Travel|26.10.2018 14:10

Κάλυμνος: Νησί των σφουγγαράδων και των αναρριχητών

Newsroom

H Κάλυμνος ανάμεσα στην Κω και τη Λέρο, είναι το τέταρτο μεγαλύτερο νησί της Δωδεκανήσου, φημισμένο για την αλίευση, επεξεργασία, προμήθεια και εξαγωγή των φυσικών σπόγγων. Περιβάλλεται από αρκετά μικρά νησάκια, εκ των οποίων μόνο δύο κατοικούνται, η πανέμορφη Τέλενδος και η δωρική Ψέριμος. Το ορεινό νησί με τα επιβλητικά βουνά, με μεγάλη ποικιλία από αρωματικά βότανα και λίγες εύφορες κοιλάδες (κυρίως στο Βαθύ), τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να επιμηκύνει την τουριστική του σεζόν, γεγονός που οφείλεται στα αναρριχητικά πεδία που διαθέτει. 

Πόθια

Πρωτεύουσα και λιμάνι της Καλύμνου, η Πόθια είναι χτισμένη αμφιθεατρικά μεταξύ δύο βουνών. Εκεί θα δείτε τρία επιβλητικά κτίρια που χτίστηκαν μεταξύ 1930-1935 από τους Ιταλούς σε ενετικό ρυθμό, το Επαρχείο, το Δημαρχείο και το Τελωνείο. Περιηγηθείτε στα στενά σοκάκια, επισκεφθείτε τα μουσεία με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και εκθέματα της θάλασσας (από ναυάγια αρχαίων πλοίων μέχρι αντικείμενα σχετικά με το επάγγελμα της σπογγαλιείας και την κατεργασία των σφουγγαριών). Στην παραλία βρίσκεται η Μητρόπολη του Σωτήρος Χριστού με το μαρμάρινο τέμπλο, έργο του γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Αξίζει, επίσης, να δείτε τον ναό του Αγίου Νικολάου στο Τελωνείο, ενώ στις συνοικίες της Υπαπαντής, της Ευαγγελίστριας, του Αγίου Θεολόγου και στις Πατήθριες βρίσκονται τα περισσότερα νεοκλασικά σπίτια δωδεκανησιακής αρχιτεκτονικής.  Ψηλά στον απόκρημνο λόφο βρίσκεται η Μονή των Αγίων Πάντων, όπου δεσπόζει ο ιερός ναός και το θαυματουργό σκήνωμα του Αγ. Σάββα του εν Καλύμνω. 

Χωριά

Σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από την Πόθια βρίσκονται τα Βλυχάδια, στο νότιο τμήμα της Καλύμνου, με ωραίες παραλίες, μουσείο, το σπήλαιο της Κεφάλας ή Σπήλαιο του Διός (2 χλμ. νοτιοδυτικά των Βοθύνων). Ο Βαθύς ή το Βαθύ (11 χλμ. βορειοανατολικά της Πόθιας) διαθέτει τη μεγαλύτερη και πιο γόνιμη κοιλάδα σε όλη την Κάλυμνο. Ο συνδυασμός του όρμου με την κατάφυτη και γεμάτη εσπεριδοειδή κοιλάδα δημιουργεί ένα τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς που πολλοί το έχουν παρομοιάσει με φιόρδ. Το Αργος (7 χλμ.) με τον σημαντικότερο βυζαντινό ναό της Καλύμνου, των Αγίων Δώδεκα Αποστόλων. Ο Πάνορμος, ανάμεσα σε καταπράσινη τοποθεσία, σε ωραίες παραλίες και σε απότομα βράχια που ενδείκνυνται για αναρρίχηση και ορειβασία. Οι Μυρτιές (8 χλμ.), ένας παραθαλάσσιος οικισμός με βοτσαλωτή παραλία – από εκεί ξεκινούν καΐκια για την Τέλενδο. Το Μασούρι, από τα δημοφιλέστερα τουριστικά θέρετρα της Καλύμνου και ίσως το πιο νεανικό. Συγκεντρώνει επίσης και πολλούς αναρριχητές. Ο Αργίνωντας (17 χλμ.), γραφικό χωριουδάκι, εκεί και η Παναγία των Αργινωντών με το προσωνύμιο Γαλατιανή, και το αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο της Παναγίας της Γαλατιανής, το αρχαιότερο στην Κάλυμνο.

Info 

Πώς θα πάτε: Αεροπορικώς από Αθήνα ή από Ρόδο μέσω Κω. Το αεροδρόμιο Καλύμνου βρίσκεται στην περιοχή Αργος, 7 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού Πόθια (τηλ.: 22430-59370). Ακτοπλοϊκώς από τον Πειραιά (9-12 ώρες ταξίδι, ανάλογα τις ενδιάμεσες στάσεις) ή από τα νησιά της Δωδεκανήσου (σε καθημερινή βάση). Από το Μαστιχάρι της Κω υπάρχει συχνή ακτοπλοϊκή σύνδεση. Πρόσβαση υπάρχει και από το Bodrum της Τουρκίας.  

Tips 

  1. Χωριό: Η Χώρα ή Χωριό (3 χλμ. από την Πόθια) είναι η παλιά πρωτεύουσα της Καλύ- μνου. Εκεί χτίστηκε η εκκλησία της Παναγίας της Χαριτωμένης (ή Παναγιά των Τσικουών) -η πρώτη μητρόπολη του νησιού- ξακουστή για το ολόχρυσο ξυλόγλυπτο τέμπλο της. Γύρω από τη Χώρα, το Κάστρο της Χώρας και το Πέρα Κάστρο ή Κάστρο της Χρυσοχεριάς.
  2. Αξιοθέατα: Το Φρούριο του Καστελιού μετά το Μασσούρι και τον Αρμεό, το νεολιθικής εποχής Καστρί στον Εμπορειό, ο Αγιος Γιάννης επάνω από το Μελιτσάχα, ο Ναός του Καλυδναίου Απόλλωνα, δωρικού ρυθμού, των ελληνιστικών χρόνων, επάνω στα ερείπια του οποίου χτίστηκε η Παλαιοχριστιανική Βασιλική του Χριστού της Ιερουσαλήμ κ.ά. 
  3. Μουσεία: Το Αρχαιολογικό στην Πόθια, στο κέντρο της πρωτεύουσας του νησιού, με την «Κυρά της Καλύμνου» να αποτελεί το κορυφαίο έκθεμα, το Ναυτικό Μουσείο στην Πόθια, το Θαλάσσιων Ευρημάτων στα Βλυχάδια, το ιδιωτικό μουσείο των αδελφών Βαλσαμίδη, το Καλύμνικο Σπίτι, ένα ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο της κυρίας Σκυλλά-Χαλκιδίου, στην περιοχή Βοθύνοι, και τέλος το «Νεοκλασικό», το οποίο στεγάζεται σε αρχοντικό των αρχών του 20ού αιώνα, με εύκολη πρόσβαση από το λιμάνι. 
  4. Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: Σφουγγάρια, θυμαρίσιο μέλι, αρτοσκευάσματα (επτάζυμο ψωμί και παξιμάδια με ούζο και γλυκάνισο, κρίθινες κουλούρες), τυροκομικά (κοπανιστή, μυζήθρα, καλαθάκι κ.ά.),  λιαστό κρασί Ανάμα από τις ποικιλίες Φωκιανό και Μοσχάτο, μερμιζέλι (η χωριάτικη σαλάτα της Καλύμνου με κρίθινη κουλούρα, λάδι, ντομάτα και τυρί), γεμιστά καλαμάρια, καρκάνι (σαλάτα με μαγιονέζα και κρέας από σαλάχι), φούσκες, σπινιάλο (μεζές με πίνες, αχινούς και σαλάχια συντηρημένα σε θαλασσινό νερό), μουούρι (γεμιστό αρνί ψημένο σε πήλινο σκεύος με καπάκι από πηλό) κ.ά.
ταξίδια ΕλλάδαΚάλυμνος