Travel|03.08.2019 12:38

Ηρακλειά: Θερινή ραστώνη και ανεμελιά (+pics)

Ντέπη Χιωτοπούλου

Η Ηρακλειά, το μεγαλύτερο νησί των Μικρών Κυκλάδων, με έκταση 18 τ.χλμ., και 29 χλμ. ακτογραμμής, με 80 περίπου μόνιμους κατοίκους, μεταξύ Ιου και Νάξου, περιλαμβάνεται στο δίκτυο Natura 2000.

Μια αγκαλιά είναι το λιμάνι του νησιού, ο Αγιος Γεώργιος, και ο κύριος οικισμός, χτισμένος αμφιθεατρικά, με τους 50 περίπου μόνιμους κατοίκους.

Διαθέτει αξιόλογη και ταυτόχρονα ήπια τουριστική υποδομή, ταβερνάκια, μίνι μάρκετ, καφέ ζαχαροπλαστείο, δυο μαγαζάκια για shopping, και το σημείο συνάντησης ντόπιων και επισκεπτών, τη «Μέλισσα» (τηλ. 22850 71561), που εκτελεί χρέη οινοπαντοπωλείου, ταχυδρομείου, έκδοσης ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ενοικίαση μοτοσκούτερ.

Στην πλατεία υπάρχει μηχάνημα ΑΤΜ, ενώ στο νησί δεν υπάρχει βενζινάδικο.

Το Πάνω Χωριό – η Παναγιά- απέχει 4,5 χλμ. από το λιμάνι, και μεταξύ άλλων, ξεχωρίζει η εκκλησία των Εισοδίων της Θεοτόκου (πανηγύρι γίνεται τον Δεκαπενταύγουστο), το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής (και εκεί γίνεται πανηγύρι 26/7), και βεβαίως το άλλο σημείο συνάντησης, ο φούρνος παντοπωλείο της Αννιώς και του Βαγγέλη.

Από εκεί θα γευτείτε σπιτικές πίτες που φτιάχνει η Αννιώ, αλλά και πιροσκί με λουκάνικο, πατάτα, τυρί ή κολοκύθι, και γλυκά φτιαγμένα από τα χεράκια της (πορτοκαλόπιτα, κορμός, μωσαϊκό, πάστα, κανταΐφι κ.ά.) και ψωμί που ψήνει στον ξυλόφουρνο ο κ. Βαγγέλης.

Tips

-Παραλίες: Αγ. Γεώργιος – το λιμάνι του νησιού- αμμουδερή παραλία με αλμυρίκια για ίσκιο, Λιβάδι (1 χλμ. από Αγ. Γεώργιο) η μεγαλύτερη παραλία του νησιού με ρηχά νερά, άμμο, αλμυρίκια, δυο εστιατόρια, καφέ,

Τουρκοπήγαδο (2.630 μ. από Παναγιά, 7 χλμ. από Αγ. Γεώργιο) με χαλίκι, στενόμακρος όρμος, ντόκος που δένουν καΐκια,

Αλιμιά όρμος με δυο απάνεμες παραλίες, πρόσβαση δια θαλάσσης -εκεί και το «κουφάρι» γερμανικού υδροπλάνου που βυθίστηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου-, Μέριχας πρόσβαση δια θαλάσσης, Καρβουνόλακος νότια, με βότσαλα, παραλία που την περιβάλλουν βράχια, πρόσβαση δια θαλάσσης, Βορεινή Σπηλιά βόρεια, πρόσβαση από θάλασσα ή μονοπάτι από τον Αγ. Γεώργιο.

-Διαμονή: Στον οικισμό του Αγίου Γεωργίου, με δωμάτια, στούντιο και μικρά ξενοδοχεία, στο κέντρο ή λίγο πιο ψηλά με θέα, στη διαδρομή για Λιβάδι, στο Λιβάδι (σ.σ. εκεί υπάρχουν και κάποιοι ίσκιοι, τύπου τέντας, για ελεύθερο κάμπινγκ) και τρία νεόχτιστα στούντιο που ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν λίγες μέρες στην Παναγία.

-Μετακίνηση: Με τον «Ανεμο» το ταχύπλοο καραβάκι για τις παραλίες του νησιού (δηλώνετε συμμετοχή από την προηγούμενη και κόστος 15 ευρώ/άτομο, πληροφορίες στο μάρκετ «Περιγιάλι», τηλ. 6977 310427), με το πουλμανάκι με οδηγό τον Στράτο και δρομολόγια για Λιβάδι, Παναγιά, Τουρκοπήγαδο (εισιτήριο 1,80 ευρώ/άτομο απλή διαδρομή, τηλ. 6977 397950), είτε νοικιάζοντας μηχανάκι (τηλ. 6973 637409, 6977 168139).

*ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ, το μονοπάτι ξεκινάει από το Πάνω Χωριό – Παναγιά- και η σχετική πινακίδα λέει διάρκεια 1 ώρα και 10 λεπτά.

Το μονοπάτι είναι δύσκολο, απαιτεί κλειστά αθλητικά παπούτσια, καπέλο, τουλάχιστον 2 μπουκαλάκια νερό, σε πολλά σημεία είναι ανηφορικό – κατηφορικό, και με πολλές μυτερές πέτρες. Η θέα στη διαδρομή είναι εντυπωσιακή, για να μπείτε στο σπήλαιο θα γονατίσετε στα τέσσερα, αφού η είσοδός του είναι μια μικρή σχισμή. Απαιτείται φακός. Το σπήλαιο με τους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, και με το ιερό του Αγ. Ιωάννη θα σας… αποζημιώσει! Παραμονή του Ιωάννη του Προδρόμου, 28 Αυγούστου, γίνεται λειτουργία στο σπήλαιο, με τη συμμετοχή ντόπιων και επισκεπτών, και από τα γύρω νησιά. 

ταξίδια ΕλλάδαΗρακλειάΜικρές Κυκλάδες