Travel|17.03.2024 06:00

Το άγνωστο νησί – ησυχαστήριο του Αιγαίου με τον υπέροχο οικισμό

Newsroom

Και ενώ βρισκόμαστε στην Πάτμο, μια τυχαία συνάντηση μας με τον Σταύρο, ενισχύει την απόφασή μας να διασχίσουμε το Ικάριο Πέλαγος προς τις Κυκλάδες μέσω αυτών των δύο μικρών μα πανέμορφων νησιών, άγνωστα στους περισσότερους Έλληνες.

«Ξέρεις, δεν θα σου ανέφερα τίποτα, αλλά αφού θέλεις να περάσεις από τα Λέβιθα, να ξέρεις πως η καταγωγή μου είναι από εκεί… και εκεί ζούνε η μητέρα μου με τα αδέρφια μου…» οι λέξεις του Σταύρου που μας παρακίνησαν να κάνουμε αυτό ακριβώς το πέρασμα… «…και μάλιστα από εδώ (Πάτμο) έχεις πρίμα τον καιρό και θα φτάσεις «ακούνητος»…

Μερικές ημέρες μετά και με τον ήλιο να βρίσκεται ακόμα αρκετά χαμηλά, το ακρωτήρι Σπανό, στα ανατολικά του νησιού αρχίζει να αχνοφαίνεται γεμίζοντας με ευφορία τα πνευμόνια μας. Ελάχιστα μίλια νοτιότερα ο καιρός, όντας βοριάς, καλμάρει και εμείς αρχίζουμε να ευχαριστιόμαστε τα νερά του Αιγαίου και τις άγονες – απόμερες πρώτες εικόνες από τα Λέβιθα.

Ο ήρεμος κόλπος είναι γεμάτος ιστιοπλοϊκά τα οποία είχαν διανυκτερεύσει στα Λέβιθα μιας και το νησί θεωρείται ένα σίγουρο αγκυροβόλιο κατά το πέρασμα από τις Κυκλάδες στα Δωδεκάνησα και αντίστροφα.

Απολαμβάνοντας τη θάλασσα και μια απερίγραπτη ηρεμία

Η ηρεμία του τόπου δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια. Αραιά και που χαμηλόφωνες κουβέντες ακούγονται μέσα από τα σκάφη, από τη στιγμή που όλοι όσοι βρίσκονται εκεί σέβονται τον τόπο και τους γύρω τους.

Καθώς η ώρα περνάει, τα ιστιοπλοϊκά σηκώνουν άγκυρα, συνεχίζοντας το ταξίδι τους, ενώ αργότερα, νέα κάνουν την εμφάνισή τους και παίρνουν τη θέση τους στον ήρεμο κόλπο. Στη μικρή προβλήτα είναι δεμένο το καΐκι της οικογένειας, όμως, όπου και να γυρίσει η ματιά μας δεν υπάρχουν πουθενά σπίτια παρά μονάχα ανέμελα κατσίκια που βολτάρουν σε έναν τόπο που κανείς δεν τους ενοχλεί.

Σήμα στα κινητά μας ούτε για δείγμα. Οκ, μπορούμε να αντέξουμε και μια μέρα χωρίς επικοινωνία με τον έξω κόσμο… απολαμβάνοντας τη θάλασσα και μια απερίγραπτη ηρεμία. Ευκαιρία να θυμηθούμε πως ζούσαμε πριν χρόνια, όπως τονίζει το travel-inspiration.gr.

Κυκλάδεςταξίδιαταξίδια ΕλλάδαΠάτμοςταξίδιειδήσειςειδήσεις τώρα