Travel|17.07.2019 08:55

Αγία Νάπα Κύπρου: Καλοκαιρινές διακοπές για… πάντα (+pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ, νοτιοανατολικά της Κύπρου, στην επαρχία Αμμοχώστου – μια από τις έξι επαρχίες του νησιού-, κάθε χρόνο συγκεντρώνει εκατοντάδες τουρίστες που την επιλέγουν για τις εκπληκτικές της ακτές, αλλά και για την παγκόσμια κατάταξή της ως κορυφαίος προορισμός για νυχτερινή ζωή και διασκέδαση! Αυτό το πάλαι ποτέ ήσυχο ψαροχώρι, στα τέλη του 20ου αιώνα αναπτύχθηκε τουριστικά, και στις μέρες μας αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ευρώπη (Βρετανούς, Ελβετούς κτλ.), Ισραηλινούς, τουρίστες από Αραβικές χώρες, και βεβαίως Ελληνες.

Κυριότερα χαρακτηριστικά της περιοχής Αμμοχώστου, είναι οι πανέμορφες βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» παραλίες με τα κρυστάλλινα νερά ενώ το τοπίο ενισχύεται περαιτέρω από το γραφικό λιμανάκι με τις ψαρόβαρκες αλλά και από τους ανεμόμυλους που βρίσκονται σκορπισμένοι στην περιοχή του Πρωταρά.

Ωστόσο, για την ιστορία, να αναφέρουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της επαρχίας Αμμοχώστου δεν ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. Ηταν το 1974 όταν οι Τούρκοι στρατιωτικοί εισέβαλαν στην Κυπριακή Δημοκρατία. Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου 1974, πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, με σκοπό την ανατροπή του προέδρου Μακάριου. Η Τουρκία εισβάλει στην Κύπρο καταλαμβάνοντας το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και εκτοπίζει περίπου 200.000 Ελληνοκύπριους από το βόρειο τμήμα του νησιού, το οποίο κατέχουν παράνομα μέχρι σήμερα.

Η Αγία Νάπα σήμερα

«Αγιο Δάσος» σημαίνει το όνομα Αγία Νάπα και η περιοχή πήρε το όνομά της από την εικόνα της Παναγίας της Νάπης, δηλαδή της Αγίας του Δάσους, και για συντομία ονομάστηκε Αγία Νάπα.

Στην πλατεία του χωριού, βρίσκεται το Μεσαιωνικό Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Παναγία των Δασών, το οποίο αποτελεί ήσυχο ορόσημο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ το βράδυ η περιοχή ζωντανεύει με τα μπαρ και τα κλαμπ να γεμίζουν  κόσμο. Η πλατεία φιλοξενεί και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων το Παιδικό Φεστιβάλ και το Καλοκαιρινό Φεστιβάλ Παιδιού Αγίας Νάπας, το 35ο Διεθνές Φεστιβάλ Αγίας Νάπας 27-29 Σεπτεμβρίου κτλ.

Στα αξιοθέατα περιλαμβάνονται ο Αρχαιολογικός Χώρος της Μακρόνησου (με 19 ανασκαμμένους τάφους που χρονολογούνται από την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο), οι εντυπωσιακές θαλάσσιες σπηλιές (όπως τα Παλάτια και η Γέφυρα του Κόρακα), το γραφικό λιμανάκι, το Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής, Μεσογειακών Φυτών, Κάκτων και Παχύφυτων, το μεσαιωνικό Υδραγωγείο ρωμαϊκό κτίσμα με Φράγκικες επεμβάσεις, η Γέφυρα των Εραστών με τις κλειδαριές αγάπης και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία όπως τα εξωκκλήσια της Αγίας Θέκλας, των Αγίων Αναργύρων, του Αγίου Επιφάνιου, της Αγ. Βαρβάρας κ.ά.

Κατά την παραμονή σας στην Αγία Νάπα και την ευρύτερη περιοχή, έχετε τη δυνατότητα να μετακινείστε είτε με λεωφορεία ή ταξί. Περισσότερες πληροφορίες για τα δρομολόγια των λεωφορείων θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.osea.com.cy.

Παραλίες

Βραβευμένες με «Γαλάζια Σημαία» οι παραλίες της Αγίας Νάπας θεωρούνται από τις καλύτερες της Κύπρου. Ξεκινώντας από τα δυτικά, σε απόσταση 6,5 χιλιομέτρων από το  κέντρο της Αγίας Νάπας θα συναντήσετε τη μικρή παραλία της Αγίας Θέκλας, η οποία βρίσκεται εντός της προστατευόμενης ζώνης του δικτύου NATURA 2000. Το ίδιο συμβαίνει και με το νοτιοδυτικό κομμάτι της παραλίας Μακρόνησος (5 χλμ.), ο κόλπος της οποίας αποτελείται από τρεις ορμίσκους, προστατευόμενοι από τους ανέμους.

Η Λάντα (4 χλμ.) μήκους 300 μ. βρίσκεται ανάμεσα στις παραλίες Μακρόνησος και Κόλπος Νησί, και το όνομά της στην τοπική διάλεκτο σημαίνει λιμνούλα.

Οι δε παραλίες Νησί – Παραλία Νησί και Κόλπος Νησί- από τις πλέον δημοφιλείς παραλίες της Αγίας Νάπα (3,3 χλμ.), είναι οργανωμένες, με θαλάσσια σπορ και προστατευμένες από τους ανέμους. Η Παραλία Νησί σχηματίζεται μέσα σε φυσικό κόλπο, έχει ρηχά νερά, πήρε δε το όνομά της από το μικρό νησί που βρίσκεται κοντά. Η παραλία Κόλπος Νησί (3,5 χλμ.) είναι διάσημη για το μικρό της νησάκι και το αμμώδες μονοπάτι.

Ανατολικά από τον Κόλπο Νησί είναι η Βαθιά Γωνιά αμμώδης παραλία με βραχώδη κόλπο, δίχως καθόλου αέρα και στη συνέχεια η Περνέρα (1,8 χλμ. από Αγία Νάπα) βρίσκεται ανάμεσα σε Βαθιά Γωνιά και Κατσαρκά, με το βόρειο τμήμα της να καλύπτεται από άμμο και το δυτικό αν είναι βραχώδες. Το ίδιο βραχώδες είναι και οι παραλίες Κατσαρκά (1 χλμ.) και Λούκκος του Μάντη δυτικά του λιμανιού της Αγίας Νάπας.

Η παραλία Πανταχού μήκους 1,2 χλμ. ξεκινάει ανατολικά από το λιμανάκι της Αγίας Νάπας και εκτείνεται μέχρι το Γλυκύ Νερό, είναι οργανωμένη, η δε περιοχή είναι γεμάτη καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Το Γλυκύ Νερό  (1 χλμ.) ξεκινάει από το σημείο που τελειώνει η παραλία Πανταχού και φτάνει στις θαλάσσιες σπηλιές της Αγίας Νάπας, ενώ η μικρή παραλία Αμμος του Καμπούρη (2 χλμ. ανατολικά) εκτείνεται ανάμεσα στις Θαλάσσιες σπηλιές και στην παραλία Λιμνάρα. Η Λιμνάρα είναι εντός του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακρωτηρίου Κάβο Γκρέκο, έχει ψιλή άμμο και κρυστάλλινα νερά.

Ο δε Κώννος (4 χλμ.) ανάμεσα στο Κάβο Γκρέκο και τον Πρωταρά, είναι η τελευταία παραλία που οριοθετεί τα σύνορα μεταξύ Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου. Είναι μία από τις πιο γραφικές παραλίες του νησιού και προστατεύεται καλά ακόμα και από σφοδρούς ανέμους.

*ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΝΑΠΑΣ, αφιερωμένη στην Παναγία των Δασών, βρίσκεται στο μέσο του χωριού και περιβάλλεται από ψηλό τείχος. Η εκκλησία είναι του 16ου αιώνα. Για το πότε ιδρύθηκε αρχικά το μοναστήρι δεν γνωρίζουμε. Η σπηλιά, η κρυψώνα και το πηγάδι μαρτυρούν την εκεί διαβίωση Χριστιανικής κοινότητας από τα Βυζαντινά χρόνια. Στην χάρη της Παναγίας καταφθάνουν καθημερινώς για να προσκυνήσουν πολλές δύστοκες και άτεκνες γυναίκες, και για να ζωστούν την γονοποιούσα, θαυματουργό ζώνη της Αγίας Νάπας. Η μονή πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα εορτής του Γενεσίου της Θεοτόκου, ενώ στον αύλειο χώρο θα πραγματοποιηθεί  το 14ο Μεσαιωνικό Φεστιβάλ Αγίας Νάπας 12 - 19 Οκτωβρίου. Στη νότια πύλη της μονής υπάρχει μια αιωνόβια τεράστια συκομορέα, για την οποία ο Νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης έγραψε το ποίημα «Αγιάνναπα Β».

Info

-Πώς θα πάτε: Από Αθήνα αεροπορικώς για Λάρνακα και από Θεσσαλονίκη για Λάρνακα ή Πάφο. Από Λάρνακα η Αγία Νάπα απέχει 41 χλμ..

-Πού θα μείνετε: Πολυτελή ξενοδοχεία, resorts, boutique hotels, γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων, αλλά και ενοικιαζόμενα, και αγροτουριστικά καταλύματα δίνουν τη δυνατότητα για ευχάριστη διαμονή και για όλα τα βαλάντια στο νησί. 

-Χιλιομετρικές αποστάσεις: Με αφετηρία τη Λευκωσία, η Λεμεσός απέχει 80 χλμ., η Λάρνακα 47 χλμ., η Αγία Νάπα 81 χλμ., η Πόλις 188 χλμ., το Παραλίμνι 85 χλμ., η Πάφος 152 χλμ., η οροσειρά Τρόοδος 80 χλμ. Από Λάρνακα η Αγία Νάπα απέχει 41 χλμ., η Λεμεσός απέχει 67 χλμ. Από Λεμεσό η Πάφος είναι στα 72 χλμ. ενώ η οροσειρά του Τρόοδος στα 51 χλμ.

-Οδήγηση στην Κύπρο: Για να οδηγήσετε στην Κύπρο, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η κίνηση γίνεται στην ΑΡΙΣΤΕΡΗ πλευρά του δρόμου και όχι στη δεξιά. Το τιμόνι είναι τοποθετημένο στη δεξιά μεριά του αυτοκινήτου. Τα διεθνή σήματα οδικής κυκλοφορίας είναι σε χρήση, και τοποθετούνται κατά μήκος των δρόμων και αυτοκινητοδρόμων, στην αριστερή πλευρά. Το ανώτατο όριο ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους είναι 100 χλμ. /ώρα και το κατώτερο όριο ταχύτητας 65 χλμ. / ώρα. Σε όλους τους άλλους δρόμους το ανώτατο όριο ταχύτητας είναι 80 χλμ./ώρα εκτός, εάν αναγράφεται χαμηλότερο όριο.

Tips

-Δημοτικό Μουσείο «Θάλασσα»: Στο κέντρο της Αγίας Νάπας, έχει ως θέμα τη θάλασσα και στόχος του είναι να παρουσιάσει τον ρόλο και τη σημασία της θάλασσας στην ιστορία της Μεγαλονήσου από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ανάμεσα στα εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι το «Κυρήνεια ΙΙ», πιστό αντίγραφο του αρχαίου ναυαγίου του 4ου αιώνα π.Χ. που βρίσκεται σήμερα στο κατεχόμενο κάστρο της Κερύνειας. Στον χώρο έκθεσης του «Κυρήνεια ΙΙ» προβάλλεται ταυτόχρονα και ντοκιμαντέρ με τις ανασκαφές και την συντήρηση του αρχαίου ναυαγίου (www.thalassamuseum.org.cy).

- Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο: Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής, το Εθνικό Δασικό Πάρκο Κάβο Γκρέκο ξεχωρίζει με τα πολλά βράχια, τις σπηλιές και τους όρμους του,  τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα και την εκπληκτική θέα! Στην περιοχή Ακρωτηρίου Γκρέκο πιστεύεται ότι υπήρχε ναός αφιερωμένος στην Αφροδίτη. Το Πάρκο είναι ιδανικό για κολύμπι, καταδύσεις, εκδρομές με σκάφος, περπάτημα και ποδηλασία σ’ ένα πανέμορφο φυσικό περιβάλλον.

-Δερύνεια: Οκτώ χιλιόμετρα βόρεια της Αγίας Νάπας, κοντά στην Αμμόχωστο, όπου αρχικά ονομαζόταν Γενίνια, ωστόσο οι άνθρωποι στις καθημερινές τους συνομιλίες το μετέτρεψαν σε Δερύνεια. Αξίζει να επισκεφτείτε το Λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται σε παραδοσιακό σπίτι, στο Πολιτιστικό Κέντρο κατεχόμενης Αμμοχώστου εκτίθεται φωτογραφικό υλικό για την κατεχόμενη Αμμόχωστο ενώ υπάρχει και η δυνατότητα να δει ο επισκέπτης με κιάλια την ‘πόλη φάντασμα’, το αλλοτινό μεγαλύτερο εμπορικό και τουριστικό λιμάνι του νησιού, που απορροφούσε το 80% της τουριστικής βιομηχανίας, –την κατεχόμενη Αμμόχωστο εδώ και 45 έτη.

-Παραλίμνι - Πρωταράς: Το Παραλίμνι με πληθυσμό 13.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη κωμόπολη στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και βρίσκεται στο νοτιοανατολικό μέρος της Κύπρου. Παραλίες στο Παραλίμνι είναι της Αγίας Τριάδας, η Λούμα, Περνέρα, Βρυσί Α’, Βρυσί Β’, Βυρσί Γ’, Νησιά Λομπάρδι, Σκουταρόσπηλιοι, Ποτάμι. Από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Κύπρο – μαζί με την Αγία Νάπα-, ο Πρωταράς είναι μέρος του Παραλιμνίου και είναι γνωστός σαν «η περιοχή των ανεμόμυλων». Στην περιοχή του Πρωταρά, η πιο γνωστή παραλία είναι το Fig Tree Bay, οργανωμένη, και ξεχωρίζει με την ψιλή χρυσή άμμο και τα κρυστάλλινα νερά. Είναι και η Κάππαρη, στο παραλιακό μέτωπο στο τέλος ενός δρόμου 1 χλμ.

-Κοκκινοχώρια: Στην επαρχία Αμμοχώστου, θα εντοπίσετε τη διαφορά στην ανώτερη γεύση των προϊόντων που αναπτύσσονται στα «κόκκινα χώματα» των χωριών της περιοχής, γνωστά και ως Κοκκινοχώρια. Χάρη στη μοναδική πλούσια κόκκινη γη, η περιοχή φημίζεται για τα ζουμερά καρπούζια, τις φράουλες, τα πεπόνια και την πιο νόστιμη κυπριακή πατάτα! Σωτήρα με εκκλησιαστικό μουσείο, Φρέναρος, Αυγόρου, Ξυλοφάγου, Λιόπετρι είναι χωριά σε κοντινές αποστάσεις από την Αγία Νάπα.

-Τοπικά προϊόντα/γεύσεις: χαλούμι, κουμανταρία (γλυκό κρασί), ζιβανία, κρασιά, μπύρα, σεφταλιές, κουπέπια (ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα και κιμά), κολοκάσι σκέτο ή με χοιρινό ή κοτόπουλο, αφέλια (χοιρινό κρέας, που σιγοψήνεται και αρωματίζεται με κόλιανδρο και ξηρό κόκκινο κρασί), στιφάδο, κρασάτες σουπιές, χταπόδι με ρίγανη, ελιές, ταχίνι, χούμοι (ντιπ από πολτοποιημένα ρεβίθια τα οποία αναμειγνύονται με ταχίνι, ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, αλάτι, σκόρδο), ταλατούρι (μείγμα από ξινό γιαούρτι, σκόρδο και δυόσμο), λουβί (φασόλια μαυρομάτικα με ή χωρίς κονσερβοποιημένα ψάρια και λαχανικά), χαρουπόμελο, καπνιστή λούντζα ή λιαστή, γλυκά κουταλιού, λουκουμάδες, καρπούζια, φράουλες κ.ά.

Αγία Νάπαταξίδια εξωτερικόΚύπρος