Travel|16.07.2023 07:45

Ταξιδάκι στην Κεντρική Εύβοια – Απ’ τις σκιερές πλαγιές της Δίρφης στα δειλινά του Ευβοϊκού

Χριστίνα Τσαμουρά

Η Κεντρική Εύβοια έχει λυμένο το δίλημμα βουνό ή θάλασσα, αφού και μεγάλη ακτογραμμή με καθαρά νερά διαθέτει και καταπράσινα σε πολλά σημεία βουνά, όπως η Δίρφη (από τις ψηλότερες νησιωτικές οροσειρές της χώρας). Με περίσσεια ψυχή και άλλη τόση δουλειά από τους κατοίκους και με τη συμβολή της Αυτοδιοίκησης, περιοχές της που είχαν πληγεί σφοδρά από τις φονικές πλημμύρες του 2020, έχουν σήμερα μεταμορφωθεί σε προορισμούς ολιγοήμερων διακοπών και υποδέχονται τους επισκέπτες και τις επισκέπτριες στις ήσυχες παραλίες τους και τα καταπράσινα χωριουδάκια. Δροσερές βουτιές, ονειρικά ηλιοβασιλέματα, πανύψηλα πλατάνια και κελαρυστά νερά, ενδιαφέροντα μικρά μουσεία, παλιές μονές κρυμμένες στα πεύκα και τις ελιές, φρέσκα θαλασσινά, άπαιχτα κοψίδια, σπιτικό τυρόψωμο και χαλαρά ποτά συνθέτουν τη μεγάλη εικόνα ενός μικρού ταξιδιού που ξεκίνησε Παρασκευή απόγευμα με σημείο εκκίνησης τη Χαλκίδα το ιστορικό και τόσο βολικό ξενοδοχείο Paliria με την εκπληκτική θέα.

Ουζάκι και μεζέδες στην παραλία της Νέας Αρτάκης και στο Μπούρτζι

Με την παράδοση των ουζερί να ξεκινάει από τα μισά της δεκαετίας του ’70 και να κορυφώνεται την τελευταία 20ετία η Νέα Αρτάκη δεν αποτελεί τυχαία δημοφιλή απόδραση για τους Αθηναίους. «Είναι από τις πιο γρήγορες και value for money εξορμήσεις», υποστηρίζουν ντόπιοι εστιάτορες και οι αντιπεριφερειάρχες Τουρισμού Αθλητισμού και Π.Ε. Ευβοίας, κύριοι Ηλίας Μπουρμάς και Γιώργος Κελαϊδίτης. Το ίδιο άλλωστε ισχύει για ολόκληρη την Κεντρική Εύβοια, λένε οι αξιωματούχοι της Περιφέρειας Στερεά Ελλάδας, που τη μνημονεύουν ως οικονομικό προορισμό φιλικό προς οικογένειες -όχι άδικα. Στη Νέα Αρτάκη βρίσκεις φρέσκο ψαράκι, καλοψημένο χταπόδι, γαρίδες και ολόφρεσκα όστρακα, ποικιλίες θαλασσινών (μιλάμε για έναν από τους πιο δυνατούς αλιευτικούς στόλους που τροφοδοτεί εν πολλοίς και το Λεκανοπέδιο), στη μια ώρα από την πρωτεύουσα, πάνω στη θάλασσα και σε λογική τιμή, είναι συνδυασμός όλο και πιο δυσεύρετος. Στα ατού της η απρόσκοπτη θέα στον Βόρειο Ευβοϊκό και τη μαγική του δύση που λούζει στα πορτοκαλί ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο της Νέας Αρτάκης.

Φαγητό και χαλαρό ποτό στο Μπούρτζι

Εξίσου φημισμένα τα ουζερί της Νέας Λαμψάκου με θέα στο Νότιο Ευβοϊκό, και λίγο πιο κάτω το ήσυχο Μπούρτζι περιμένει τους πιο cool επισκέπτες στην ήσυχη παραλία του με ωραίο φαγητό και χαλαρό ποτό -πάντα πάνω στη θάλασσα και με αγνάντι στη δύση.

Πολιτικά Εύβοιας – Καφεδάκι και γλυκάκι στην πλατεία του χωριού, επίσκεψη στο μεσαιωνικό πύργο

Αν αγαπάτε τις πλατείες των χωριών που διατηρούν τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα και σας αρέσει να πίνετε το καφεδάκι ή να απολαύσετε σπιτικό γλυκό του κουταλιού με παγωμένο νερό κάτω από τα πλατάνια τους και τις μουριές, να κάνετε στάση στα Πολιτικά, που αφήνουν πίσω τις μνήμες των πλημμυρών και βρίσκουν το βηματισμό τους προς το μέλλον. Στο καφενείο θα βρείτε και κλασική ποικιλία αλλά και τυρόψωμο. H παραλία των Πολιτικών -παρότι έχει κοντά της το δρόμο- είναι μεγάλη, βατή και καθαρή.  

Λίγα μέτρα από την πλατεία, στο κέντρο του χωριού, στέκει περήφανος εκπρόσωπος της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής, ο φράγκικος Πύργος των Πολιτικών (1204- 1470). Πρόκειται για εντυπωσιακό ογκώδες, αμυντικό κτίσμα, που λειτουργούσε ως έδρα του φεουδάρχη, με τετράγωνη κάτοψη, και τέσσερις ορόφους. Το μνημείο, που δεσπόζει στο χωριό, είναι επισκέψιμο μετά τις εργασίες αποκατάστασης με δωρεάν είσοδο. 

Πεζοπορία στο ξεχωριστό Μονοπάτι της Ηρώς με τη συγκινητική ιστορία

Ένα από τα πολλά μονοπάτια που οι ντόπιοι χρησιμοποιούσαν άλλοτε για τις μετακινήσεις τους ήταν αυτό του μπάρμπα-Μαραγκού από τα Πολιτικά της Εύβοιας. Ξεκινούσε από τον Άγιο Παντελεήμονα -στην έξοδο του χωριού – κι έφτανε ψηλά στο νταμάρι με τις ασβεστόπετρες. Από εκεί ο μπάρμπα Μαραγκός έπαιρνε ασβέστη για να τον φορτώσει στο ζωντανό του και να τον φέρει να τον πουλήσει στους χωριανούς. Οι εποχές άλλαξαν, οι γενιές πέρασαν, άλλαξαν οι ανάγκες, το μονοπάτι ατόνησε και σβήστηκε. Μέχρι που μια μέρα ένα νεαρό κορίτσι με πολλή αγάπη για τις ρίζες του και όραμα για τα πάτρια εδάφη αναφώνησε: «Πρέπει να εντοπίσουμε και να καθαρίσουμε το μονοπάτι του προπροπάππου μου. Μπορεί να μην είναι πια χρηστικό, έχει όμως ιστορική και συναισθηματική αξία. Είναι κομμάτι της ιστορίας του τόπου μας. Η προσπάθειά μας δεν θα είναι άσκοπη. Υπάρχουν ορειβάτες που θα χαρούν να το περπατήσουν και ν’ αγναντέψουν λαχανιασμένοι τη θάλασσα από το ψηλότερο σημείο του». Η Ηρώ Μαραγκού δεν πρόλαβε να δει το μονοπάτι της σε λειτουργία. Έσβησε στα 29 της με την προσμονή της πρώτης εξόρμησης ύστερα από μάχη με επιθετικό καρκίνο. Οι γονείς της όμως φρόντισαν με την εθελοντική συνεισφορά των συντοπιτών τους και των ορειβατών να φτιάξουν τις πανέμορφες διαδρομές (μια μικρή, κυκλική των 3,5 χλμ και μια μεγάλη, των 8,5 χλμ) καθώς ένα θεατράκι στη μνήμης της. Περισσότερα εδώ. 

Kρυμμένη στα πεύκα και τις ελιές, η Μονή Παναγίας Περιβλέπτου

Κανά χιλιόμετρο έξω από τα Πολιτικά, σε υψόμετρο 200 περίπου μέτρων στους πρόποδες του Κοτυλαίου, στα νότια της Δίρφης, σε μια πλαγιά κατάφυτη από πεύκα και ελιές καλοδέχεται τους ταξιδιώτες και τις ταξιδιώτισσες η όμορφη Μονή Περιβλέπτου. Χτισμένη μάλλον τον 8ο αιώνα σε παλιοχριστιανικό ναό (θα δείτε τους κίονες δωρικού ρυθμού), έχει υποστεί επιδρομές από Ενετούς, Φράγκους, Τούρκους. Οι αγιογραφίες, τα γλυπτά, το σμιλεμένο με κερί και μαστίχα μάρμαρο, οι ιδιαίτερες συνθέσεις των εικόνων, το μωσαϊκό με τις ψηφίδες (που οι βαθύτατα καλλιεργημένες μοναχές το προστατεύουν με ένα χαλί, ελπίζοντας πως θα βρεθει τρόπος να είναι ορατό χωρίς να κινδυνεύει) είναι μερικοί από τους λόγους που η Μονή θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό μνημείο. Πανέμορφος και καλοφροντισμένος, ο περιβάλλοντας χώρος του μοναστηριού για να ξαποστάσετε.

Βόλτες και κοψίδια στη Στενή και στη Νεροτριβιά

Από την καταπράσινη Στενή με τα πλατάνια και τα κελαρυστά νερά χωρίζουν τους Αθηναίους 110 χλμ και τους Χαλκιδαίους γύρω στα 30. Τα γύρω μονοπάτια, ο πεζόδρομος, η πλακόστρωτη πλατεία, τα παραδοσιακά καφενεία και οι φημισμένες για τα κρέατά τους ταβέρνες της περιοχής αποτελούν πόλο έλξης των επισκεπτών του Σαββατοκύριακου. Οι ψησταριές στη ρεματιά με τα τραπέζια τους χωμένα στη σκιά του πλατανόδασους και τον ήχο του ποταμιού που ρέει από κάτω είναι η καλύτερη «καβάντζα», όταν το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα. Ωραίο φαγητό περιμένει τους ταξιδιώτες και στη Νεροτριβιά, 26 χιλιόμετρα δυτικά των Ψαχνών, περιοχή φημισμένη και για το ελαιόλαδό της.

Καθενοί Ευβοίας -Στάση για μανιταρόπιτα, «φιλετάκια» πλευρώτους και μανιταροσουβλάκι

Όσοι και όσες αγαπούν τα μανιτάρια, άγρια και καλλιεργημένα, θα ενθουσιαστούν με όσα έχουν φτιάξει στους Καθενούς, το μικρό ορεινό χωριό στους πρόποδες της Δίρφης, 8 χλμ από της Στενή, οι Λευτέρης Λαχουβάρης και Θανάσης Μαστρογιάννης. Μανιταρόπιτα με τέσσερα είδη μανιταριών σε χωριάτικο φύλλο ψημένη σε ξυλόφουρνο, τραγανά νάγκετς μανιταριών, μανιταρογύρος και αμέτρητες ακόμη λιχουδιές κερδίζουν τις εντυπώσεις από την πρώτη μπουκιά. Ως καθετοποιημένη μονάδα παράγουν και εμπορεύονται Πλευρώτους, Λεντινούλες, κίτρινα Πλευρώτους, Αρνάκια, Κοράλια και Ερύνγκι, αλλα και καινοτόμα μανιταροπροϊόντα, όπως «μανιταροσουβλάκι», «μανιταρόγυρος» και τα «φιλέτα Πλευρώτους». Ξεναγήσεις στις καλλιέργειες, κυνήγι αυτοφυών μανιταριών στα μονοπάτια του βουνού, μαθήματα μανιταρομαγειρικής και ένα πλούσιο μανιταροπωλείο περιμένουν τους επισκέπτες του «Μανιτάρια Δίρφυς». Πάρτε μια γεύση στο manitariadirfis.gr.

Και δυο μουσεία σε Χαλκίδα και Νέα Αρτάκη

Στον προσωρινό του χώρο, στον αριθμό 6 της κεντρικής παραλιακής οδού Αγίου Νικολάου, μπορεί κανείς να επισκεφτεί το Λαογραφικό Μουσείο της Νέας Αρτάκης και να δει πώς ήταν το αρτακηνό σπιτικό πριν οι Αρτακηνοί-Κυζικηνοί πάρουν το δρόμο της προσφυγιάς για να καταλήξουν στην περιοχής. Επισκέψιμο κατόπιν επικοινωνίας. Πληροφορίες εδώ.

Το νέο Πολεμικό Μουσείο Χαλκίδας στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτήριο της ιστορικής Σχολής Πεζικού το οποίο αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί ως στάβλος με τις δέστρες των αλόγων να σώζονται εξωτερικά του κτιρίου ως σήμερα. Στους εκθεσιακούς του χώρους φιλοξενούνται σπάνια κειμήλια από την Eνετοκρατία και την Επανάσταση του 1821 έως τους Παγκόσμιους Πολέμους. Η συλλογή είναι του Αναστάσιου Λιάσκου. Πληροφορίες εδώ.

ούζοΠολιτικάΕυβοϊκός ΚόλποςΣτενή ΕυβοίαςμουσείαΝέα ΑρτάκηΚεντρική ΕύβοιαψησταριάπεζοπορίαΕύβοια