Travel|12.03.2019 09:48

Βερολίνο: Παγκόσμια πύλη του πολιτισμού

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ, πρωτεύουσα της Γερμανίας, με 3,5 εκατ. κατοίκους, αποτελεί σημαντικό κόμβο συγκοινωνιών καθώς και οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο με πολυάριθμα πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, θέατρα, μουσεία και αρχιτεκτονικά μνημεία.

Το Βερολίνο αποτελεί το κέντρο της επανενωμένης Γερμανίας, μιας χώρας που έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορία των εθνών. Μετά από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το τέλος του Τρίτου Ράιχ, το Βερολίνο ήταν χωρισμένο σε τέσσερις ζώνες κατοχής. Οι δυτικές ζώνες σχημάτισαν το Δυτικό Βερολίνο, και η σοβιετική ζώνη το Ανατολικό Βερολίνο, ενώ το 1961 διχοτομήθηκε οριστικά σε Ανατολικό και Δυτικό Βερολίνο με την κατασκευή του Τείχους του Βερολίνου. Το Τείχος κατεδαφίστηκε στις 9 Νοεμβρίου του 1989, ένα χρόνο μετά έγινε η ενοποίηση της Γερμανίας, και στις 20 Ιουνίου 1991 αποφασίστηκε η μεταφορά της Βουλής από τη Βόννη στο Βερολίνο.

Στο Reichstag – το γερμανικό Κοινοβούλιο-, κυρίαρχο χαρακτηριστικό του οποίου είναι ο γυάλινος θόλος, από τον οποίο, οι επισκέπτες έχουν πανοραμική θέα στην πόλη, από το 1999 που εγκαινιάστηκε το κτήριο ως σήμερα, 18 εκατομμύρια άνθρωποι το έχουν επισκεφθεί.

Στον ακριβότερο εμπορικό δρόμο του Βερολίνου, με τα επώνυμα καταστήματα, την οδό Kurfurstendamm ή Ku'damm, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει ο πύργος της εκκλησίας Kaiser Wilhelm Gedachtnis Kirche, ο οποίος επέζησε από την καταστροφή του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Τα ερείπια της εκκλησίας ονομάζονται μεταφορικά «Κούφιο δόντι».

Η δε Gendarmenmarkt είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές πλατείες της πόλης, κοντά στην Friedrichstraße, τον αποκλειστικό εμπορικό δρόμο του Βερολίνου στην κεντρική συνοικία Mitte. Εκεί και το Concert House, ο Deutscher Dom και ο Französischer Dom. Ο καθεδρικός ναός Berliner Dom με τον επιβλητικό τρούλο, αποτελεί αξιοσημείωτο παράδειγμα της αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα.

Πύλη του Βρανδεμβούργου

Σύμβολο του Βερολίνο αποτελεί η φημισμένη Πύλη του Βρανδεμβούργου, που στέκει στη μέση της Pariser Platz. Χτισμένη μεταξύ 1788 και 1791 από τον Carl Gotthard Langhans, ο οποίος εμπνεύστηκε από τη μνημειώδη πύλη στην είσοδο της Ακρόπολης στην Αθήνα, έχει ύψος 26 μ., μήκους 65,5 μέτρων και βάθους 11 μ, και υποστηρίζεται από δύο σειρές από έξι δωρικούς κίονες.

Το 1793, η πύλη στέφθηκε από το άγαλμα Quadriga, που αποτελεί σύμβολο ειρήνης και απεικονίζει δαφνοστεφανωμένη τη θεά της Νίκης πάνω στο άρμα.

Νησί των Μουσείων

Περπατώντας τη λεωφόρο Unter den Linden φτάνετε στο Νησί των Μουσείων, αξιοθέατο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, το οποίο περιλαμβάνει τα σημαντικότερα εκθεσιακά κέντρα της πόλης: το Μουσείο Altes (Παλαιό Μουσείο), το Μουσείο Neues (Νέο Μουσείο), το Μουσείο Bode, το Μουσείο Περγάμου και το Alte Nationalgalerie Εκθεσιακός χώρος. Οι συλλογές σε αυτά τα κτήρια περιλαμβάνουν πάνω από 6.000 χρόνια τέχνης και πολιτιστικής ιστορίας.

Στο Μουσείο Περγάμου, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία αρχαίας τέχνης, θα δείτε εκθέματα 2.000 χρόνων της ιστορίας, την Ρωμαϊκή Πύλη Αγοράς της Μιλήτου, την Πύλη Ιστάρ της Βαβυλώνας, την πρόσοψη Mschatta, το Βωμό της Περγάμου, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος θησαυρός των μουσείων του Βερολίνου (σ.σ. επί του παρόντος είναι κλειστός) κ.ά.

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα και Θεσσαλονίκη με απευθείας πτήσεις στα αεροδρόμια Tegel και Schönefeld SXF του Βερολίνου.

-Berlin Welcome Card: Η επίσημη τουριστική κάρτα του Βερολίνου προσφέρει δωρεάν μετακίνηση στα ΜΜΜ, εκπτώσεις σε περισσότερα από 200 σημεία ενδιαφέροντος. Κοστίζει 20 ευρώ για 48 ώρες περιλαμβάνοντας το εισιτήριο μετακίνησης από το Tegel ή 23 ευρώ από το Schönefeld, για 72 ώρες κοστίζει 29 και 32 ευρώ αντίστοιχα, για 72 ώρες συμπεριλαμβάνοντας και το Museum Island είναι στα 46 και 48 ευρώ αντίστοιχα, κτλ.

-3 day Berlin Museum Pass: Η τριήμερη κάρτα δίνει πρόσβαση σε περισσότερες από 30 εκδηλώσεις και είσοδο σε μουσεία (περιλαμβάνει και το Νησί των Μουσείων), αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις ουρές, και κοστίζει 29 ευρώ.   

Tips

-Πύργος της τηλεόρασης: Γνωστός στους ντόπιους ως Fernsehturm, είναι το ψηλότερο κτίριο στο Βερολίνο με ύψος 368 μ. Χτισμένος στη δεκαετία του 1960, από την κορυφή του έχετε πανοραμική θέα στην πόλη 360 μοίρες. Ωρες λειτουργίας, 09.00 – 24.00, εισιτήριο 21,50 ευρώ (έκπτωση 25% με την Berlin Welcome Card).

-East Side Gallery: Η μεγαλύτερη υπαίθρια γκαλερί στον κόσμο, μήκους 1,3 χλμ., στις όχθες του Spree στο Friedrichshain, είναι το μακρύτερο συνεχές τμήμα του Τείχους του Βερολίνου που εξακολουθεί να υπάρχει. Αμέσως μετά τον Τοίχο, 118 καλλιτέχνες από 21 χώρες άρχισαν να ζωγραφίζουν την East Side Gallery και άνοιξαν επίσημα ως ανοιχτή γκαλερί στις 28 Σεπτεμβρίου 1990.  Ανάμεσα στις ζωγραφιές, το αδελφικό σοσιαλιστικό φιλί μεταξύ Honecker και Brezhnev.

-Ζωολογικός Κήπος: Ο παλαιότερος της Γερμανίας, και διάσημος με περίπου 25.000 (γορίλες, pandas, ιπποπόταμοι, λύκοι, καρχαρίες, πιράνχας κ.ά.). Το Ζωό-Ενυδρείο είναι το μεγαλύτερο δημόσιο ενυδρείο στον κόσμο. Ωρες λειτουργίας 09.00 – 18.00, είσοδος 15,5 ευρώ/ενήλικας, 8 ευρώ/παιδιά (4-15 ετών), 21 και 10,50 ευρώ, αντίστοιχα, ζωολογικός κήπος και ενυδρείο (www.zoo-berlin.de).

-Gedenkstätte Berliner Mauer: Το Μνημείο του Βερολίνου βρίσκεται ανάμεσα στις συνοικίες Wedding και Mitte στο Bernauer Straße, το οποίο αποτελείται από το Μνημείο των Θυμάτων του Τείχους, το Κέντρο Τεκμηρίωσης και το Παρεκκλήσι της Συμφιλίωσης.

-Alexanderplatz: Alex την ονομάζουν οι ντόπιοι, και εκεί, μεταξύ άλλων, θα δείτε το εντυπωσιακό δημαρχείο (Berliner Rathaus), τον Πύργο της Τηλεόρασης, την εκκλησία Marienkirche, το σιντριβάνι Neptune Fountain.

-Potsdamerplatz: Η καρδιά του νέου Βερολίνου, κυριαρχείται από το Sony Center με το εντυπωσιακό του θόλο, ουρανοξύστες, καταστήματα, κινηματογράφους, καφέ και εστιατόρια, το Filmmuseum κ.ά.

-Τοπικές γεύσεις/προϊόντα: Λουκάνικα (δοκιμάσετε το κλασικό γερμανικό Currywurst με σάλτσα κάρυ), σνίτσελ (χοιρινό και μοσχαρίσιο), κότσι, λουκάνικο και ζαμπόν με πατατοσαλάτα, κρεμμυδόπιτα, μπύρα κτλ.

Πύλυ Βρανδεμβούργουταξίδια ΕυρώπηΒερολίνο