Travel|28.03.2023 20:00

Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία – «Ολυμπιακή γη», «Ολυμπιακό πρωινό» και «επικές» ταξιδιωτικές εμπειρίες

Χριστίνα Τσαμουρά

Τις ανυπέρβλητες φυσικές ομορφιές, την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό, αλλά και τη γαστρονομική παράδοση της Δυτικής Ελλάδας στοχεύει να επικοινωνήσει στο παγκόσμιο τουριστικό κοινό η Περιφέρεια μέσα από την ιστοσελίδα olympianland.gr που λανσάρεται επισήμως το προσεχές διάστημα. Το περιεχόμενο του σάιτ είναι μεταφρασμένο σε τέσσερις ακόμη γλώσσες πέραν των ελληνικών (γαλλικά, γερμανικά, ρωσικά, αγγλικά), ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν εδώ όλους τους προορισμούς και τις εμπειρίες που αυτοί επιφυλάσσουν και τις 4 εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα η Περιφέρεια προχωράει στην υλοποίηση της ιδέας του Olympian Breakfast, μιας πρωτοβουλίας που παροτρύνει ξενοδοχεία, καταλύματα και εστιατόρια της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας να εντάξουν στα μενού και τα εδέσματά τους παραδοσιακά προϊόντα και τοπικές συνταγές.

«Olympian», η λέξη-κλειδί

Μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην Πάτρα το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου, ο Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιπεριφερειάρχης Συντονισμού, Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δυτικής Ελλάδας ανάμεσα σε άλλα επισήμανε το λόγο για τον οποίο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας «χτίζει» τα πρότζεκτ της γύρω από τη λέξη «Olympian»: «Οι ξένοι δεν καταλαβαίνουν τι θα πει “Δυτική Ελλάδα”, δεν έχουν στο μυαλό τους τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Όταν όμως τους λες "Ολυμπία", "Καλάβρυτα", "Μεσολόγγι", προσδιορίζουν τοπικά την περιοχή. Αυτός είναι ο λόγος που εδώ και δύο χρόνια περίπου έχουμε δημιουργήσει και δουλεύουμε γύρω από τον brand name “Olympian Land” δηλαδή “Ολυμπιακή γη”, αφού σε όποιον κάτοικο του εξωτερικού κι αν πεις “Ολυμπιακοί Αγώνες” και “Ολυμπία” ξέρει πού είναι».

Τι είναι το «Olympian Breakfast»

Στόχος της Περιφέρειας είναι γύρω από αυτό το εμπορικό, τουριστικό όνομα (που αγκαλιάζει όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της), να ξεδιπλωθούν πετυχημένα επικοινωνιακά πρότζεκτ και δράσεις. Από τις πλέον σημαντικές μπορεί να αποδειχτεί αυτή του «Ολυμπιακού Πρωινού». Τι είναι το «Olympian Breakfast» εξηγεί ο Δρ Λαυρέντιος Βασιλειάδης, Προϊστάμενος του Τμήματος Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής: «Πρόκειται για πιλοτική δράση που ξεκίνησε πέρυσι και ήδη περιλαμβάνει 48 παραγωγούς και επιχειρήσεις εστίασης, καφετέριες κ.λπ. οι οποίες σταθερά αυξάνονται. Όσοι επαγγελματίες μπουν σε αυτό, θα πρέπει να συμπεριλάβουν στο προσφερόμενο μενού τους τουλάχιστον 5 επώνυμα τοπικά προϊόντα εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα το σχετικό ειδικό σήμα. Μάλιστα δημιουργείται και σύντομα θα βγει στον αέρα σχετική ιστοσελίδα για την προβολή τους, αλλά και την επικοινωνία όλου του πρότζεκτ που καλείται "Ολυμπιακό Πρωινό"».

Ενδεχομένως πλησιάζει η ώρα, δηλαδή, που οι επισκέπτες της Δυτικής Πελοπονήσου και Στερεάς θα βρίσκουν στον μπουφέ του πρωινού του ξενοδοχείου όπου διαμένουν λεμονάδα με λεμόνια Αιγίου, αγρινιώτικη τυρόπιτα, χορτόπιτα με άγρια χόρτα Πιτίτσας, μαρμελάδα με φράουλες Αχαΐας και Ηλείας…

Νεκτάριος Φαρμάκης: Πάνω απ' όλα, η Δυτική Ελλάδα είναι η γη των ανθρώπων

Την «επική εμπειρία» που περιμένει τους ταξιδιώτες της ευρύτερη περιοχής μνημονεύει σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μην παραλείποντας να υπογραμμίσει την αξία του ανθρώπινου παράγοντα. Ολόκληρη η δήλωση έχει ως εξής:

«Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη που διηγείται την πορεία του ελληνισμού επί 3.000 χρόνια. Από την Αρχαία Ολυμπία και τον κότινο των ολυμπιακών ιδεωδών μέχρι τη Ναύπακτο της ιστορικής ναυμαχίας και τα Καλάβρυτα της εθνεγερσίας, κάθε τόπος της Δυτικής Ελλάδας διηγείται μία μεγάλη ιστορία.

Η Δυτική Ελλάδα είναι η γη της ομορφιάς και των αισθήσεων. Από τις μαγικές παραλίες της Ηλείας και τους καταρράκτες της Νέδας μέχρι το φαράγγι του Βουραϊκού και τη γεμάτη νιάτα και ζωή Πάτρα. Και από τα μοναδικά χωριά της ορεινής Ναυπακτίας μέχρι τη λίμνη των Κρεμαστών, ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει σπάνιες τοπικές γεύσεις, να βρεθεί σε μαγευτικά τοπία, να συναντήσει μέρη όπου η παράδοση συνδέεται με τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Πάνω απ' όλα όμως, η Δυτική Ελλάδα είναι η γη των ανθρώπων. Όμορφοι, απλοί, προσιτοί, άνθρωποι για τους οποίους ο επισκέπτης δεν είναι "πελάτης", αλλά "φιλοξενούμενος" που αξίζει το καλύτερο. Άνθρωποι γεμάτοι με τη χαρά της ζωής που μετατρέπουν το καρναβάλι της Πάτρας σε αξία δημιουργίας και την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας σε πανανθρώπινη γιορτή.

Αυτή είναι η Δυτική Ελλάδα. Μία "επική εμπειρία" για κάθε επισκέπτη!»

Αρχαία ΟλυμπίαΗλείαΠεριφέρειαΑιτωλοακαρνανίατουρισμόςΑχαΐα