Travel|17.10.2023 10:40

Νεμέα, Μαντινεία, Μονεμβασιά – Οινικά weekends σε ονειρεμένα αμπελοτόπια και επισκέψιμα οινοποιεία

Χριστίνα Τσαμουρά

Δεν είναι όμορφο να ταξιδεύεις στη μεσογειακή γη μέσα στ’ αμπέλια, τις ελιές και τα κυπαρίσσια; Να κατηφορίζεις πλαγιές που βγάζουν ως τη θάλασσα και να ανηφορίζεις βουνά που μοιάζουν να αγγίζουν τα σύννεφα; Να κάνεις περιπάτους σε μονοπάτια βαμμένα σε όλους τους τόνους της φθινοπωρινής παλέτας καταλήγοντας σε ένα φιλόξενο οινοποιείο για wine tasting έξοχων τοπικών κρασιών συνοδευμένων από εκλεκτές «μπουκίτσες» τοπικής κουζίνας;

Αν συμφωνείς κι εσύ πως τα παραπάνω ακούγονται η τέλεια μίνι απόδραση από την πόλη, η Πελοπόννησος σε περιμένει. Με τη Νεμέα (το μεγαλύτερο ενιαίο αμπελώνα της Ελλάδας) και τη Μαντινεία, δυο εξαιρετικά σημαντικές ΠΟΠ αμπελουργικές ζώνες -σπίτι του Αγιωργίτικου και του Μοσχοφίλερου αντίστοιχα- αλλά και με την ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia θα ξετρελάνει τον ουρανίσκο σου -όσο απαιτητικός και αν είναι. Μεγάλες οινικές συγκινήσεις θα ζήσεις όμως δοκιμάζοντας και κρασιά από οριοθετημένες περιοχές ΠΓΕ. Οι Δρόμοι Κρασιού της Πελοποννήσου θα σε βοηθήσουν να στήσεις τις οινικές διαδρομές σου.

Κορινθία - Αργολίδα: Στα κρασοχώρια της Νεμέας, «πατρίδας» του Αγιωργίτικου

Αγκαλιασμένη από επιβλητικά βουνά και κατάφυτη με ονομαστούς αμπελώνες που ανηφορίζουν τις πλαγιές των λόφων δίπλα σε κυπαρίσσια και αιωνόβιες ελιές, η Νεμέα «πατρίδα» του Αγιωργίτικου, είναι από τα πλέον προσιτά μέρη της πελοποννησιακής γης για τριήμερη απόδραση εκτός Αθηνών. Οι δε επιλογές που δίνουν για εκδρομές άφθονες -μαζί με μια επίσκεψη στο σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. To μεγαλύτερο μέρος της ΠΟΠ ζώνης της Νεμέας, που αποκαλείται και «Μπορντό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», βρίσκεται στην Κορινθία, ένα μικρό ποσοστό στην Αργολίδα. Τα κρασιά της ΠΟΠ Νεμέα -από 100% Αγιωργίτικο- με βάση τη νομοθεσία είναι αποκλειστικά ερυθρά (ξηρά ή γλυκά). Ανάμεσά τους συναντά κανείς από φρέσκους μέχρι οίνους με σημαντικές δυνατότητες παλαίωσης. Ώριμα κόκκινα φρούτα και βελούδινη υφή είναι από τα πιο συνήθη χαρακτηριστικά των κρασιών της Νεμέας. Η ζώνη περιλαμβάνει 17 χωριά και αμέτρητα ποιοτικά οινοποιεία. Τόσο στις διαδρομές από Νεμέα προς Λίμνη Στυμφαλίας και από Νεμέα προς Ζήρεια όσο και σε εκείνες από Αρχαία Κόρινθο προς Αρχαία Νεμέα και Νεμέα ή από Νεμέα προς Βραχάτι έχεις άφθονες επιλογές. Ανάμεσά τους τα οινοποιεία Λαφαζάνη, Λαυκιώτη, Παπαϊωάννου, Παλυβού, Ρεπάνη, Λαντίδη, Μπαϊρακτάρη, Γκόφα, Νέμειον, Ζαχαριά, Γαία Οινοποιητική, Σεμέλη, Ράπτη, Στροφιλιά, Γκιούλη, Χαλκιά

Αρκαδία: Στη Μαντινεία, τη γη του Μοσχοφίλερου

Ο νομός Αρκαδίας βρίσκεται στην καρδιά της Πελοποννήσου και περιβάλλεται από ψηλά βουνά (Μαίναλο, Ολίγυρτο, Αρτεμίσιο,Κτενιά, Πάρνωνα). Λόγω της θέσης της αυτής, η ΠΟΠ ζώνη της Μαντινείας είναι από τις δροσερές -ενίοτε και ψυχρές- αμπελουργικές περιοχές της Ελλάδας. Οι χαμηλές θερμοκρασίες φέρνουν αργή ωρίμανση των σταφυλιών και όψιμο τρύγο στα μέσα Οκτωβρίου. Εδώ το δημοφιλές Μοσχοφίλερο βρίσκεται στην κορυφαία εκδοχή του. Τα κρασιά ΠΟΠ Μαντινεία (ήρεμα ή αφρώδη) είναι λουλουδάτα, γεμάτα ανθικά αρώματα και φρεσκάδα. Τρία υπέροχα οινοποιεία προσφέρονται για οινοτουρισμό στην περιοχή και τα τρία έξοχα: Τσέλεπος, Τρουπής και Σπυρόπουλος. Το πρώτο θα το βρείτε στη διαδρομη από Τρίπολη προς Δολιανά-Παράλιο Άστρος και τα άλλα δυο τραβώντας προς Αρτεμίσιο.

Λακωνία: Ένα μεσαιωνικό κρασί και μια από τις νεότερες ελληνικές ΠΟΠ ετικέτες

Ο νομός Λακωνίας, στη νοτιοανατολική πλευρά της Πελοποννήσου περιλαμβάνει την ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia, μια από τις νεότερες ελληνικές ονομασίες προέλευσης, που συνδέεται στενά με τον Μαλβαζία οίνο, ένα από τα πιο ξακουστά κρασιά του Μεσαίωνα, που αναφέρει ακόμη και ο Σαίξπηρ. Η ΠΟΠ Μονεμβασία-Malvasia επιτρέπει την παραγωγή λευκών γλυκών κρασιών από λιαστά σταφύλια, είτε με ενίσχυση είτε όχι. Στην περιοχή καλλιεργούνται και γηγενείς ποικιλίες που είναι ΠΓΕ. Ανάμεσα σε αυτές, η Κυδωνίτσα, η Μονεμβασιά και ο Πετρουλιανός. Από οινοποιεία θα συναντήσετε την Οινοποιητική Μονεμβασιάς (Οινοποιείο Τσιμπίδη), το Lacovino και το Κτήμα Θεοδωράκου.

Διαβάστε τη συνέχεια και μάθετε λεπτομέρειες για κάθε επισκέψιμο οινοποείο πατώντας εδώ

αμπελώνεςοινοτουρισμόςΝεμέααμπέλιαΜονεμβασιάΠελοπόννησοςκρασί