Travel|16.07.2023 07:31

Γιάλοβα, ένας υπέροχος παραθαλάσσιος προορισμός για ονειρεμένες διακοπές

Newsroom

Τοποθετείτε στον βόρειο μυχό του κόλπου του Ναβαρίνου και είναι ένας τουριστικός προορισμός που τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να κερδίσει την αναγνωρισιμότητα που πραγματικά του αξίζει.

Με την ονομασία Γιάλοβα να προέρχεται ή από τη λέξη «αιγιαλός» ή κατ’ άλλους από το σλαβικό jalova που φέρει τη σημασία της άγονης γης, ακολουθεί την ιστορία της Πύλου και της ευρύτερης περιοχής της Πυλίας ως τμήμα του βασιλείου του Νέστορα. Υπήρξε δε σημαντικό εμπορικό λιμάνι μα και σταθμός ανεφοδιασμού στρατιωτικών πλοίων από την αρχαιότητα μέχρι και τον 19ο αιώνα, σύμφωνα με το travelinspiration.gr 

Βρίσκεται μόλις 7,5 χιλιόμετρα από τη Πύλο, αλλά και σε πολύ κοντινή απόσταση από την περίφημη παραλίας της Βοϊδοκοιλιάς, και έχει μια ξεχωριστή θέα στο ιστορικό νησί της Σφακτηρίας. Παρά τη δημοτικότητά της ωστόσο, η Γιάλοβα παραμένει ένας ξεχωριστός παραθαλάσσιος οικισμός που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της με την ατόφια ομορφιά και τις ιδιαιτερότητές της.

Ο παράλιος πεζόδρομος της με τους πανύψηλους φοίνικες, που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αποτελεί και το σημείο που χτυπάει η καρδιά της Γιάλοβας, είναι πλημμυρισμένος με όλων των ειδών τα μαγαζάκια, τα καφέ και τα εστιατόρια, ενώ ο συνδυασμός με τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται κοντά της, την καθιστούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Επισκεφτείτε το Ανάκτορο του Νέστορα, περπατήστε μέχρι το Νιόκαστρο της Πύλου αλλά και το Παλαιόκαστρο πάνω από τη Βοϊδοκοιλιά, και χαθείτε ανάμεσα στους ατελείωτους ελαιώνες της ευρύτερης περιοχής, μαθαίνοντας όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που την κάνουν ιδιαίτερη. Και σαν ζεσταθείτε, αφεθείτε στην ατελείωτη γαλάζια θάλασσα που με το δροσερό της χάδι αγγίζει την Γιάλοβα. Μπροστά από τον οικισμό βρίσκεται η παραλία της Γιάλοβας, με ρηχά καταγάλανα νερά και μια αμμουδιά που πλησιάζει το ένα χιλιόμετρο.

Όμως σαν προχωρήσει κανείς προς τα δυτικά, η φημισμένη αμμουδιά της Χρυσής Ακτής είναι και αυτή που κερδίζει τον επισκέπτη. Εκτείνεται σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων ακριβώς μπροστά από την εξίσου φημισμένη Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας και με την έντασητων ήρεμων νερών της προσφέρει όλα αυτά που ζητάει η νεολαία και όχι μόνο. Όπως είναι φυσικό λόγω διαστάσεων, διαθέτει οργανωμένα και ανοργάνωτα τμήματα, υπάρχει η δυνατότητα για wind surfing και jet skiing, ενώ για τους λάτρεις του snorkelling κρύβονται αρκετές εκπλήξεις.

Αρχικά, τα υπολείμματα των ναυαγίων του τουρκο-αιγυπτιακού στόλου από την ιστορική ναυμαχία του Ναβαρίνου είναι ορατά στα πιο βαθιά νερά της περιοχής, ενώ σαν κανείς επιλέξει τα σημεία με τα ρηχά νερά της, μπορεί να βρεθεί σχεδόν περπατώντας μέχρι το βόρειο μέρος της νήσου Σφακτηρίας και την εξωτική της παραλία με την ροζ αμμουδιά.

Όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προαναφερθείσα Λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, γνωστή και ως Διβάρι ή Ντιβάρι, στο τέλος της οποίας βρίσκεται μονοπάτι που οδηγεί στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς. Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ευρώπης και είναι ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000, ενώ ταυτόχρονα θεωρείται ο νοτιότερος μεταναστευτικός σταθμός των αποδημητικών πουλιών των Βαλκανίων από και προς την Αφρική. Επιλογές για διανυκτέρευση και φαγητό, θα βρείτε ατελείωτες… οπότε, απλά επισκεφτείτε την και δε θα χάσετε…

προορισμοίΠύλοςειδήσεις τώρα