Travel|18.01.2023 07:30

Περτούλι Τρικάλων: Η «Ελβετία της Ελλάδας» ντύθηκε και πάλι στα λευκά

Newsroom

Αν χρειαζόταν να κατονομάσεις τους τρεις πιο διάσημους και συνάμα όμορφους προορισμούς στη χώρα μας τον χειμώνα, σίγουρα το Περτούλι θα βρισκόταν εντός λίστας. Η όμορφη γωνιά των Τρικάλων ήταν, είναι και θα είναι το πιο «καυτό» σημείο συνάντησης των εκδρομέων εκείνων που αγαπούν το πυκνό χιόνι, τις χειμερινές δραστηριότητες και φυσικά… την περιπέτεια που συνοδεύει όλα τα παραπάνω.

Το Περτούλι Τρικάλων είναι χωριό που κάθε χειμώνα καλύπτεται από πυκνό χιόνι και μετατρέπεται σε έναν τεράστιο «χιονισμένο παιδότοπο» για μικρούς και μεγάλους, με τις εικόνες που ταξιδεύουν μέσω των social media να θυμίζουν κάτι από παραμύθι, αλλά και από χωριό της Ελβετίας.

Για αυτό, άλλωστε, η περιοχή αυτή φέρει τον τίτλο «Η Ελβετία της Ελλάδας».

Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 1.150 μέτρα, ανάμεσα στα βουνά Κόζιακα, Νεράιδα, Μαρόσα και Αυγό, ενώ είναι κυριολεκτικά «πνιγμένο» στα έλατα. Αυτός είναι και ο λόγος που το διπλανό και εξίσου διάσημο χωριό, ονομάζεται «Ελάτη».

Το κουκλίστικο μικρό χιονοδρομικό

Σε όσα χιονοδρομικά και αν έχεις βρεθεί, το μικρό χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου θα το λατρέψεις κυρίως λόγω μεγέθους. Διαθέτει μόλις τρεις πίστες, μία για αρχάριους, μία για προχωρημένους και μια αντοχής με μεγάλες κλίσεις.

Αν δεν είσαι λάτρης του σκι ή του snowboard αλλά λαχταράς να επιδοθείς σε παιχνίδια στο χιόνια, ή αν έχεις μικρά παιδιά, τα άκρως διασκεδαστικά σκαφάκια θα σου χαρίσουν αυτό που χρειάζεσαι.

Το Πανεπιστημιακό ελατόδασος του Περτουλίου

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της περιοχής είναι το πυκνό ελατοδάσος του χωριού, το οποίο από το 1934 αποτελεί πεδίο έρευνας και διαχείρισης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πανέμορφο δάσος το οποίο φτάνει τα 33.000 στρέμματα κάνουν την πρακτική τους άσκηση φοιτητές δασολογίας, οι οποίοι κατοικούν σε εγκαταστάσεις γύρω από το δάσος. Αν ο καιρός το επιτρέπει, ένας περίπατος θα σου χαρίσει φοβερές εικόνες και εξαιρετικές φωτογραφίες.

Πού θα μείνεις

Το πιο πιθανό είναι πως το Περτούλι θα σε υποδεχτεί με χιόνια, πράγμα που σημαίνει πως οι μετακινήσεις σου δεν θα είναι εύκολες. Για αυτό, προτίμησε να μείνεις μέσα στο χωριό, σε κάποιον από τους παραδοσιακούς ξενώνες. Το χωριό είναι πανέμορφο, με χαγιάτια, πέτρινα σπιτάκια, πλατείες και βρύσες να είναι τα βασικά χαρακτηριστικά στο ήδη πανέμορφο τοπίο.

Μπορεί το Περτούλι να είναι δημοφιλέστατο θέρετρο, αλλά είναι αραιοκατοικημένο και διατηρεί ακόμα την γραφική του ταυτότητα. Αν επιλέξεις να το επισκεφτείς σαββατοκύριακο θα χρειαστείς τύχη και υπομονή, αφού η ζήτηση είναι μεγάλη. Ωστόσο, τις καθημερινές που το χωριό είναι σχεδόν άδειο, θα χαρείς πολύ περισσότερο την άκρως χαλαρωτική εκδρομή σου.

Προσοχή όμως! Μην παραλείψεις πριν ξεκινήσεις για το Περτούλι, να βεβαιωθείς πως έχεις μαζί σου πολύ ζεστά ρούχα αλλά και αλυσίδες για το αυτοκίνητό σου.

ειδήσεις τώραΤρίκαλαΠερτούλι