Travel|08.03.2024 06:00

Λιβαδειά: Μονοήμερη εκδρομή σε μια εξαίσια τοποθεσία με τρεχούμενα νερά, καταρράκτες και πολύ καλό φαγητό

Newsroom

Σε πολύ μικρή απόσταση από την Αθήνα, στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας, χτισμένη στους πρόποδες του Ελικώνα, βρίσκεται η Λιβαδειά, η οποία σύμφωνα με τη μυθική παράδοση ιδρύθηκε από τον Αθηναίο ήρωα Λέβαδο.

Ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα της πόλης είναι οι μοναδικές πηγές Κρύας του ποταμού της Έρκυνας, μια κατάφυτη περιοχή από αιωνόβια πλατάνια και τρεχούμενα νερά, που αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.

Οι πηγές αυτές λοιπόν βρίσκονται κοντά στην τοποθεσία Κρύα, σε μια περιοχή πνιγμένη στο πράσινο, που στην πραγματικότητα αποτελείται από δύο διαφορετικές πηγές, μια αριστερά που ονομάζεται «χλια» και μια δεξιά που ονομάζεται «κρύα». Στη μέση ρέει ο ποταμός, ο οποίος στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε ως αποδέκτης βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, όμως στις μέρες μας, έπειτα από ένα πλήρες σχέδιο αναβάθμισης, έχει μεταμορφωθεί εντελώς.

Καταρράκτες, νερόμυλοι, πέτρινα γεφύρια, πλούσια βλάστηση, πλακόστρωτα, και ατελείωτα τρεχούμενα νερά, συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό βγαλμένο λες από πίνακα ζωγραφικής. Και στη μέση, φιλοτεχνημένο από τον καλλιτέχνη Σπύρο Γουριώτη, το γλυπτό της Έρκυνας, να αναδύεται μέσα από τα νερά του ποταμού θέλοντας να παρασύρει τους επισκέπτες σε μυθικά περάσματα μιας μαγικής παραμυθένιας εποχής.

Η Λιβαδειά κατά την αρχαιότητα 

Κατά την αρχαιότητα, η Λιβαδειά φημιζόταν για το μαντείο του Τροφωνίου Διός με τις πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης, το οποίο αποτελούσε τον προπομπό για τους Δελφούς. Σύμφωνα λοιπόν με τη μυθολογία, η πολυαγαπημένη κόρη του Τροφωνίου, η νύμφη Έρκυνα, ήταν πολύ καλή φίλη με την Περσεφόνη, την κόρη της θεάς Δήμητρας. Οι δυο τους έπαιζαν συνέχεια μαζί. Μια ημέρα η Έρκυνα κάλεσε την Περσεφόνη να παίξουν με μια όμορφη χήνα που της είχε χαρίσει ο πατέρας της. Πήραν λοιπόν το πτηνό και πήγαν μαζί κοντά στο άλσος. Εκεί ανακάλυψαν μια σπηλιά και θέλησαν να παίξουν κρυφτό, αναφέρει το travel-inspiration.gr.

ταξίδιαειδήσειςταξίδιΛιβαδειάειδήσεις τώραταξίδια Ελλάδα