Travel|18.12.2022 18:55

Αυτοί είναι οι 10 κορυφαίοι προορισμοί στον κόσμο για το 2022

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Παρίσι / Unsplash
Ντουμπάϊ / Unsplash
Άμστερνταμ / Unsplash
Μαδρτίτη / Unsplash
Ρώμη / Unsplash
Λονδίνο / Unsplash
Μόναχο / Unsplash
Βερολίνο / Unsplash

Η Ευρώπη έχει κερδίσει το παιχνίδι του τουρισμού το 2022, αναφέρει νέα έκθεση μιας εταιρείας έρευνας αγοράς με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία ονομάζεται -χωρίς προκατάληψη- Euromonitor.

Κάθε χρόνο, η ετήσια έκθεσή της συγκρίνει την ελκυστικότητα 100 πόλεων παγκοσμίως σε έξι κατηγορίες --ή «πυλώνες» - συμπεριλαμβανομένων της τουριστικής πολιτικής και των επιδόσεων, της βιωσιμότητας, των υποδομών, της υγείας και της ασφάλειας και των οικονομικών επιδόσεων, μεταδίδει το CNN

Στην προ-Covid εποχή, όταν ο δείκτης κατέτασσε τους κορυφαίους προορισμούς με βάση τον αριθμό των διεθνών αφίξεων, στην κορυφή του καταλόγου κυριαρχούσαν οι ασιατικοί προορισμοί - με το Χονγκ Κονγκ και την Μπανγκόκ να ηγούνται.

Αλλά τώρα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το Παρίσι διατηρεί την πρώτη θέση στον δείκτη Top 100 City Destinations Index 2022, ενώ οκτώ από τις 10 κορυφαίες πόλεις είναι ευρωπαϊκές γειτονικές του.

Η νέα έκθεση,, επαινεί τη γαλλική πρωτεύουσα ως «τον προορισμό με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο», λόγω των «εξαιρετικών επιδόσεών της στους πυλώνες της τουριστικής πολιτικής και ελκυστικότητας και των τουριστικών υποδομών».

Θετική χρονιά

Το Ντουμπάι ήταν και πάλι το νούμερο δύο στη λίστα, αλλά κατέλαβε την πρώτη θέση όσον αφορά τις πραγματικές διεθνείς αφίξεις. Περισσότερα από 12 εκατομμύρια εισερχόμενα ταξίδια πραγματοποιήθηκαν στο Ντουμπάι φέτος - σχεδόν διπλάσια από την περσινή επίδοση. Σε αυτό θα βοήθησε σε μεγάλο βαθμό η έκθεση Dubai Expo που κανονικά ήταν προγραμματισμένη για το 2020, η οποία διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Μάρτιο του 2022.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι εισερχόμενες αφίξεις αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 80% φέτος όσον αφορά τον αριθμό των ταξιδιών.

«Ενώ το 2022 ήταν μια θετική χρονιά για τον ταξιδιωτικό τομέα, ο δρόμος για την πλήρη ανάκαμψη μετά την πανδημία είναι μακρύς και η κυβερνητική υποστήριξη παραμένει κρίσιμη σε όλες τις περιοχές», δήλωσε η Euromonitor. Επισήμανε την απότομη αύξηση του πληθωρισμού, την επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και τον πόλεμο στην Ουκρανία ως παράγοντες που είναι πιθανό να επηρεάσουν την ταχύτητα ανάκαμψης του τουρισμού.

Συνολικά 40 ευρωπαϊκές πόλεις περιλαμβάνονται στην κατάταξη, με την Ιταλία (έξι πόλεις), την Ισπανία (πέντε πόλεις) και την Ελλάδα (τέσσερις πόλεις) να είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της Δυτικής Ευρώπης.

Το Άμστερνταμ ήταν στην τρίτη θέση, η Μαδρίτη στην τέταρτη, η Ρώμη στην πέμπτη και το Λονδίνο ανέβηκε δύο θέσεις φέτος στο Νο 6. Το Μόναχο και το Βερολίνο ανέβηκαν επίσης δύο θέσεις στην κατάταξη - στο Νο. 7 και Νο. 8 αντίστοιχα - και η Βαρκελώνη ανέβηκε μία θέση στο Νο. 9.

Η Νέα Υόρκη κατέλαβε την τελευταία θέση στην πρώτη 10άδα, αν και η έκθεση σημειώνει ότι οι πόλεις των ΗΠΑ παρουσίασαν «ισχυρή ανάκαμψη στις τουριστικές επιδόσεις» συνολικά.

Η Ασία είχε μικτές επιδόσεις σε περιφερειακό επίπεδο λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που σχετίζονται με το Covid, αλλά οι ασιατικές πόλεις σημείωσαν μερικά από τα μεγαλύτερα άλματα στις επιδόσεις. Η Σιγκαπούρη ανέβηκε 30 θέσεις στον κατάλογο και επαινέθηκε από την Euromonitor ως «ο πιο φιλικός προς τις επιχειρήσεις προορισμός, με απλοποιημένη φορολογία και μεγάλο ποσοστό εξειδικευμένων εργαζομένων». Η Αφρική και η Μέση Ανατολή σημείωσαν τις καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια.

Τα ενδοπεριφερειακά ταξίδια, η χαλάρωση των περιορισμών που σχετίζονται με το Covid και η ανάκαμψη των διεθνών ταξιδιών αποτέλεσαν το κλειδί για την ελκυστικότητα των πόλεων που έλαμψαν το 2022.

Ο δείκτης Top 10 City Destinations Index 2022 της Euromonitor:

  • Παρίσι
  • Ντουμπάι
  • Άμστερνταμ
  • Μαδρίτη
  • Ρώμη
  • Λονδίνο
  • Μόναχο
  • Βερολίνο
  • Βαρκελώνη
  • Νέα Υόρκη
προορισμοίπόλειςτουρισμόςτουρίστες