Travel|20.02.2019 15:58

Πουκέτ: Τιρκουάζ νερά, φοινικόδεντρα και τροπικό κλίμα

Ντέπη Χιωτοπούλου

Το Πουκέτ στη Νότια Ταϊλάνδη, είναι το μεγαλύτερο νησί της χώρας και βρέχεται από τη θάλασσα Ανταμάν. Παλαιότερα, γνωστό ως Ταλάνγκ (Thalang), είναι μια από τις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης, το δε όνομά του, φαίνεται να προέρχεται από τη μαλαισιανή λέξη bukit, που σημαίνει «λόφος», μιας, και το νησί, μοιάζει κάπως έτσι, όταν το βλέπει κανείς από απόσταση.

Το Πουκέτ είναι κυρίως ορεινό, κατά 70%, με μια οροσειρά στα δυτικά που το διασχίζει από το Βορρά προς το Νότο, ενώ το υπόλοιπο 30% αποτελείται από πεδιάδες που βρίσκονται κεντρικά και ανατολικά του νησιού. Στις μέρες μας, η οικονομία του Πουκέτ στηρίζεται στις φυτείες καουτσουκόδεντρων -με την Ταϊλάνδη να είναι η μεγαλύτερη παραγωγός καουτσούκ στον κόσμο-, στην  παραγωγή φοινικέλαιου και στον τουρισμό. Η συνολική του έκταση υπολογίζεται περίπου στα 576 τ. χλμ. (συμπεριλαμβανομένων και των υπόλοιπων 39 νησιών της επαρχίας).

Η Παλιά Πόλη του Πουκέτ, σε αντίθεση με πολλές πρωτεύουσες, από άλλες επαρχίες της Ταϊλάνδης, ξεχωρίζει με την προσωπικότητα και τη γραφικότητά της. Βουδιστικοί και κινεζικοί ναοί, μεγαλοπρεπή αποικιακά αρχοντικά, ιδιωτικά και δημόσια μουσεία, καφενεία κ.ά. συνθέτουν το ιστορικά πλούσιο τμήμα της πόλης.

Στην Παλιά Πόλη, ο κεντρικός δρόμος Thalang Road αποτελεί must σημείο για τους τουρίστες, αφού διαθέτει, αξιοθέατα, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, αρκετούς μικρούς ξενώνες κ.ά. Τα κτίρια ξεχωρίζουν με την σινοπορτογαλική αρχιτεκτονική, που κάνει την πόλη του Πουκέτ τόσο διάσημη. Στην Thalang Road διεξάγεται κάθε Κυριακή το Μεγάλο Παζάρι (Phuket Walking Street).

Η κρήνη Suriyadate, ο Soi Romanee – ο δρόμος που συνδέει τη Thalang με την Dibuk με την Σινο – Πορτογαλική αρχιτεκτονική των κτιρίων που αντανακλά την ευρωπαϊκή επιρροή στο νησί-, το μουσείο Thai Hua το οποίο στεγάζεται σε επιβλητικό κτίριο με την ιστορία του νησιού, με κήπο που υπάρχουν μηχανήματα από τα χρόνια εξόρυξης κασσίτερου στο Πουκέτ (ώρες λειτουργίας 09.00 – 17.00), το κινεζικό ιερό Shrine of the Serene Light, το μουσείο Phuket Philatelic με παλιές αφίσες, συσκευές αντίκες τηλεγραφικών κλήσεων, τηλέφωνα, ζυγαριές κ.ά., ο δρόμος Dibuk – εκεί όπου μεταξύ άλλων βρίσκεται το φημισμένο On On Hotel-, το China Inn Café & Restaurant, το Blue Elephant Restaurant – αλυσίδα εστιατορίων με καταστήματα σε 12 χώρες στον κόσμο, η κουζίνα των οποίων βασίζεται στη βασιλική κουζίνα της Ταϊλάνδης-, κ.ά. συμπεριλαμβάνονται στα αξιοθέατα της Παλιάς Πόλης.

Πατόνγκ

Είναι το δημοφιλέστερο παραθαλάσσιο θέρετρο στο Πουκέτ, με ποικιλία δραστηριοτήτων, έντονη νυχτερινή ζωή, ιδανικό μέρος για πάρτι και διασκέδαση. Το Πατόνγκ (Patong), στο κέντρο της δυτικής ακτής του νησιού, διαθέτει εύκολη πρόσβαση στη μεγάλη παραλία, πλήθος εστιατορίων, shopping malls, μπαρ για όλα τα γούστα, κλαμπ με τη νυχτερινή ζωή να επικεντρώνεται γύρω από το Soi Bangla (Bangla Road).

Σ’ ότι αφορά τις παραλίες, εκτός από την παραλία Patong, σε κοντινή απόσταση, στη δυτική ακτή είναι η παραλία Freedom μήκους 300 μ., με λευκή άμμο, σ’ έναν κόλπο με γρανιτένιους βράχους. Η παραλία Paradise έχει θέα στον κόλπο του Patong, είναι σχετικά μικρή, μόλις 150 μ., και δίπλα της υπάρχει άλλη μια με πρόσβαση από μονοπάτι. Η Tri Trang, είναι ήσυχη παραλία, δίχως δέντρα για σκιά.

Παραλίες

Δημοφιλείς παραλίες στο νησί είναι η Καρόν -η τρίτη μεγαλύτερη παραλία στο Πουκέτ, στη δυτική ακτή, μεταξύ Patong στα βόρεια και Kata στα νότια- και ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διακοπών στο Πουκέτ, Κάτα δημοφιλής στις οικογένειες, με φοινικόδεντρα, εστιατόρια, επιλογές για διαμονή, Κάτα Νόι όμορφος κόλπος κατά μήκος της δυτικής ακτής του Πουκέτ και μία από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Στα βόρεια της Πατόνγκ βρίσκονται οι παραλίες Καμάλα όμορφο ψαροχώρι που περιβάλλεται από δασωμένους λόφους, Σουρίν θέρετρο πολυτελείας με πανάκριβες βίλες, Μπανγκ Τάο (Bangtao), Layan στο βόρειο άκρο της Bangtao, στη δυτική ακτή του Πουκέτ, ήσυχη περιοχή. Η Rawai είναι η πρώτη τουριστική παραλία στο Πουκέτ, και σήμερα αποτελεί σημείο εκκίνησης για ημερήσιες εκδρομές με βάρκα στο νησί Coral, Koh Lone ή στο νησί Racha.

Η παραλία Mai Khao, μήκους 11 χλμ., βρίσκεται στη βορειοδυτική ακτή του Πουκέτ, και αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Sirinat. Η άμμος της παραλίας Mai Khao - το όνομα της οποίας μεταφράζεται ως «λευκό ξύλο»- είναι, ίσως, η πιο χοντρή στο νησί.

Η Nai Yang απέχει μόλις πέντε λεπτά με το αυτοκίνητο νότια από το αεροδρόμιο και είναι πολύ δημοφιλές στους ντόπιους. Τμήμα της παραλίας βρίσκεται στο Εθνικό Πάρκο Σιρινάτ. Η παραλία Ya Nui βρίσκεται στη σκιά των δύο ωραιότερων απόψεων του Πουκέτ, με το νησάκι Koh Keyao Noi να απέχει 700 μ. από την παραλία.
Τέλος, η παραλία Laem Singh είναι μία από τις πιο όμορφες παραλίες του Πουκέτ και κρύβεται στη δυτική ακτή μεταξύ των παραλιών Kamala και Surin.

Νησιά

Στα νοτιοανατολικά του Πουκέτ υπάρχουν πολλά κοραλλιογενή και διάσημα νησιά, όπως τα νησιά Πι Πι στα νοτιοανατολικά (δυο ώρες με το φεριμπότ). Τροπική βλάστηση, τιρκουάζ νερά και λευκή άμμος, επιβλητικοί βράχοι και σπηλιές, είναι το σκηνικό σ’ αυτά τα εξωτικά μέρη, που αποτελούν αγαπητό προορισμό, όχι μόνο για νεόνυμφα ζευγάρια αλλά και για τουρίστες που αγαπούν την χαλάρωση και την περιπέτεια.

Τα Phi Phi Islands, είναι το σούπερ σταρ νησιωτικό σύμπλεγμα της Ταϊλάνδης, και δεν είναι τυχαίο, που επέλεξαν τον κόλπο May Bay στο Phi Phi Leh, για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας The Beach, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο.

Το μεγαλύτερο νησί του συγκροτήματος είναι το Phi Phi Don (Πι Πι Ντον) χωρίς δρόμους, που αποτελείται από δύο τμήματα που συνδέονται μεταξύ τους με μια λωρίδα άμμου, μήκους ενός χιλιομέτρου και ακολουθεί το ακατοίκητο νησί Phi Phi Leh (Πι Πι Λέι).

PHANG NGA BAY

Ο κόλπος Phang Nga καλύπτει μια έκταση 400 τετρ. χλμ. και σ’ αυτόν βρίσκονται περίπου 100 νησιά, τα οποία διακρίνονται είτε για την ομορφιά τους είτε για τα περίεργα σχήματά τους.

Στον εν λόγω κόλπο με τους κατακόρυφους ασβεστολιθικούς βράχους και τα σμαραγδένια πράσινα νερά ξεχωρίζουν τα νησιά James Bond και Koh Panyee. Το νησί James Bond αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο αφού αποτέλεσε σκηνικό στην ταινία «Ο άνθρωπος με το χρυσό πιστόλι». Από την άλλη, το Koh Panyee είναι ένα νησί με 1.500 περίπου μόνιμους κατοίκους, που είναι απόγονοι, άμεσα ή έμμεσα, του Toh Baboo και της οικογένειας και των φίλων του. Ο Toh Baboo και οι δικοί του – και άλλες δυο οικογένειες- ήταν οι πρώτοι που εγκαταστάθηκαν στο Koh Panyee πριν από περίπου 200 χρόνια, όταν εγκατέλειψαν την πατρίδα τους στην Ινδονησία με βάρκα, αναζητώντας ένα νέο μέρος για να ζήσουν. Τα σπίτια στο Koh Panyee στηρίζονται σε ξύλινους πάσσαλους στη θάλασσα, και οι μουσουλμάνοι κάτοικοι ασχολούνται με τον τουρισμό και την αλιεία. Το χωριό διαθέτει το δικό του σχολείο, ένα τζαμί, κέντρο υγείας, μαγαζάκια αναμνηστικών εστιατόρια, μπανγκαλόου.

*ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ, 21 – 24 Φεβρουαρίου, αυθεντική βιετναμέζικη κουζίνα από τους σεφ Dao Duc Do and Nguyen Thong Hung από το Sheraton Hanoi, Vietnam, σε μπουφέ και a la carte μενού, αλλά και masterclass, με περιορισμένες θέσεις. Το φεστιβάλ γαστρονομίας θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Le Meridien Phuket. Για κρατήσεις στο Restaurant.Phuketbeach@lemeridienhotels.com.

Info

-Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα για Ντουμπάι, Ντόχα, Κωνσταντινούπολη, Τσάντζι (Σιγκαπούρη) με ανταπόκριση για το διεθνές αεροδρόμιο του Πουκέτ (HKT), το οποίο βρίσκεται στο βόρειο μέρος του νησιού, πίσω από την παραλία Mai Khao. Επίσης, από Μπανγκόκ, και στη συνέχεια με εσωτερική πτήση, για το δεύτερο, πιο πολυσύχναστο, αεροδρόμιο στην Ταϊλάνδη, με περισσότερους από 14 εκατ. επιβάτες, ετησίως, να διέρχονται, κάθε χρόνο, από 37 διαφορετικούς προορισμούς.

-Διαμονή: Από καλύβες και διαμερίσματα με ανέσεις μέχρι ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, βίλες πάνω στην παραλία, αλλά και καταλύματα στις πόλεις, αποτελούν ιδανικά ορμητήρια για τις εξορμήσεις σας στο Πουκέτ.

-Θερμοκρασίες: Το Πουκέτ έχει τροπικό ορεινό κλίμα που χαρακτηρίζεται από μουσώνες, με μια ξηρή περίοδο από Νοέμβριο έως Απρίλιο, και μια βροχερή περίοδο από Μάιο έως Οκτώβριο. Οι μέσες υψηλές θερμοκρασίες κυμαίνονται από 29 έως 33 βαθμούς Κελσίου και οι μέσες χαμηλές μεταξύ 23 - 26 βαθμούς Κελσίου. Οι καλύτεροι μήνες είναι Δεκέμβριος – Μάρτιος, Απρίλιο –Ιούνιο έχει υψηλές θερμοκρασίες, Ιούλιο - Νοέμβριο η περίοδος είναι υγρή, με έντονες βροχές.

Tips

-Μετακίνηση: Ταξί, tuk tuk, songthaews (σονγκτέο) –τοπικά λεωφορεία, mini buses, αποτελούν κοινό τρόπο μεταφοράς στο Πουκέτ.

-Phuket Walking Street: Γνωστό και ως Lardyai – δηλαδή Μεγάλο Παζάρι-, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2013, και έκτοτε, φιλοξενείται στον κεντρικό, εμπορικό δρόμο της Παλιάς Πόλης του Πουκέτ, Thalang Road. Εξελίσσεται κάθε Κυριακή, 16.00 – 22.00, και εκεί, θα βρείτε αναμνηστικά, παραδοσιακές ταϊλανδέζικες γεύσεις (ψητά καλαμάρια, κοτόπουλο, χοιρινό, χυμούς φρούτων, παγωτά) κ.ά. Στην Thalang Road λειτουργούν καταστήματα με διάφορα είδη, ενώ εκεί είναι και το παλαιότερο φαρμακείο του Πουκέτ. 

-Laem Singh Viewpoint: Δημοφιλές σημείο στον παραλιακό δρόμο μεταξύ των παραλιών Kamala και Surin, θέση θέας στην ομώνυμη παραλία, με καθίσματα και στέγαστρο, και must για το ηλιοβασίλεμα του Πουκέτ.

-Νησιά Similan: Εννιά στον αριθμό, βρίσκονται 84 χιλιόμετρα βορειοδυτικά από το Πουκέτ, είναι  μία από τις πιο γνωστές νησιωτικές ομάδες στη Θάλασσα Ανταμάν, με εντυπωσιακούς σχηματισμούς των βράχων, και συγκαταλέγονται ανάμεσα στις 10 πιο ενδιαφέρουσες περιοχές κατάδυσης στον κόσμο.

-Χρηστικά: Το νερό δεν πίνεται, ο πάγος είναι από καθαρό νερό, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι 220 Volt (Αμερικάνικου τύπου), το νόμισμα είναι το baht, με την ισοτιμία να είναι 1 δολάριο προς 31,35baht (ή 1 ευρώ προς 35,96 THB), απαιτείται βίζα για την είσοδο στην χώρα διάρκειας 30 ημερών.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

ταξίδια κόσμοςΠουκέτΤαϊλάνδη