Travel|13.10.2022 07:30

Ανθοχώρι Αγράφων: Το κουκλίστικο ορεινό χωριό της Καρδίτσας που μονοπωλεί το ενδιαφέρον

Newsroom

Όσο απομακρυνόμαστε από το καλοκαίρι και μπαίνουμε στην καρδιά του φθινοπώρου, με τις θερμοκρασίες σιγά-σιγά να πέφτουν, η ψυχολογία μας μοιάζει να χρειάζεται ταξίδια σε άλλου είδους προορισμούς, πιο χειμερινούς και πιο ιδιαίτερους. Τώρα λοιπόν είναι η πιο κατάλληλη εποχή για να δώσουμε μια ευκαιρία στα μικρά, ορεινά χωριά με τα κίτρινα φύλλα για στολίδια και τη φύση στην πιο μελαγχολική της εκδοχή.

Ένα από τα χωριουδάκια που αξίζει να γνωρίσεις πριν μπει ο χειμώνας και το χιόνι τα σκεπάσει, είναι το Ανθοχώρι των Αγράφων. Ένα μικρό, γραφικό και εντυπωσιακό χωριουδάκι που αποτελεί μικρογραφία των δημοφιλών χωριών που αγαπάμε και στα οποία θα θέλαμε να περνάμε όλα τα σαββατοκύριακα του χειμώνα.

Πώς θα φτάσεις στο Ανθοχώρι από την Αθήνα

Για να βρεθείς στο όμορφο, παραδοσιακό χωριό πρέπει φτάνοντας στην Καρδίτσα να οδηγήσεις προς το χωριό Μουζάκι. Συναντώντας τον ποταμό Πάμισο, θα περάσεις το μεγάλο χωριό της Χρυσοπηγής και στη συνέχεια θα βρεις το Ανθοχώρι.

Το χωριό διασχίζεται από τον ποταμό Ανθοχωρίτη και στα σοκάκια του θα συναντήσεις πολλά πετρόχτιστα, εντυπωσιακά σπίτια. Το νούμερο ένα σημείο συνάντησης στο Ανθοχώρι αποτελεί φυσικά η όμορφη και γραφική πλατεία του με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χτίστηκε το 1623 και ανακαινίστηκε το 1717 να βρίσκεται στο κέντρο αυτής.

Το Ανθοχώρι αποτελεί καταπληκτική βάση για να κάνεις εκδρομές στη λίμνη Πλαστήρα, η οποία απέχει μόλις 15 λεπτά από το χωριό ή στο Περτούλι, με απόσταση περίπου την μία ώρα. Μεγάλη πόλη κοντά στο Ανθοχώρι, θα συναντήσεις στα 40 χιλιόμετρα, την Καρδίτσα.

Πεζοπορία στο Ανθοχώρι

Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας, πάρε μαζί σου τα ορειβατικά σου παπούτσια καθώς από το φαράγγι του χωριού ξεκινά το καλοσυντηρημένο και διάσημο στους πεζοπόρους μονοπάτι Β20. Εκεί θα περπατήσεις δίπλα στα πλατάνια και ανάμεσα στους εντυπωσιακούς καταρράκτες.

Η διαδρομή δεν είναι απαιτητική και διαρκεί περίπου μισή ώρα. Ο δρόμος είναι χωμάτινος και αρκετά φαρδύς, ενώ τα τοπία που θα αντικρίσεις θα σου μείνουν αξέχαστα.

 

Τα υπόλοιπα χωριά

Αν δεν είσαι ιδιαίτερα της πεζοπορίας, διαθέτεις 4Χ4 και παράλληλα επιθυμείς να γεμίσεις με υπέροχες εικόνες το μυαλό σου και να επιδοθείς σε μια περιπέτεια που θα έχεις να θυμάσαι, πρέπει να επισκεφτείς τα χωριά της Αργιθέας, κοντά στο φράγμα του Αχελώου, στα όρια του νομού Καρδίτσας και της Άρτας. Εκεί σε περιμένουν κατάφυτα τοπία, τρεχούμενα νερά και ποτάμια που δεν θα χορταίνεις να φωτογραφίζεις.

Πρόκειται για χωριά που τον χειμώνα είναι αρκετά δύσβατα για να τα επισκεφτείς, οπότε τώρα είναι η ευκαιρία σου.

Η τεχνητή λίμνη Στεφανιάδα, η οποία βρίσκεται σε ένα ειδυλλιακό τοπίο ανάμεσα στα βουνά είναι ιδανικός σταθμός για να ολοκληρώσεις την απόδρασή σου στη φύση και να γυρίσεις στην πόλη ξεκούραστος και χορτάτος.

Ας μην ξεχνάμε ότι τα ελληνικά χωριά ήδη από το φθινόπωρο ξεκινούν να υποδέχονται παραθεριστές, οι οποίοι λένε «ναι» στις αποδράσεις στη φύση, καθιστώντας σαφές πως οι ομορφιές της Ελλάδας δεν έχουν τελειωμό…

Καρδίτσαειδήσεις τώραταξίδι