Travel|15.06.2019 19:33

Καλοκαιρινές αποδράσεις: Κοσμοπολίτικες βόλτες και βουτιές δροσιστικές

Newsroom

ΚΑΡΥΣΤΟΣ

Αυθεντική, με πλήθος δραστηριοτήτων

ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΥΒΟΙΑ, η παραθαλάσσια πόλη της Καρύστου, σε απόσταση μόλις λίγων ναυτικών μιλίων από την Αττική, προσφέρει ποικίλες συγκινήσεις στον ταξιδιώτη. Από τη μια η ιστορία της, αφού υπήρξε τέταρτη σημαντικότερη πόλη της Εύβοιας, κατά την αρχαιότητα, και σύμφωνα με τη μυθολογία, πήρε το όνομά της από τον Κάρυστο, γιο του Κένταυρου Χείρωνα, που θεωρείται ο ιδρυτής της. Τα αξιοθέατά της, από το Μπούρτζι στην παραλιακή και το αρχαιολογικό μουσείο με σημαντικά εκθέματα και την ιστορία για τα Δρακόσπιτα στο όρος Οχη, μέχρι το μεσαιωνικό Καστέλλο Ρόσσο (Κοκκινόκαστρο) με την πανοραμική θέα. Από τη βόλτα στην παραλιακή της είτε πεζή, είτε με τη γραφική άμαξα μέχρι τις καταδύσεις και τις θαλάσσιες εκδρομές στο σύμπλεγμα των Πεταλιών.

Από τις νοστιμιές της που θα απολαύσετε σε κάποιο ταβερνάκι ή εστιατόριο της περιοχής, με ντόπιο κατσίκι και αρνί Καρύστου, φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά, κόκορα κοκκινιστό με κουρκουμπίνες (τα τοπικά παραδοσιακά ζυμαρικά τους), συνοδεία τοπικού κρασιού μέχρι τις εναλλακτικές διαδρομές στο φαράγγι του Δημοσάρη από τις δημοφιλέστερες πεζοπορικές διαδρομές, ή στον Πλατανιστό με τον πλατανότοπο, τα τρεχούμενα νερά, τους καταρράκτες, τις πηγές και τα πέτρινα γεφύρια.

Οσο για τις παραλίες της Καρύστου, είτε από την πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου είτε στο Αιγαίο, θα κολυμπήσετε σε πεντακάθαρα νερά. Οι παραλίες των ανατολικών ακτών έχουν βυθούς πιο πετρώδεις ενώ εκείνες στις βόρειες και δυτικές ακτές είναι αμμώδεις και ρηχές.

Από την Ψιλή Αμμο με κοσμοπολίτικο αέρα, στο ανατολικό άκρο της Καρύστου, μέχρι τη Γαλλίδα και τη Ρηγιά προς τα δυτικά. Οι Αλυκιές (ή Κάβος) οργανωμένη παραλία με άμμο, ο Μπούρος με ρηχά νερά, οι παραλίες της Αγίας Παρασκευής  προστατευμένες από τους ανέμους αλλά και ανοργάνωτες στον κόλπο της Καρύστου όπως η Ματαλιά Μπούρου, η Αγία Ειρήνη, ο Αγ. Αντώνιος, ο Αγ. Αθανάσιος, το Νησάκι, τα Βαγονάκια, του Δικηγόρου, το Χάλασμα, η Κολυμπήθρα και η Σβόλη μικρές αμμώδεις παραλίες, Κατσούλι και Πέρα Κατσούλι, οι παραλίες Καλαμίτσι αλλά και από την πλευρά του Κάβο Ντόρου με το Ποτάμι να αποτελεί τη δημοφιλέστερη με δυο ταβέρνες, μια καντίνα, τον Πλατύ Γιαλό, τη Ζαχαριά (ή Μύλος), την Αρχάμπολη κτλ. και στο Μαρμάρι (10 χλμ. από Κάρυστο) ψαροχώρι που «πιάνει» το πλοίο από Ραφήνα.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΠΗΛΙΟ

Κολύμπι στο Αιγαίο

ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ, το βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, αποτελεί προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου, και δη τώρα το καλοκαίρι προσφέρει δροσιστικές βουτιές, και στον Παγασητικό κόλπο, με πιο ρηχά και ζεστά νερά, αλλά και στο Αιγαίο πέλαγος, από την ανατολική του πλευρά, με πιο βαθιά και κρύα θάλασσα. Δημοφιλείς προορισμοί και παραλίες, κοσμικές αλλά και απομονωμένοι κολπίσκοι, με αμμουδιά ή με βότσαλα, με εύκολη ή πιο δύσκολη πρόσβαση, η ανατολική πλευρά του Πηλίου, «σερβίρει» δροσιά στο γαλάζιο της θάλασσας αλλά και στις πανέμορφες πλατείες των γραφικών χωριών με τους καφενέδες και τα πλατάνια. 

Ο φημισμένος Μυλοπόταμος, σε κοντινή απόσταση από την Τσαγκαράδα, με τα καταπράσινα νερά, και το χαρακτηριστικό σημείο του, που δεν είναι άλλο, από το βράχο με τη διαμπερή σπηλιά που χωρίζει την παραλία σε δυο χωριστές αμμουδιές. Η Φακίστρα, ο μικροσκοπικός κολπίσκος, επίσης κοντά στην Τσαγκαράδα, που θα προσεγγίσετε από μονοπάτι. Πιο βόρεια, πάντα από την ανατολική πλευρά, η Νταμούχαρη, το μοναδικό φυσικό λιμανάκι του Ανατολικού Πηλίου, χωρίζεται στην Νέα και στην Παλιά, και έχει παραλία με βότσαλα, ταβερνάκια και δωμάτια για διαμονή. Το Παπά Νερό μεγάλη σε μήκος οργανωμένη παραλία στο ύψος του χωριού Μούρεσι, ο φημισμένος Αγιος Ιωάννης με αξιόλογη τουριστική υποδομή, η Πλάκα, πιο βόρεια οι Αγιοι Σαράντα, το Χορευτό επίνειο της Ζαγοράς, Παρίσαινα δίπλα στο Χορευτό, Ανάληψη επίνειο του Πουρίου παραλία με άμμο, βότσαλα, και ταβερνάκι. Νότια από το φημισμένο Μυλοπόταμο, ο Λημνιώνας κολπίσκος με αμμουδιά και βότσαλα, η Λαμπινού κολπίσκος με αμμώδη ακτή, Καλαμάκι 2 χλμ. από το ομώνυμο χωριό κτλ.

ΡΟΔΟΣ

Στο νησί του Ηλιου

ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ, η κοσμοπολίτικη Ρόδος, από τη μια με τη σύγχρονη πόλη της με τα επιβλητικά κτίρια, με το Μανδράκι -το πολεμικό λιμάνι της αρχαίας Ρόδου- με τα χάλκινα ελάφια –σήμα κατατεθέν της Ρόδου-, τον φάρο του Αγίου Νικολάου, τους τρεις γραφικούς μύλους στο μόλο, οι μόνοι που απέμειναν από την εποχή των Ιπποτών.

Και από την άλλη με την Παλιά της πόλη, από τις καλύτερα διατηρημένες οχυρές μεσαιωνικές πόλεις, η οποία συγκαταλέγεται, ήδη από το 1988, από την UNESCO στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Εκεί και το Κάστρο των Ιπποτών, το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το αρχαιολογικό μουσείο, το Ρολόι, η πολυσύχναστη πλατεία Ιπποκράτους με το σιντριβάνι της, το Μέγαρο της Καστελλανίας που στεγάζει τη Δημοτική Βιβλιοθήκη, η Παναγία του Κάστρου (11ος αι. μ.Χ.) ο μεγαλύτερος και αρχαιότερος σωζόμενος ναός μέσα στη Μεσαιωνική Πόλη κτλ.

Στη Ρόδο, ξεχωρίζει η ολόλευκη Λίνδος, στο νότιο τμήμα του νησιού, η οποία αποτελεί μια από τις τρεις αρχαίες πόλεις της (οι άλλες δυο είναι η Κάμειρος και η Ιαλυσός). Στενά δρομάκια, βοτσαλωτά δάπεδα, ταβέρνες, μαγαζάκια και βεβαίως η Ακρόπολη της Λίνδου, χτισμένη πάνω σε βράχο ύψους 116 μ., η οποία χρησίμευε ως φρούριο. Στη Λίνδο, εκτός από την κεντρική της παραλία, θα κολυμπήσετε και στον κόλπο του Αγίου Παύλου.

Με 39 συνολικά βραβευμένες παραλίες με «Γαλάζια Σημαία» στη Ρόδο έχετε πολλές επιλογές για κολύμπι. Η παραλία της Τσαμπίκας (26 χλμ.) με τη χρυσή άμμο και το μοναστήρι της Παναγίας πάνω σε βράχο, ο όρμος της Καλλιθέας (9 χλμ. από την πόλη) με τις ιαματικές πηγές, Αντονυ Κουίν (3 χλμ. από Φαληράκι) διάσημη από τα γυρίσματα της ταινίας «Τα κανόνια του Ναβαρόνε», το πολυσύχναστο Φαληράκι παραλία 4 χλμ., Γούρνες κοσμοπολίτικη, Στεγνά οργανωμένη, Αφάντου (22 χλμ. από Ρόδο) δίπλα στο γήπεδο γκολφ, Κολύμπια (25 χλμ. από Ρόδο) βραβευμένη με «Γαλάζια Σημαία», Πρασονήσι στο νοτιότερο σημείο του νησιού, Χαράκι, Ιξιά και Ιαλυσός με ξενοδοχειακές μονάδες, Ελλη κατά μήκος της πόλης της Ρόδου κ.ά.

ΧΑΝΙΑ

Ρακές και καλοπέραση

ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, στο δυτικό της τμήμα, στα Χανιά, αναμφίβολα, θα σας προσελκύσει η Παλιά Πόλη, με το βενετσιάνικο της λιμάνι και τον χαρακτηριστικό Φάρο, το φρούριο Φιρκάς εκεί όπου υψώθηκε για πρώτη φορά η ελληνική σημαία το 1913, τα στενά δρομάκια με τις  μπουκαμβίλιες, τα μαγαζιά με τις χειροτεχνίες, τα καφενεία και τα ταβερνάκια με τις χανιώτικες λιχουδιές. Στην Ακτή Τοµπάζη βρίσκεται το μουσουλμανικό τέμενος Τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (1645), το οποίο κατά τους  καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί διάφορες εκθέσεις.

Οι συνοικίες Χαλέπα και Ταμπακαριά βρίσκονται εκτός των τειχών της Παλιάς Πόλης των Χανίων, όπου στη μεν Χαλέπα, θα δείτε τα αρχοντικά του 19ου και του 20ου αιώνα, το Παλάτι του Πρίγκιπα Γεωργίου και το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, που σήμερα φιλοξενεί το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», µε τον ανδριάντα του στην ομώνυμη πλατεία. Αν έχετε διάθεση επισκεφτείτε και κάποιο μουσείο, το αρχαιολογικό, το ναυτικό, το λαογραφικό κτλ.

Οσο για τις παραλίες, είναι οι Αγιοι Απόστολοι (4 χλμ. δυτικά των Χανίων)  με τους τρεις γραφικούς κόλπους, η δημοφιλής και κοσμική Αγία Μαρίνα (9 χλμ.), η Χρυσή Ακτή (2,5 χλμ.) με χρυσαφένια αμμουδιά, ο Πλατανιάς με έντονη τουριστική υποδομή, ο Καλαθάς (11 χλμ.) γνωστός για το νησάκι που βρίσκεται στα 200 μ. από την ακτή, το Καλαμάκι (5 χλμ.) ιδανική για οικογένειες, το Καλάμι (15 χλμ.), το Λουτράκι στο Ακρωτήρι Χανίων δημοφιλής στους ντόπιους. Η παραλία της Νέας Χώρας είναι πιο κοντινή παραλία στην πόλη των Χανίων, με ρηχά νερά, είναι και ο Σταλός (8 χλμ.) οργανωμένη, ο Σταυρός (17 χλμ.) όπου γυρίστηκαν σκηνές της ταινίας «Zorbas the Greek» (1964) με τον Αντονυ Κουίν, η παραλία «Του Στεφάνου» στην περιοχή Σεϊτάν Λιμάνια (22 χλμ.) ξεχωρίζει με τα βαθειά νερά της κ.ά.

ΚάρυστοςΧανιάταξίδια Ελλάδα