Travel|18.03.2024 06:00

Καθαρά Δευτέρα στο αρχοντικό Γαλαξίδι για αλευρομουτζουρώματα και όχι μόνο

Newsroom

Το γοητευτικό Γαλαξίδι υπάγεται στον διευρυμένο Δήμο Δελφών, χτισμένο σε ένα βραχώδες ακρωτήριο, ανάμεσα σε δύο υπέροχους κολπίσκους που σχηματίζουν δυο ασφαλή φυσικά λιμάνια, και για πολλά χρόνια αποτέλεσαν ορμητήριο ψυχωμένων ναυτικών που όργωναν με τα περίφημα Γαλαξιδιώτικα σκαριά τους ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Και ενώ τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι ζούσαν στους γύρω λόφους και στα βουνά, η ανάγκη τους για τροφή και βέβαια επικοινωνία, τους ανάγκασε να μετοικίσουν χαμηλότερα χτίζοντας την πολιτεία Χάλειον. Ταυτόχρονα άρχισαν να κατασκευάζουν μικρά πλεούμενα για να ψαρεύουν στις γύρω περιοχές. Ωστόσο, χρόνια αργότερα, τα μικρά πλεούμενα αντικαταστάθηκαν με μεγαλύτερα και ακόμα μεγαλύτερα, εδραιώνοντας σιγά σιγά τη φήμη των τρανών καραβοκύρηδων, παρά το γεγονός πως τόσο οι επιδρομές όσο και οι σεισμοί είχαν ερημώσει για αρκετά χρόνια τον τόπο.

Ο τουρισμός πήρε τα ηνία

Και έρχεται η στιγμή που ο ατμός αντικαθιστά τα ιστιοφόρα, και σιγά σιγά αρχίζει η παρακμή. Όμως οι Γαλαξιδιώτες δεν μένουν εκεί. Από το 1978 και έπειτα, όπου και χαρακτηρίστηκε ως παραδοσιακός οικισμός, ξεκινάει μια άλλη εποχή για τους ντόπιους με τον τουρισμό να παίρνει πλέον τα ηνία.

Τα πλινθόκτιστα αρχοντόσπιτα των καραβοκύρηδων ανακαινίζονται, συμπαθητικά καφέ ανοίγουν στην προκυμαία, μα και αρκετές ταβέρνες και εστιατόρια κάνουν την εμφάνισή τους, προσελκύοντας έτσι σταδιακά πολλούς επισκέπτες οι οποίοι θέλουν να γνωρίσουν τον υπέροχο αυτόν γραφικό οικισμό, όπως τονίζει το travel-inspiration.gr.

Και σαν βρεθείτε στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα, προετοιμαστείτε για το πιο όμορφο βάψιμο που θα σας έχουν κάνει ποτέ στη ζωή σας. Μπόλικο αλεύρι, φούμο και ό,τι άλλο παρόμοιο μπορείτε να σκεφτείτε και… πυρ! Αλευρομουτζουρώματα λοιπόν, ένα έθιμο αιώνων, καθώς επρόκειτο για μια γιορτή με μεγάλες διαστάσεις την Βυζαντινή εποχή, όταν οι ναυτικοί αποχαιρετούσαν με αυτό τον τρόπο τις οικογένειές τους. Γλέντι και ξεφάντωμα με αλεύρι δωρεάν από τον Δήμο και σαν είστε από αυτούς που δεν θέλετε να λερώσετε τα όμορφά σας ρούχα, ζωγραφίστε απλά μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο σας από βερνίκι παπουτσιών… Τώρα εάν βγείτε αλώβητοι μέσα σε όλο αυτό, ένας Θεός το ξέρει!

ταξίδια Ελλάδαταξίδιειδήσειςταξίδιαειδήσεις τώρα