Travel|08.04.2019 22:26

Τα μονοπάτια της Πρέσπας: Με τα πόδια ή με ποδήλατο

Ντέπη Χιωτοπούλου

ΨΑΡΑΔΕΣ – ΡΟΤΙ

Η διαδρομή (5,2 χλμ.), διάρκειας 2 ωρών, και δυσκολίας 1/5, ξεκινάει από τον μυχό του κόλπου των Ψαράδων και συνεχίζει ανάμεσα σε δάσος αρκεύθων (ήμερων κέδρων) προς το ακρωτήρι Ρότι, με πανοραμική θέα της Μεγάλης Πρέσπας. Μια μικρή αλλά απότομη παράκαμψη οδηγεί στο ασκηταριό της Μεταμόρφωσης.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ - ΝΤΕΒΑΣ

Το μονοπάτι (11,4 χλμ.), διάρκειας 4-4,5 ωρών, και δυσκολίας 2/5, ξεκινάει από το αιωνόβιο δάσος αρκεύθων (κέδρων) του Αγ. Γεωργίου και συνεχίζει κατά μήκος της κορυφογραμμής που υψώνεται πάνω από την Κούλα. Η κορυφή του Ντέβας προσφέρει πανοραμική θέα!

ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΟΣ

Αφού διασχίσετε την πλωτή πεζογέφυρα, το μονοπάτι (5,3 χλμ.), διάρκειας 1,5-2 ώρες, και δυσκολίας 1/5, καλύπτει κυκλικά το νησί του Αγ. Αχίλλειου, που μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την ομώνυμη Βασιλική, εκκλησίες και ερείπια Βασιλικών. Οι καλαμιώνες και τα υγρά λιβάδια φιλοξενούν σημαντικά είδη πουλιών.

ΛΑΙΜΟΣ – ΛΟΦΟΣ ΑΗ ΓΙΑΝΝΗ

Σύντομη διαδρομή (5,2 χλμ.), διάρκειας 1,5-2 ώρες, και δυσκολίας 1/5, ξεκινάει από το χωριό Λαιμός, περνάει από αγροτικές εκτάσεις, διασχίζει ένα μικρό βελανιδόδασος και φτάνει στην κορυφή του λόγου του Αγ. Ιωάννη με πανοραμική θέα.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ – ΛΑΙΜΟΣ

Ιδανική διαδρομή (5,1 χλμ.), διάρκειας 1,5-2 ώρες, και δυσκολίας 1/5, για πρωινό περπάτημα, αφουγκράζοντας τους ήχους των πουλιών. Μια βόλτα στην ιστορία των δυο οικισμών, με θέα τους πρόποδες του όρους Βαρνούντα, που τα διασχίζει το μεγαλύτερο ποτάμι της ελληνικής Πρέσπας. (σ.σ. για το μονοπάτι παρέχεται η δυνατότητα ακουστικής ξενάγησης μέσω κωδικών QR).

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η διαδρομή (4,3 χλμ.), διάρκειας 1 ώρας, και δυσκολίας 1/5, καλύπτει κυκλικά τον Αγιο Γερμανό, με την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του. Στενά δρομάκια, επιβλητικά πέτρινα σπίτια, εκκλησία του 11ου αιώνα, αναπαλαιωμένος και λειτουργικός νερόμυλος θα σας εντυπωσιάσουν.

ΛΕΥΚΩΝΑΣ – ΛΟΦΟΣ ΚΑΛΕ

Το μονοπάτι (8 χλμ.), διάρκειας 2,5-3 ωρών, και δυσκολίας 2/5, χαρακτηρίζεται από αντιθέσεις, με εντυπωσιακή άγρια πανίδα και χλωρίδα, υπέροχα τοπία. Περνώντας δίπλα από το αντλιοστάσιο και την ακρολιμνιά, η διαδρομή περνάει από το δασωμένο λόφο μέχρι την κορυφή του.

ΜΙΚΡΟΛΙΜΝΗ – ΚΡΑΝΙΕΣ

Το μονοπάτι (10,4 χλμ.), διάρκειας 3,5-4 ωρών, και δυσκολίας 2/5, ξεκινάει από το ψαροχώρι Μικρολίμνη (σ.σ. λειτουργεί ταβέρνα μπροστά στη λίμνη), περνάει από παλιά μουλαρόστρατα που ακολουθεί την ακτή της Μικρής Πρέσπας και φτάνει μέχρι το εγκαταλειμμένο χωριό Κρανιές.

ΠΥΛΗ – ΔΑΣΕΡΗ

Το μονοπάτι (12 χλμ.), διάρκειας 3,5- 4 ωρών, και δυσκολίας 2/5, ακολουθεί τον αγροτικό χωματόδρομο δίπλα στην ακρολιμνιά, μέχρι το εγκαταλειμμένο χωριό Δασερή. Η επιστροφή είναι ανηφορική και διασχίζει δάσος βελανιδιάς.

ΒΡΟΝΤΕΡΟ – ΑΓΚΑΘΩΤΟ

Το μονοπάτι (9,4 χλμ.), διάρκειας 3-3,5 ώρες, και δυσκολίας 2/5, ξεκινά από το κτηνοτροφικό χωριό Βροντερό και μέσω μιας στενής ρεματιάς κατευθύνεται προς την όχθη της λίμνης και τη θέση που ήταν κάποτε το εγκαταλειμμένο χωριό Αγκαθωτό. Μικρή παράκαμψη οδηγεί στη Σπηλιά Κόκκαλη, η οποία διευρύνθηκε και αξιοποιήθηκε ως χώρος περίθαλψης τραυματιών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος, κατά την τελευταία φάση του εμφυλίου πολέμου, που διαδραματίστηκε στην περιοχή των Πρεσπών.

*

ΤΡΕΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ, Λαιμός – Μικρολίμνη – Λαιμός (36,3 χλμ.) διάρκειας 3-3,5 ωρών, Παραλίμνιο Δάσος (9,8 χλμ.) διάρκειας 1,5- 2 ώρες και Δάσος οξιάς (12,3 χλμ.) διάρκειας 3 ωρών, συμπεριλαμβάνονται στα μονοπάτια που έχει καταγράψει η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών (www.spp.gr). Σε όλα τα σημεία έναρξης υπάρχουν εισαγωγικές πινακίδες που περιέχουν χάρτες και γενικές περιγραφές των διαδρομών. Στα ποδηλατικά μονοπάτια ακολουθείται ψηφιακή σήμανση.

Info

Στην περιοχή (Πλατύ, Λαιμός) υπάρχουν δυο βενζινάδικα, ενώ φαρμακείο (αχρείαστο να είναι) θα βρείτε στο Λευκώνα.

Tips

-Βροντερό: Κτηνοτροφικό χωριό, κεντρίζει το ενδιαφέρον του επισκέπτη, με 40 μόνιμους κατοίκους, σπίτια όπου το καθένα έχει το δικό του μαντρί και τη δική του θημωνιά (μαζεύουν τα χόρτα, διατηρώντας τα φρέσκα για να ταΐζουν τα ζώα τον χειμώνα). Υπάρχει μικρό μουσείο με απολιθώματα της περιοχής, παλιά νομίσματα και χαρτονομίσματα, εκθέματα από το νοσοκομείο των Ανταρτών (τηλ. 6907 196149 Αποστόλης πάρεδρος του χωριού). Επίσης, η Σπηλιά Κόκκαλη (3 χλμ.). Λειτουργεί ο πετρόκτιστος ξενώνας «Al Monte» του Βάιου (τηλ. 23850 44117, 6977 777415), υπάρχει και καφενείο.

-Λευκώνας: Χωριό κτισμένο στα 880 μ. με 130 μόνιμους κατοίκους, αποτελεί αφετηρία για τη θέση του λόφου Καλέ με την πανοραμική θέα στη Μικρή Πρέσπα, το Βυδρονήσι, τον Αγιο Αχίλλειο. Στην πλατεία λειτουργεί το παραδοσιακό καφενείο – παντοπωλείο «Το καζάνι του παππού», του Νίκου Γιατρακά, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση του παππού του, «το μαγαζί λειτουργεί ανελλιπώς από το 1950» όπως εξηγεί στο «ΕτΚ». Σερβίρει μεζέδες (τσιρόνια, τουρσιά, φασόλια, ντόπια φέτα, ντόπια κρέατα), κάνα μαγειρευτό, δικό τους τσίπουρο που αποστάζουν στο καζάνι που κλείνει με ζύμη, και είδη πρώτης ανάγκης. Λειτουργεί 07.30 – 13.30 & 16.30 – 21.00 (τηλ. 23850 46250).

Πρέσπες