται μόνο μετά από συνεννόηση, όλες τις μέρες της εβδομάδας) και φωτογραφία με θέμα «Κοιτάζω δε σημαίνει απαραίτητα ότι βλέπω» ενώ την Παρασκευή 22/2 προστίθενται εκδηλώσεις όπως παιδική παράσταση, παρουσίαση βιβλίου συναυλία με τους 3GENS (19.00 στην κεντρική σκηνή) κτλ.

  • Στην Ξάνθη φτάνετε από Αθήνα διανύοντας 700 χλμ. ακολουθώντας την εθνική οδό για Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια την Εγνατία Οδό. Αλλη επιλογή είναι αεροπορικώς στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης Καβάλας και από εκεί η απόσταση είναι 47 χλμ. ενώ μια τρίτη επιλογή είναι με το τρένο. Από Θεσσαλονίκη φτάνετε οδικώς διανύοντας 215 χλμ. ή σιδηροδρομικώς.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

πατρινό καρναβάλικαρναβάλιΑπόκριες