Travel|30.10.2026 20:30

TAG GREECE: H Ελλάδα που καλλιεργεί, μαγειρεύει και φιλοξενεί

Άγγελος Γεραιουδάκης

Το πιο δυνατό χειροκρότημα στη χθεσινή παρουσίαση του TAG GREECE, της νέας πρωτοβουλίας του Υπουργείου Τουρισμού για την προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και του αγροτουρισμού, κέρδισαν τα δύο βίντεο της καμπάνιας «Έλα πιο κοντά στην Ελλάδα». Οι εξαιρετικές αυτές παραγωγές ανέδειξαν τους ανθρώπους που καλλιεργούν τη γη, ψαρεύουν, μαγειρεύουν και υποδέχονται επισκέπτες στον τόπο τους. Μέσα από την καθημερινότητά τους, προσκαλούν το κοινό να ανακαλύψει την ελληνική ύπαιθρο και να γνωρίσει τις παραδόσεις της.

Οι τοπικές πρώτες ύλες και οι γνώσεις που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της γνωριμίας. Ένα πιάτο φαγητό ή ένα ποτήρι κρασί γίνεται έτσι αφορμή για να αναζητήσει ο επισκέπτης όσα χαρακτηρίζουν έναν τόπο και να συναντήσει τους ανθρώπους που δίνουν στα προϊόντα του την ιδιαίτερη γεύση τους.

Οι άνθρωποι πίσω από το τραπέζι

Τα δύο βίντεο, με τίτλους «Γαστρονομία & Κρασί» και «Παράδοση & Αγροτουρισμός», διαρκούν περίπου δύο λεπτά το καθένα και προσεγγίζουν το ίδιο θέμα από συμπληρωματικές πλευρές. Το πρώτο συνδέει την οικογενειακή μαγειρική με τη σημερινή ελληνική κουζίνα. Ένα παλιό τετράδιο συνταγών, το μαγείρεμα σε πήλινα σκεύη και η παρασκευή ζυμαρικών συνυπάρχουν με τη δουλειά των σύγχρονων δημιουργών της γεύσης. Το κρασί έχει επίσης τη θέση του, με αναφορές στην καλλιέργεια, στη συγκομιδή και στην οινοποίηση. Το ενδιαφέρον στρέφεται έτσι σε όσα προηγούνται του σερβιρίσματος, σε μια αλυσίδα εργασίας και φροντίδας που συχνά μένει έξω από την εικόνα ενός έτοιμου πιάτου.

Το δεύτερο βίντεο εστιάζει περισσότερο στην ύπαιθρο και στα επαγγέλματά της. Η επίσημη παρουσίασή του περιγράφει την καθημερινότητα ανθρώπων που ασχολούνται με την καλλιέργεια, την αλιεία, τη μελισσοκομία και την παραγωγή τροφίμων. Κοινό στοιχείο είναι η σχέση τους με τον τόπο και η πρακτική γνώση που αποκτάται με τα χρόνια. Μέσα από αυτή την προσέγγιση, ο αγροτουρισμός αποκτά συγκεκριμένο περιεχόμενο, συνδέοντας την επίσκεψη σε μια περιοχή με τη γνωριμία με την παραγωγή της.

Η θερμή ανταπόκριση του κοινού στις προβολές έδωσε στα βίντεο ξεχωριστή θέση στη βραδιά. Έφεραν στο προσκήνιο το πιο κατανοητό μέρος της πρωτοβουλίας, τη δυνατότητα να γνωρίσουμε μια περιοχή μέσα από όσα παράγει και τους ανθρώπους της. Εκεί βρίσκεται και η δύναμη του συνθήματος «Έλα πιο κοντά στην Ελλάδα», στην πρόσκληση για μια πιο προσωπική επαφή με κάθε τόπο.

Μια κοινή ταυτότητα για τη γαστρονομία και τον αγροτουρισμό

Το TAG GREECE, από τις λέξεις Tradition, Agritourism and Gastronomy, παρουσίασε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Στόχος είναι να διαμορφωθεί μια ενιαία, διεθνώς αναγνωρίσιμη ταυτότητα για την ελληνική γαστρονομία και τον αγροτουρισμό, η οποία θα συνδέει παραγωγούς, τοπικά προϊόντα, επισκέψιμες μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης και φιλοξενίας, καθώς και τοπικούς φορείς. «Με το TAG GREECE συνδέουμε την ελληνική παραγωγή, τη γαστρονομία και τη φιλοξενία σε ένα κοινό πλαίσιο προβολής», ανέφερε η υπουργός. Όπως εξήγησε, η πρωτοβουλία εντάσσεται στον σχεδιασμό για την προσέλκυση επισκεπτών σε περισσότερες περιοχές και σε μεγαλύτερο μέρος του χρόνου.

Η γαστρονομία μπορεί να συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση, καθώς συνδέεται με δραστηριότητες που ακολουθούν τις εποχές και τον κύκλο της παραγωγής. Παράλληλα, προσφέρει λόγους για να επισκεφθεί κανείς περιοχές που βρίσκονται έξω από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Το ζητούμενο, σύμφωνα με την παρουσίαση, είναι αυτή η προβολή να δημιουργήσει ευκαιρίες για τις μικρές επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της περιφέρειας.

Η κ. Κεφαλογιάννη στάθηκε ιδιαίτερα στα τοπικά προϊόντα, στις γηγενείς ποικιλίες αμπέλου και στη δουλειά των Ελλήνων οινοποιών. Αναφέρθηκε επίσης στους σεφ που αξιοποιούν την πρώτη ύλη του τόπου τους και επεξεργάζονται δημιουργικά τις παραδοσιακές συνταγές. Η σύνδεση αυτών των δραστηριοτήτων αποτελεί βασικό μέρος του σχεδιασμού, ώστε η αναγνώριση της ελληνικής κουζίνας να ενισχύει και την προβολή της παραγωγής που τη στηρίζει.

Ένας ψηφιακός χάρτης για τον επισκέπτη

Η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και περιλαμβάνει δράσεις προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Κεντρικό εργαλείο θα είναι ένας ειδικός ιστότοπος με διαδραστικό ψηφιακό χάρτη, στον οποίο θα παρουσιάζονται επιχειρήσεις, παραγωγοί και γαστρονομικές διαδρομές. Ο ιστότοπος θα συνδέεται με το επανασχεδιασμένο visitgreece.gr. Αυτή είναι και μια από τις πιο πρακτικές πλευρές του εγχειρήματος. Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να περάσει από τη γενική πληροφορία στην οργάνωση μιας επίσκεψης, αναζητώντας επιχειρήσεις και δραστηριότητες στην περιοχή που τον ενδιαφέρει. Η κοινή παρουσίασή τους μπορεί να διευκολύνει και μικρότερες μονάδες, οι οποίες δυσκολεύονται να προσεγγίσουν μόνες τους το διεθνές κοινό.

Στην παρουσίαση έγινε αναφορά και στα σήματα για επισκέψιμες μονάδες παραγωγής, από οινοποιεία και ζυθοποιεία έως τυροκομεία, ελαιοτριβεία και αποσταγματοποιεία. Το TAG GREECE επιδιώκει να εντάξει αυτές τις επιμέρους δραστηριότητες σε μια κοινή προσπάθεια προβολής, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Η καμπάνια «Έλα πιο κοντά στην Ελλάδα» θα προβληθεί στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στον ελληνικό και διεθνή Τύπο, καθώς και σε δημόσιους χώρους και μέσα μεταφοράς. Προβλέπονται επίσης συμμετοχές σε τουριστικές εκθέσεις και συναντήσεις στις Περιφέρειες για την ενημέρωση των επαγγελματιών.

Η επόμενη μέρα

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στη συνεργασία του ΕΟΤ με τον Οδηγό MICHELIN. Όπως ανακοίνωσε, στην έκδοση του 2027 θα προστεθούν για πρώτη φορά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης και της Σαντορίνης, διευρύνοντας την ελληνική παρουσία πέρα από την Αθήνα. Μίλησε επίσης για τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και την UNESCO, με αντικείμενο και την ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω του τουρισμού.

Την παρουσίαση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Ευγενίδης, ενώ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του τουρισμού, της τοπικής αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και της διπλωματικής κοινότητας. Η πρόσκληση συνεργασίας απευθύνεται πλέον στους ανθρώπους της παραγωγής και της φιλοξενίας, από τους οποίους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η συνέχεια της πρωτοβουλίας.

Όλγα ΚεφαλογιάννηUNESCOυπουργείο Τουρισμούγαστρονομία