Travel|29.11.2022 07:30

Στο Ροβανιέμι χτυπά η καρδιά των Χριστουγέννων: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το χωριό του Άη Βασίλη

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Unsplash
Unsplash
Unsplash

Αν λαχταράς να ζήσεις την απόλυτη χριστουγεννιάτικη εμπειρία, ξέρεις ακριβώς πού πρέπει να πας: στο Ροβανιέμι – ή αλλιώς στο χωριό του Άη Βασίλη!

Ύστερα από δύο χρόνια δύσκολα κατά τα οποία μείναμε στο σπίτι πιθανότατα περισσότερο από όσο αντέχαμε, ήρθε ο καιρός που θα απολαύσουμε και πάλι τις γιορτές των Χριστουγέννων όπως τους αξίζει - έξω με φίλους, την οικογένειά μας και όλους εκείνους που αγαπάμε. Αν και σε σένα έλειψαν τα ταξίδια περισσότερο από οτιδήποτε άλλο εν καιρώ πανδημίας, τώρα είναι η ευκαιρία να καλύψεις το χαμένο έδαφος.

Αν ανήκεις στους τυχερούς που θέλουν και έχουν τη δυνατότητα να περάσουν τις γιορτινές ημέρες που έρχονται στο εξωτερικό, το Ροβανιέμι -γνωστό ως το χωριό του Άγιου Βασίλη- είναι με διαφορά η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.

Η Λαπωνία, βλέπεις, πάντοτε θα αποτελεί την ιδανική επιλογή για τις γιορτές. Το αβάσταχτο κρύο, το χιονισμένο τοπίο με τα έλκηθρα, οι τάρανδοι, τα χάσκι και η στολισμένη πρωτεύουσα θα σε κάνουν και πάλι να νιώσεις σαν μικρό παιδί, ενώ θα βιώσεις εμπειρία πρωτόγνωρη που όμοιά της δεν υπάρχει εντός Ευρώπης.

Εκεί που ξυπνάς… χαράματα

Η ημέρα στο Ροβανιέμι διαρκεί λίγο και η νύχτα πολύ, για αυτό στο πρόγραμμά σου πρέπει να μπει το ξύπνημα από τα χαράματα. Επίσης πρέπει να γνωρίζεις πως το κρύο είναι πρωτόγνωρο και τα ισοθερμικά επιβεβλημένα, οπότε πριν φτιάξεις τη βαλίτσα σου καλό θα ήταν να πας για τα απαραίτητα ψώνια.

Κάθε Χριστούγεννα το μέρος κατακλύζεται από χιλιάδες τουρίστες από ολόκληρο τον πλανήτη. Και όλοι φτάνουν εκεί για τον ίδιο λόγο: λατρεύουν τα Χριστούγεννα! Τα παιδάκια είναι σαφώς εκείνα που πρωταγωνιστούν, καθώς το μέρος θυμίζει ένα ολόλευκο λούνα παρκ.

Στο Ροβανιέμι θα συναντήσεις το πασίγνωστο «χωριό του Άγιου Βασίλη» το οποίο είναι ένα μέρος γεμάτο από θεματικά πάρκα, γλυπτά από πάγο, τουριστικά μαγαζιά και φυσικά τον ίδιο Άγιο Βασίλη (!) με τους ταράνδους του για τις πιο γιορτινές φωτογραφίες.

Πριν φτάσεις εκεί πρέπει να γνωρίζεις πως η είσοδος στο χωριό είναι δωρεάν, όμως για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα θα βάλεις το χέρι στην τσέπη και μάλιστα αρκετά βαθιά.

Τουρ στο χωριό με έλκηθρο

Οι τουρίστες έχουν την δυνατότητα να κάνουν το γύρο του χωριού με δύο τρόπους: είτε με σκυλάκια χάσκι, είτε με τάρανδο, τρόποι οι οποίοι είναι αρκετά δημοφιλείς στο κοινό. Ωστόσο, καλύτερο θα ήταν να προτιμήσεις την τρίτη επιλογή και να γυρίσεις το χωριό με τα snowmobiles που προσφέρουν εξαιρετική εκδρομή ανάμεσα στα ιγκλού και γύρω από τα χιονισμένα τοπία και να αφήσεις τα ζωάκια να ξεκουραστούν, καθώς η συγκεκριμένη περίοδος αποτελεί τεράστια ταλαιπωρία για εκείνα.

H βόλτα κοστίζει κάτι παραπάνω από 100 ευρώ για μία ώρα.

Πώς θα φτάσεις στο Ροβανιέμι

Το Ροβανιέμι διαθέτει το δικό του αεροδρόμιο. Oι περισσότερες πτήσεις συνδέονται μέσω Ελσίνκι και διαρκούν από μία έως δύο ώρες. Οι ανταποκρίσεις σαφώς θα σε κουράσουν, όμως η ταλαιπωρία αξίζει τον κόπο και με το παραπάνω.

Το πιο δύσκολο κομμάτι, πάντως, είναι δίχως αμφιβολία το τσουχτερό κρύο και η ακατάπαυστη χιονόπτωση. Η μέση θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας ίσως φτάσει στους -20 βαθμούς Κελσίου, γι’ αυτό και οι βαλίτσες σου θα πρέπει να «φορτωθούν» πολύ βαριά και ζεστά ρούχα. Άσε το στυλ στην άκρη λοιπόν…

Ακόμα και αν σου φαίνεται «βουνό» το συγκεκριμένο ταξίδι, θα αποζημιωθείς από το συγκλονιστικό τοπίο και την πιο χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα που έχεις απολαύσει μέχρι σήμερα.

Το συγκεκριμένο ταξίδι είναι μια εμπειρία ζωής σκέτο παραμύθι. Εκεί, θα νιώσεις και πάλι παιδί, θα ξεχάσεις κάθε άγχος και στεναχώρια και θα επιστρέψεις στην Ελλάδα αποφασισμένος να επιστρέφεις εκεί κάθε χρόνο…