Travel|08.01.2024 07:30

Κερασοχώρι, ο ιδανικός προορισμός για ξεκούραση στην υπέροχη φύση των Αγράφων

Newsroom

Βρίσκεται στις παρυφές του όρους των Αγράφων, σε υψόμετρο 1100 μέτρων, σχεδόν μια ώρα από το Καρπενήσι, έχοντας αναρίθμητα υπέροχα πέτρινα σπίτια, πλακόστρωτους δρόμους και αρκετούς ιδιόκτητους πύργους ισχυρών προυχόντων της εποχής.

Έως το 1930 ονομάζονταν Κεράσοβο ή Μέγα Κεράσοβο, ενώ υπήρξε πρωτεύουσα του τέως Δήμου Αγραίων. Με τη νέα του πλέον ονομασία, Κερασοχώρι, αποτελεί από το 2011 έδρα του καλλικρατικού δήμου Αγράφων.

Το Κερασοχώρι φέρει μια αρκετά μεγάλη, τόσο προεπαναστατική, επαναστατική, όσο και νεότερη ιστορία, ενώ ταυτόχρονα καταφέρνει να αποκτήσει έναν δυνατό και ιδιαίτερο χαρακτήρα ο οποίος είναι φανερός ακόμα και στις μέρες μας, αρκεί να περιπλανηθεί κανείς στα φροντισμένα σοκάκια του και να ρίξει το βλέμμα του σε όλα όσα τον περιβάλλουν. 

Ήταν 10 Μαίου του 1821 όταν ο Κώστας Βελλής ύψωσε τη σημαία της Ελληνικής Επανάστασης, ενώ κατά την Εθνική Αντίσταση, στο χωριό λειτούργησε το στρατηγείο του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους τον Στέφανο Σαράφη και τον Γιώργη Σιάντο. Και ενώ μέχρι τα τέλη του 17ου αιώνα το Κεράσοβο υπολογίζονταν ως κωμόπολη με πάνω από 300 οικογένειες και 1500 άτομα, σχολείο “κοινών γραμμάτων”, έμπορους, τσαρουχοποιούς, κ.α., έρχεται ο 18ος αιώνας και αρχίζει να ακμάζει δημογραφικά. Μα και οι μετέπειτα εποχές, δεν αφήνουν τον τόπο να ανακάμψει… πόλεμοι, εμφύλιος, δικτατορία, αστυφιλία…

Στις μέρες μας, το παραδοσιακό κεφαλοχώρι στέκει αγέρωχο, βλέποντας τα ανεξίτηλα σημάδια της ιστορίας του στα διάφορα κτήριά του, ενώ αγναντεύει το μέλλον του μέσα από όλους αυτούς τους φιλόξενους ανθρώπους που αποτελούν το παρόν του. Στο Κάστρο του Κερασοχωρίου διασώζονται ίχνη αρχαίου οικισμού και μέρος φρουριακού τείχους, τεκμήρια της εποχής των Αγραίων, των πρώτων κατοίκων της περιοχής.

Το καραούλι

Στο πλάι λοιπόν του χωριού, δεσπόζει σαν ακρόπολη αυτός ο μυτερός βράχος, το καραούλι όπως το λεν οι ντόπιοι, με την πιο όμορφη θέα σε ολόκληρο το χωριό. Από εκεί ψηλά, ο τρούλος της Αγίας Παρασκευής, της ψηλότερης εκκλησιάς του χωριού, μοιάζει να χάνεται στα υπέροχα πλακόστρωτα σοκάκια με τις φροντισμένες αυλές των κάτασπρων σπιτιών του.

Συνεχίζοντας τον δρόμο από το Καραούλι, βρίσκονται οι καταρράκτες του Κερασοχωρίου, ενώ σαν συνεχίσει κανείς τον χωματόδρομο, έπειτα από 6 χιλιόμετρα μπορεί να βρεθεί στην κορυφή του όρους Καυκί, όπου εκεί συντηρούνται τα πρόβατα του χωριού. Μάλιστα η πλευρά του βουνού που βλέπει στο χωριό είναι γεμάτη με πυκνά έλατα, μέσα σε μια υπέροχη διαδρομή μέσα στο δάσος.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το κλίμα του χωριού είναι τόσο ήπιο… ενώ σαν το βλέμμα κοιτάξει τον ορίζοντα, θα φτάσει πέρα μακρυά, έως την αναζωογόνα λίμνη Κρεμαστών με τα πιο καθαρά νερά ολόκληρης της χώρας. Σαν λοιπόν κανείς θελήσει να βρεθεί στο Κερασοχώρι, πρέπει να έχει στον νου του πως η περιοχή παρουσιάζει μια αξιόλογη τουριστική υποδομή.


Μέσα στο Κερασοχώρι, το καφέ του Κοσμά, αποτελεί τόπο συγκέντρωσης των ντόπιων μα και όλων των επισκεπτών. Ανακαινισμένο από το 2002, τα δύο αδέρφια, ο Χρήστος και ο Σταύρος, συνεχίζουν να κρατούν γερά την επιχείρηση που άνοιξε ο πατέρας τους το 1968, προσφέροντας εκτός από καφέδες, χυμούς και παγωτά, όμορφα μεζεδάκια για τσίπουρο όλες τις ώρες της ημέρας.

Στην κεντρική πλατεία, κοντά στο minimarket, στο γραφείο των ΕΛΤΑ και στο αστυνομικό τμήμα, βρίσκεται το καφενείο του Κώστα “Ψησταριά τα Αλώνια“, όπου θα βρείτε πάντοτε ένα πιάτο ζεστό φαγητό και ανθρώπους που μπορείτε να ανταλλάξετε δυο όμορφες κουβέντες. Καλό φαγητό θα βρείτε επίσης στην ψησταριά “το επίλεκτον” στο διπλανό χωριό Κρέντη, τρία μόλις χιλιόμετρα από το Κερασοχώρι.

Και σαν θελήσετε να περάσετε τη νύχτα σας, θα βρείτε τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της ευγενέστατης κυρίας Πηνελόπης, Penelope suite & studio (6972492944), ενώ στο διπλανό χωριό Κρέντης, βρίσκεται ο Αγροτουριστικός Ξενώνας “ΜΑΚΚΑΣ”, τοποθετημένος μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, χτισμένος με μεράκι, φροντίδα και προ πάντων σεβασμό στο περιβάλλον. Διαθέτει 10 δωμάτια, εστιατόριο και καφετέρια.

Πηγή: travelinspiration.gr

ειδήσεις τώραΑγραφα Ευρυτανίαςχωριάεκδρομή